Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eventyrlig norsk start på VM: To nordmenn på medaljeplass

Jakter Prevc i gullkampen.

JAKTER GULL: Kenneth Gangens er kun 1,5 poeng bak ledende Peter Prevc etter 1. omgangen i VM i skiflyging i Kulm. Foto: REUTERS/Dominic Ebenbichler
JAKTER GULL: Kenneth Gangens er kun 1,5 poeng bak ledende Peter Prevc etter 1. omgangen i VM i skiflyging i Kulm. Foto: REUTERS/Dominic Ebenbichler Vis mer

(Dagbladet): Selv om norske hoppere har ruget på verdensrekorden i elleve år, er det ti år siden forrige gang Norge tok VM-gull i skiflyging.

Roar Ljøkelsøy tok gull både individuelt og i lagkonkurransen i så vel 2006 som 2004. Denne helga jakter et norsk hopplandslag i storform en ny norsk hopptriumf i skiflygings-VM i Kulm.

- Det er lenge siden vi har hatt et så sterkt norsk lag før et VM, sa tidligere verdensrekordholder Johan Remen Evensen til Dagbladet før dagens konkurranse.

Evensen har fortsatt sine ord i behold. Etter den første av totalt fire omganger i årets individuelle konkurranse i VM i skiflyging, leder Peter Prevc foran Kenneth Gangnes og Johann Andre Forfang.

- Endelig fikk jeg gode forhold. Da vet jeg at jeg kan fly. Dette gjorde godt, sier Forfang til NRK.

- Det er nok det sykeste jeg har opplevd i en hoppbakke. Det føltes ut som jeg aldri skulle lande. Det var helt rått, forteller Gangnes.

Også Anders Fannemel (nr. 6) er med i medaljekampen etter en eventyrlig god norsk førsteomgang. Prevc leder kun 1,5 poeng foran Gangnes og 2,8 poeng foran Forfang.

Daniel André Tande er konkurransens fjerde og siste nordmann og ligger på en sterk 10. plass.

Slik gikk det til Anders Fannemel slo til med 234 meter og suveren ledelse. Men så slo 43 år gamle Noriaki Kasai til med 240,5 meter.

- Herre min hatt. Det er ikke vits å kommentere. Jeg er tom for ord. Det er helt fabelaktig. Det er tilnærmet optimal flyging, sa Evensen om Kasai under NRKs sending.

Dermed slo japaneren Severin Freunds bakkerekord, som var på 237 meter, før bakken ble noe utbygd før årets mesterskap. Men rekorden varte ikke lenge.

Stefan Kraft slo til med 226 meter og bra nedslag med redusert fart og overtok ledelsen fra Kasai. Dernest kom Johann André Forfang og hoppet 230 meter, noe som holdt til ledelse for den norske unggutten.

Kenneth Gangnes fulgte opp den vanvittige norske laginnsatsen, hoppet 236 meter og gikk opp i ledelsen med 218 poeng.

Farten ble ytterligere redusert før Severin Freunds hopp. Tittelforsvaren skuffet imidlertid stort med 209,5 og er bare nr. 9 etter første omgang.

- Er VM allerede ødelagt for Freund? spør NRKs hoppkommentator Christian Nilssen.

Peter Prevc taklet imidlertid den reduserte farten helt strålende og satte ny bakkerekord med 243 meter. Dermed leder han like foran Gangnes og Forfang etter den første omgangen i VM.

Alle nordmenne er topp 10 etter 1. omgang.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media