HVEM VINNER?: Vinneren av Tour de France 2011 (minus Fränk Schleck og Samuel Sanchez) sitter etter all sannsynlighet i dette feltet. F.h.: Cadel Evans (BMC), Andy Schleck (Leopard Trek), Thomas Voeckler (Europcar), Alberto Contador (Saxo Bank) og Ivan Basso (Liquigas-Cannondale).Foto: SCANPIX/EPA/BERNARD PAPON/POOL
HVEM VINNER?: Vinneren av Tour de France 2011 (minus Fränk Schleck og Samuel Sanchez) sitter etter all sannsynlighet i dette feltet. F.h.: Cadel Evans (BMC), Andy Schleck (Leopard Trek), Thomas Voeckler (Europcar), Alberto Contador (Saxo Bank) og Ivan Basso (Liquigas-Cannondale).Foto: SCANPIX/EPA/BERNARD PAPON/POOLVis mer

- Evans er favoritt, men Contador slår tilbake

Norske sykkeleksperter spår høydramatisk Tour-klimaks.

• 16. etappe: Direkte i Tour-studio fra kl. 13.30.

(Dagbladet): Alberto Contador vil angripe, brødrene Schleck bør angripe, mens Cadel Evans motstå angrepene som garantert. Det er kort oppsummert forutsetningene som ligger til grunn når kampen om den gule ledertrøya når sitt klimaks i brutale fjellsider i Alpene.

Norske sykkeleksperter er samstemte om at det er forutsetninger som favoriserer nesten-mannen Cadel Evans.

Australieren har havnet på den bitre annenplassen to ganger tidligere - i 2007 og 2008. To annenplasser hvor den totale tidsdifferansen opp til vinnerne Alberto Contador og Carlos Sastre utgjorde ett minutt og 21 sekunder tilsammen.

Tempo-fordel Enkelte vil påstå at han rotet bort de to sammenlagtseirene ved å bli for defensiv. Slik stillingen har utviklet seg i sammendraget gjennom Pyreneene, kan han saktens tillate seg å innta forsvarsposisjonen han trives i.

ESS I ERMET?: Pokerfjeset Alberto Contador har så langt ikke vist seg fra sin mest opplagte side, men den spanske etapperitteksperten kan fort komme til å finne på opptil flere stunts i Alpene. Her planlegger han resten av Touren sammen med Saxo-sjef Bjarne Riis.Foto: SCANPIX/AP Photo/Laurent Cipriani
ESS I ERMET?: Pokerfjeset Alberto Contador har så langt ikke vist seg fra sin mest opplagte side, men den spanske etapperitteksperten kan fort komme til å finne på opptil flere stunts i Alpene. Her planlegger han resten av Touren sammen med Saxo-sjef Bjarne Riis.Foto: SCANPIX/AP Photo/Laurent Cipriani Vis mer

- Hvis de store favorittene fortsetter å kjøre som i Pyreneene, vil jeg si at Cadel Evans har en fordel, sier Thor Hushovds personlige trener og tidligere proffsyklist Atle Kvålsvoll til Dagbladet.

- Så langt i rittet er det Thomas Voeckler som har imponert meg mest, men jeg vil likevel si at Cadel Evans er favoritten. Han er sterkere enn konkurrantene på tempoetapper, og har hengt bra med i fjellene, sier Eurosport-kommentator Ole Kristian Stoltenberg til Dagbladet.

TV 2-ekspert Johan Kaggestad er i likhet med Stoltenberg full av lovord om Voeckler, men er enig i at Evans sitter med de sterkeste kortene på hånda.

- Sett bort ifra Thomas Voeckler, så er det Cadel Evans som har imponert meg mest av sammenlagtfavorittene. Han kom ut av Pyreneene uten tidstap, og har nå «fordel inn», som man sier på tennisspråket. Med det mener jeg at lørdagens tempoetappe favoriserer dem med gode tempokvaliteter, sier Kaggestad til Dagbladet.

Når villdyret våkner Det betyr imidlertid ikke at Evans skal føle seg for komfortabel i dagene som kommer. Særlig bør han ta trusselen fra Alberto Contador på største alvor, mener ekspertene. «El Pistolero» kom skjevt ut fra første dag og tapte tidlig terreng til sine argeste konkurrenter. Nå føler han seg bedre og garanterer at det blir angrep i Alpene.

FORDEL EVANS: Atle Kvålsvoll tror Cadel Evans er godt fornøydFoto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
FORDEL EVANS: Atle Kvålsvoll tror Cadel Evans er godt fornøydFoto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX . Vis mer

Det gjør ham ikke bare til en farlig mann, men til en opplagt utfordrer i kampen om gul trøye. Stoltenberg tror sågar at Contador vil stå igjen som vinner på podiet på Champs-Élysées

- Contador har skuffet litt, og man ser tydelig at han brukte mye krefter i Giro d'Italia tidligere i år. Nå viser spanjolen at han er menneskelig. Når vi kommer inn i Alpene er han nødt til å være offensiv. Jeg tror Contador slår tilbake og vinner Touren. Evans er kanskje favoritten, men må passe på at han ikke blir for defensiv, sier Stoltenberg.

Kvålsvoll tror på sin side at Contador har bedrevet et spill for galleriet gjennom de første fjellene, og at han ikke har vært så langt ned på stålet som man kanskje fikk inntrykk av opp til Luz-Ardiden.

