Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Evans parkerte Schleck

Sikret Tour de France-seieren etter gnistrende tempo i Grenoble.

ENDELIG ENER: Cadel Evans hadde to ganger tidligere blitt nummer to i Tour de France. I år var det endelig australierens tur til å ikle seg gul trøye før sjarmøretappen i Paris. Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
ENDELIG ENER: Cadel Evans hadde to ganger tidligere blitt nummer to i Tour de France. I år var det endelig australierens tur til å ikle seg gul trøye før sjarmøretappen i Paris. Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Da Andy og Fränk Schleck ikke maktet å kvitte seg med Cadel Evans i stigningen opp til Alpe d'Huez på gårsdagens etappe, visste brødreparet fra Luxembourg at de måtte overgå seg selv på dagens avgjørende tempoetappe dersom de skulle opprettholde stillingen som nummer én og to i sammendraget.

For selv om Cadel Evans hadde 57 sekunder å hente inn på lillebror Andy i gul trøye, visste den råsterke australieren at han hadde et solid overtak i sammenlagtkampen.

I en knalltøff løype over 42,5 kilometer viste BMC-kapteinen tempostyrke Leopard Trek-duoen bare kan misunne. Ikke bare var han samtlige sammenlagtkandidater overlegen, Alberto Contador inkludert. Han ga også tempooksen Tony Martin kamp om etappeseieren.

Ingen sekundstrid Til slutt endte han seks sekunder bak den tyske vinneren og 2.38 foran Andy Schleck.

- Jeg var veldig nervøs da jeg så Cadel Evans kom mot mål. Nå er jeg imidlertid veldig glad. Det har lenge vært mitt store mål å vinne en etappe i Touren, og nå har det skjedd, sier Martin.

MED LOS PÅ GUL TRØYE: Cadel Evans forlot startrampen i Grenoble vel vitende om at han hadde et godt tak på den gule ledertrøya, selv om han hadde 57 sekunder å hente inn på Andy Schleck i sammendraget. Det var ingen match for australieren.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / PASCAL PAVANI
MED LOS PÅ GUL TRØYE: Cadel Evans forlot startrampen i Grenoble vel vitende om at han hadde et godt tak på den gule ledertrøya, selv om han hadde 57 sekunder å hente inn på Andy Schleck i sammendraget. Det var ingen match for australieren.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / PASCAL PAVANI Vis mer

I stedet for å true rekorden om minste seiersmargin i Tour-historien - åtte sekunder mellom Greg Lemond og Lauren Fignon i 1989 - ble det i stedet ganske så uspennende når sammenlagtregnskapet skulle gjøres opp:

Evans vant Tour de France med relativt overlegne 1.34 foran toer Andy Schleck og 2.30 foran treer Fränk Schleck.

Etter å ha tapt to gule trøyer med tilsammen ett minutt og 21 sekunder i 2007 og 2008, var det endelig australierens tur til å triumfere i Touren.

- Jeg kan ikke fatte det akkurat nå... Jeg gjorde en så god tempoetappe som jeg var i stand til i dag. Og hver eneste dag har vi kjørt så godt vi kunne, og hver eneste dag har laget fått ut 99,9 prosent, om ikke 100 prosent av hva de er i stand til, sier Evans, som ennå ikke føler seg helt trygg på at sammenlagtseieren er i boks.

SJANSELØS: Andy Schleck måtte kjøre sitt livs tempoetappe, og vel så det for å beholde den gule trøya i Tour de France. Da han ikke gjorde det, måtte han nøye seg med sin tredje annenplass på rad.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
SJANSELØS: Andy Schleck måtte kjøre sitt livs tempoetappe, og vel så det for å beholde den gule trøya i Tour de France. Da han ikke gjorde det, måtte han nøye seg med sin tredje annenplass på rad.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE Vis mer

- Jeg hadde et par dager der jeg ikke var helt på, og et par tilfeller av uflaks underveis, men vi holdt oss til planen og jobbet ufortrødent videre hver eneste dag, sier Evans, ifølge cyclingnews.com.

Med sine 34 år og 160 dager er han tidenes nest eldste sammenlagtvinner (rekorden innehas av Firmin Lambot som var 36 år og 130 dager i 1922), og også den første rytter fra den sørlige halvkule som har gått til topps i Touren.

Andy Schleck må på sin side nøye seg med sin tredje andreplass på rad, og erkjenner at han møtte sin overmann i årets utgave av verdens største etapperitt.

- Gratulerer Cadel. Du fortjente dette! Jeg er glad på dine og BMC-lagets vegne! Det har vært en fantastisk duell, og jeg gleder meg allerede til neste år, skriver lillebror Schleck på Twitter.

Teknisk trøbbel Samtidig holdt gårsdagens etappevinner Pierre Rolland unna for Rein Taaramäe i ungdomskonkurransen, og vil dermed stå med hvit trøye på podiet i Paris i morgen.

ETAPPESEIER: Tony Martin gikk til topps på tempoetappen i Grenoble.Foto: SCANPIX/REUTERS/Denis Balibouse
ETAPPESEIER: Tony Martin gikk til topps på tempoetappen i Grenoble.Foto: SCANPIX/REUTERS/Denis Balibouse Vis mer

Edvald Boasson Hagen gjorde et ærlig forsøk på å hevde seg i tetkampen på dagens etappe, men ble hemmet av tekniske problemer, og ble nummer 12 på etappen - 2.10 bak Martin.

Thor Hushovd tok etappen bare som en gjennomkjøring før morgendagens hjelperytteroppgaver for lagkamerat Tyler Farrar. Grimstad-oksen ble nummer 105 6.19 bak etappevinneren.

- Det blir godt å komme inn til Paris nå. Tre uker er lenge, sier Hushovd.

- Vi skal kjøre for Tyler Farrar i morgen. Det er han som er spurteren, og det er flatt, fortsetter han.

Vant lagkonkurransen Hushovd skal forøvrig også hedres på podiet i Paris i morgen. Garmin-Cervélo-laget holdt nemlig unna og vel så det i lagkonkurransen takket være innsatsen til Tom Danielson, Christian Vande Velde og Ryder Hesjedal på dagens etappe. 

Nordmannen og lagkameratene er over 11 minutter foran neste lag, Leopard-Trek, foran den avsluttende etappen i morgen.

FDJ-rytter Jéremy Roy ble dessuten kåret til Tourens mest offensive rytter.

I går ble det klart at Euskaltel-kaptein Samuel Sanchez vant klatretrøya, mens Mark Cavendish og José Joaquin Rojas skal gjøre opp om den grønne poengtrøya på oppløpet på Champs-Élysées i morgen.