Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Even raskest over isen

Tårene satt løst i Skøyte-Norge i går. Trener Peter Mueller grein. Sportssjef Finn Aamodt hulket som et barn. Kjæresten gråt i to timer. Og verdensmesteren selv, Even Wetten, måtte felle en tåre han også.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke så rart. Ingen var raskere enn Even i går. VM-gullet på 1000-meteren var et sjokk som selv ikke den mest optimistiske nordmann hadde turt å håpe på.

Med 1.10,10 slo han sin egen utendørs-pers med nesten to sekunder.

Rekorder er noe av det som fascinerer Even mest.

-  Det er noe magisk ved å krysse mållinja raskere enn du selv eller andre har gjort tidligere.

Even gikk i åttende par. Med fire par igjen tenkte han ikke engang på gull, men håpet på en bronse.

-  Da forbilde etter forbilde gikk i mål uten å slå meg, kom tårene. Topplokket mitt koblet seg helt ut, jeg bare sto der og vinket og smilte. Det er litt rart å tenke på det: I går var jeg ingenting. I dag er jeg verdensmester, flirer Wetten.

Gråt som spedbarn

Landslagstrener Peter Mueller og sportssjef Finn Aamodt gråt begge som barn etter sensasjonsgullet.

-  Gråt virkelig Aamodt? Jeg trodde ikke han var i stand til det. Men det er kult, smiler Wetten.

Men sjefene var ikke alene om å ty til tårene:

Over telefonen hadde Even en gråtkvalt samtale med kjæresten hjemme i Norge. Paret gikk i samme klasse på videregående og har holdt sammen siden.

-  Jeg fikk ikke tak i henne med en gang, fordi nettet var opptatt. Hun hadde grått i et par timer allerede da jeg endelig kom igjennom. Dette gullet har også hun en stor del av æren for. Vi har delt en del opp- og nedturer de siste åra. Hele livet har jeg drømt om å vinne gull, og jeg kan ikke ha vært lett å leve med når det har vært som mest slitsomt. Men nå er alt det glemt. Det har vært verdt alt slitet, sier Even Wetten.

Sponsoren oppgraderer

På litt over ett minutt lørdag 5. mars steg hans markedsverdi rett til værs. Wetten har allerede fått føle VM-gullets økonomiske betydning. For seieren hadde han i går mottatt 120 000 kroner i bonuser. Og mer vil komme. Nå kan han få igjen for at han forsøker å studere økonomi ved siden av idretten ...

-  Jeg har samme sponsor som Ole Einar Bjørndalen. De ringte meg i stad, og sa: «Vi river i stykker den elendige kontrakten du har, og så skriver vi en ny en.» Det var jævlig kult av dem, smiler Wetten.

Han har vært vant til å leve på studielån.

-  Det er begrensa hvor lenge jeg kunne levd på det. Denne dagen har jeg tjent mer enn jeg tidligere har gjort til sammen. Mine økonomiske bekymringer er løst, nå vil jeg få friheten til å satse 100 prosent for å nå målene mine. Og det er å bli verdens råeste skøyteløper på 500-, 1000- og 1500 meter. Jeg kommer til å satse like mye på alle tre. Dem jeg slo her lever fett av skøyter. De har hatt en fordel overfor meg. Nå får de ikke det lenger.

Liker rampelyset

Wetten framstår som en utadvendt type som liker seg i begivenhetenes sentrum.

-  Det er mange kjedelig idrettsfolk, av typen «vi tar en kamp av gangen». Det må være lov å by litt på seg sjøl. Det er ikke slik at jeg er så forbanna PR-kåt, men jeg skjønner at dersom jeg skal nå drømmen min om å bli best, så er jeg nødt til å gjøre meg interessant. Vi kjemper om spalteplass, og da må man gjøre seg til en naturlig showmann. Der er jeg fortsatt bare i startgropa. Petter Solberg og Kari Traa er litt forbilder for meg på den fronten, sier Even Wetten.

La nesten opp

For fire år siden startet han satsingen for alvor. Men for bare to år siden var han nær ved å legge skøytene på hylla.

-  Jeg mente at vi ikke var i nærheten av å bli best slik vi jobbet. Jeg ville heller slutte enn å få 15. plasser. Jeg har et sterkt konkurranseinstinkt, smiler Wetten.

Med hjelp av den nidoble NM-mesteren Frode Rønning og to lokale snille onkler fikk han fart på karrieren, og for ni måneder siden ble han tatt inn i landslagsvarmen av Peter Mueller.

-  Det er umulig å sette tall på hvor mye Mueller og Frode Rønning har betydd for meg. Uten dem ville jeg ganske enkelt ikke vært her.I dag går han 1500 meter. Og utelukker ikke en ny medalje.

-  Jeg har ikke hatt noen målsettinger i VM. Antakelig er det derfor det har gått så bra.

VERDENSMESTER: At Even Wetten ble verdensmester, er en av skøytehistoriens aller største overraskelser. Men også en av de morsomste.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!