ENDELIG, EVANS: Endelig var det Cadel Evanstur i Tour de France. I ettermiddag gikk en gammel guttedrøm i oppfyllelse for australieren.Foto: SCANPIX/EPA/STRINGER
ENDELIG, EVANS: Endelig var det Cadel Evanstur i Tour de France. I ettermiddag gikk en gammel guttedrøm i oppfyllelse for australieren.Foto: SCANPIX/EPA/STRINGERVis mer

Evans oppfylte guttedrømmen

- Mange trodde ikke på meg, sier Tour-triumfatoren.

Som 14-åring i 1991 sa Cadel Evans at han ønsket å vinne Tour de France.

De fleste rundt ham trodde det var uoppnåelig guttedrøm.

Søndag beviste Evans at alderen ikke hindre ham i å fullføre ambisjonen, selv om det er gått 20 år siden han fortalte om drømmen. 34-åringen ble den første australieren som har vunnet Touren og er den eldste sammenlagtvinneren siden 1923.

- Det har gått 20 år siden jeg så mitt første Tour de France på TV og jeg sa jeg hadde lyst til å vinne rittet. Mange trodde ikke på det, sa Evans.

- Men noen veldig gode mennesker trodde på meg, fra min aller første trener til dem som gjorde meg til landeveissyklist.

La om satsingen i 2001 Evans begynte som BMX-syklist, men dette var bare å regne som fjern fortid da han søndag ledet den såkalte sjarmøretappen inn til Paris og Champs-Élysées.

Etter å ha opplevd suksess som mountainbikesyklist, der han to ganger vant verdenscupen, ble han overtalt til å satse på landevei av den italienske treneren Aldo Sassi i 2001.

- Aldo Sassi trodde alltid på meg, mer enn jeg gjorde selv, fortalte en følelsesladet Evans om mentoren som i fjor døde av en hjernesvulst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Han sa til meg en gang at han håpet et jeg kunne vinne en Grand Tour, og at det for min del ble Tour de France fordi rittet har mest prestisje. Dersom jeg klarte det sa han at jeg ville bli den mest komplette syklisten i min generasjon, sa Evans.

Lykken snudde med VM-seier Australieren ble verdensmeter i 2009 i Mendrisio bare noen få kilometer fra Sassis hjemby.

Verdensmestertittelen ble på mange måter et vendepunkt i Evans karriere etter flere frustrerende opplevelser i de store treukersrittene.

Evans endte på 4.-plass i 2006-utgaven av Tour de France, men fikk sitt endelige gjennombrudd i 2007 med 2.-plass, bare 23 sekunder etter vinneren Alberto Contador.

Det påfølgende året var Evans favoritt til å vinne, men ble da satt tilbake av en velt og endte igjen på nest øverste trinn på seierspallen.

(NTB)