- Mange sier at Contador har kjørt dårlig og tapt tid i Pyreneene, men jeg mener han har kjørt taktisk klokt og tror han vil slå tilbake. Vi kan neppe forvente oss mange rykk fra Contador, men da det først skjer, så klinker han til for fullt. Det er ingen panikk i Saxo Bank. Contador er en erfaren rytter, og teamsjef Bjarne Riis er en av de beste taktikerne, sier Kvålsvoll.

Skuffende Schlecks Kaggestad tror også at Alpene kan bli for tøft for Evans, dersom Contador og radarparet fra Luxembourg finner tilbake til noe som minner om god, gammel klatreform.

Schleck-brødrene har også førstehånds kunnskap om hvordan Cadel Evans skal tuktes opp Alpe d'Huez etter at Saxo Bank kjørte ham i senk i 2008.

- De vet jo hvordan de skal gjøre det. Svakheten til Evans er når det blir variasjon i tempo oppover. Økes tempoet og en av Schleck-brødrene stikker, kan han ikke gå etter med en gang, men gradvis kjøre det inn igjen. Skulle han klare det, må da den andre Schleck'en støte direkte på broren, sier Kaggestad.

Det var en taktikk som også skulle tas i bruk i Pyreneene, og man trodde det som skjedde til Luz-Ardiden, da Fränk Schleck angrep, var en forsmak på hva som skulle komme til Plateau de Beille. Men den ventede oppskytningen av totrinssraketten fra Luxembourg kom aldri.

- Det var ikke noe imponerende, sier Kaggestad, som er usikker på hvilken av brødrene det bør kjøres for i rittets avgjørende fase.

- Fränk så best ut opp til Luz-Ardiden, mens Andy så noe bedre til Plateau de Beille. Andy er nok den som er best rustet, men samarbeidet dem i mellom har vært en skuffelse så langt. Det virker som om de ikke har hatt bein til å veksle på å angripe. De har et kjempesterkt lag rundt seg som har gjort en fantastisk jobb med å holde høyt tempo gjennom etappene for å trette ut konkurrenter, men det virker som de også har trettet ut Fränk og Andy, poengterer TV 2-eksperten.

Under radaren Stoltenberg etterlyser helhjertede og nådeløse angrep fra Leopard Treks ess i tide før tempoen.

- Andy Schleck bør ha ett og et halvt minutts forsprang før lørdagens tempoetappe. Han er nødt til å foreta seg noe snart, sier Stoltenberg, og får støtte fra Kaggestad, som mener det bør komme allerede på torsdagens monsteretappe til Galibier Serre-Chevalier. Hvis ikke kan det være for sent vis à vis Evans.

Jo lenger tid det går, jo større tro får Evans på at han omsider vil lykkes i Grand Tour-sammenheng, mener Kvålsvoll.

- Evans er fornøyd med utviklingen i rittet. Han vil forsøke å henge med i bakkene, og unngår samtidig mye fokus ved å ikke sykle i gult. Nå vil han bare unngå uhell og kjøre safe, sier Kvålsvoll til Dagbladet.

Imponerende Voeckler Sammendraget har fortsatt til gode å sette seg, og selv om de fleste - inkludert ham selv - ikke levner ham de store sjansene til å forsvare sykkelsportens mest sagnomsuste tekstil, er en Thomas Voeckler i sitt livs form, en «dark horse». Båret fram av en sykkelgal nasjon, sulteforet på suksess i sitt eget ritt, er det ingen som tør helt å avskrive publikumsyndlingen i gul trøye.

INNBYR TIL BRUDD: Dagens etappeprofil innbyr til at det vil gå inn et brudd i målbyen Gap. Illustrasjon: ASO
INNBYR TIL BRUDD: Dagens etappeprofil innbyr til at det vil gå inn et brudd i målbyen Gap. Illustrasjon: ASO Vis mer

- Voeckler sier selv at han ikke har noen mulighet til å vinne, men jeg synes han hang overraskende bra med i Pyreneene. Det vil selvsagt være en bombe dersom han vinner, men vi må huske på at han sykler med en hel nasjon i ryggen, sier Stoltenberg.

- Voeckler er fortsatt en liten joker. Jeg har aldri sett ham så sterk som han er nå, mener Kvålsvoll.

- Én ting er å forsvare den gule trøya. Noe helt annet er ikke å tape noe særlig tid. Voeckler er en mye bedre syklist i dag enn han var da han satt i gul trøye i 2004. Han har sanket åtte seirer i år, og kjørte veldig bra i fjellene i Critérium du Dauphiné, minner Kaggestad om.

Likevel tror han Voecklers gule eventyr er over når man skal opp til Galibier. Rett og slett fordi han ikke har vært med og fighte med de garvede fjellgeitene når de uunngåelige nådestøtene settes inn.

SISTE 5 KM: Slik ser de siste fem kilometerene av tirsdagens etappe ut i profil. Illustrasjon: ASO
SISTE 5 KM: Slik ser de siste fem kilometerene av tirsdagens etappe ut i profil. Illustrasjon: ASO Vis mer

- Han kommer til å holde trøya til torsdag, og jeg håper det ikke blir kjempesprekk. Skulle han klare en pallplass i Paris ville det være en kjempetriumf for fransk sykkelsport, mener Kaggestad.

VED FOTEN AV ALPENE: Fra Saint-Paul-Trois-Châteaux går det østover mot Gap sopm ligger ved foten av Alpene.Illustrasjon: ASO
VED FOTEN AV ALPENE: Fra Saint-Paul-Trois-Châteaux går det østover mot Gap sopm ligger ved foten av Alpene.Illustrasjon: ASO Vis mer