Eventyret endte i tårer

NANTES (Dagbladet): Brasil-Danmark 3- 2. Peter Schmeichel gråt, Michael Laudrup kastet fotballskoa sine til publikum og trener Bosse Johansson takket alle. Og da Zagallo endelig kom til orde - etter å ha snakket med kona og barna hjemme i Brasil - takket han også. For festen, fotballen og hellet.

- Det kunne like gjerne vært Danmark som hadde vært i semifinalen, sier Brasil-treneren. - Det kunne like gjerne vært de som hadde scoret det tredje målet. Og derfor er jeg veldig lykkelig.

- Vi vant en stor fotballkamp fordi vi var heldige.
Brasil vant fordi Ronaldo slo et par pasninger med urørt garnityr også - og fordi Rivaldo gjorde noe uvanlig: Han skjøt på Peter Schmeichel fra 25 meter. Og det var kanskje derfor den store United-kjempen felte noen tårer i bakkant av festen.

Fordi han ble lurt.
Fordi han ikke rakk fram.

Og ikke minst:

Fordi han - etter min mening - burde reddet.

- På en god dag hadde jeg reddet. Men akkurat nå blør jeg innvendig. Følelsene er blandet, både av stolthet og sorg, sier Peter Schmeichel.

- Likevel - vi kom fra det med æren i behold. Vi spilte med hjertet, men hadde ikke det hellet som skulle til.

En tragisk miss

- Nå håper jeg inderlig at Brasil blir verdensmestrer, sier keeperkjempen.
- Jeg lurer på om det er mulig å komme nærmere enn det vi var i denne kampen, sier Danmark-trener Bo Johansson.

Det kan han lure på til han får skjegg. Og hvordan Ebbe Sand klarte å skyte utenfor fra sju meter tretten minutter før slutt, vil være spørsmålet som vil ri svensken som ei mare. At Mark Rieper i tillegg headet i tverrliggeren ett minutt før fløyta gikk, er ikke akkurat sommerens sovepille, det heller.

- Vi er ikke fornøyde, fortsetter Johansson. - Vi er stolte av det vi har gjort, men vi er ikke fornøyde. For sjøl om VM har vært et eventyr, så er det tungt å tape.

- Vi var så fryktelige nær.

Før kampen ba Michael Laudrup lagkameratene sine om å nyte hvert sekund. Da fotballkvelden bare var to minutter gammel, var danskene i himmelen. Og Laudrup-familien - som der og da nøt yrket sitt til det ytterste - sto for det geniale.

Målet besørget Martin Jørgensen.

- Jeg beklager meget sterkt at Michael nå gir seg, sier Bo Johansson. - Det frisparket han slo da vi gjorde 1- 0, viser hvilken fantastisk fotballspiller han er. For det var så genialt og så riktig.

I tillegg var det veldig vakkert.

Ronaldo tok tak

Nå var det ikke direkte ufint å se Ronaldo bestemme seg for å gjøre noe med situasjonen, heller. To geniale pasninger - en hver til Bebeto og Rivaldo - og Brasil var der de skulle være. Men i front slappet de av fordi de trodde det var i orden. Og da Roberto Carlos mente det var riktig å begynne andreomgang med et brassespark i forsvar, gikk det galt.

For Carlos bommet på ballen. Beina hans gikk bare vilt i lufta. Og på baksida sto hovednyter Brian Laudrup og takket og bukket. Før han hamret Danmark til 2- 2 oppe i nettaket.
Det var da Zagallo fant det nødvendig å reise seg fra benken. Gutta var i trøbbel, og han likte det ikke. Men peset som handlet om flere spillere i større fart, med ansiktet vendt mot danskenes mål, betalte seg. Fordi Rivaldo har gode ører?

Det som er sikkert, er han har et praktfullt venstrebein. Han også. Og - det kan brukes til alt. Før pause brukte han det til å slå en liten chip over Peter Schmeichel til 2- 1, og etterpå brukte han kreftene. Fra 25 meter.

- Jeg er helt utslitt, sier Zagallo. - Jeg er minst like sliten som spillerne. Men jeg er veldig lykkelig,også.

- Fordi Brasil og Danmark har vist verden hvordan en VM-kamp skal spilles.

Det kunne like gjerne vært Danmark som hadde vunnet

Zagallo

<B>FEIRING:</B> Danskene scoret først, danskene trodde på seier - men så satte brassene fart.