Everton skal bruke «Football Manager» til å finne talenter

Endelig har noen skjønt det.

||| (Dagbladet.no): Dagbladet.no mimret tidligere denne uka om CM, eller Championship Manager, det som for mange er et altoverskyggende tidsfordriv av et dataspill.

Denne uka slippes den ferskeste utgaven av spillet som har skiftet navn til Football Manager, og artikkelen fra fredag så ut til å gi mange fans av serien en mulighet til å kose seg med minner fra 16 år med simulert trenervirksomhet.

En ting de fleste fanatikerne er enige om, er at om en spiller er god i FM-verdenen, så er han trolig god i virkeligheten også, uansett om navnet hans er Julius Aghahowa, Tonton Zola Moukoko - eller Arjen Robben, det 17-årige stortalentet som undertegnede hentet fra Groningen til Tottenham i 2001/2002-sesongen.

Everton med eksklusiv FM-avtale
Fantasi eller ikke, det FM-entusiaster uansett har fått med seg er at talentene i spillet har en tendens til å slå til også i virkeligheten, nettopp på grunn av det massive nettverket av «speidere» som utvikler Sports Interactive har samlet seg rundt om i verden.

Og nå har det endelig skjedd, det som FM-folket har ropt etter i årevis, virkeligheten har forstått verdien av FM-universet.

Før helgen kunne nemlig Sports Interactive fortelle at selskapet har tegnet en eksklusiv avtale med Premier League-klubben Everton, som gjør Liverpool-klubben til den første fotballklubben som offisielt skal benytte managerspillets omfattende database i jakten på nye spillere.

Football Managers nettverk består nå av rundt 1000 speidere i 50 land som overvåker 20.000 lag, og statistikken og verdier for antatt fremtidig potensiale som disse leverer, kan nå bli gull verdt for Everton.

- Spillets database er en verdifull ressurs med det mest omfattende speidernettverket i fotballen, så Everton har gjort en topp signering, skriver en av seriens grunnleggere Paul Collyer i en pressemelding, som 100% fotball først gjenga denne uka.

- Vi har visst lenge at klubber bruker spillet til å sjekke ut visse spillere, men denne formelle anerkjennelsen fra et Premier League-lag er fantastisk, og vi er sikre på at det kommer til å bære frukter for Everton, legger studiosjef Miles Jacobson til.

Håper på Rooney-reprise?
Paul Collyer og broren Oliver skal også tidligere ha blitt kontaktet av klubber som ønsket å bruke databasen, men det måtte en henvendelse fra brødrenes favorittklubb til for at en avtale kom på plass.

- Som Toffees-fan er jeg personlig overlykkelig over å kunne offentliggjøre dette. Dette er så nær jeg noensinne vil komme guttedrømmen om å spille på Goodison Park, sa Paul Collyer, etter å ha posert med Everton-trøya på gressmatta i Liverpool.

Everton-manager David Moyes og co har nå full adgang til Football Manager-stabens data fra rundt om i verden.

Håpet er nok at spillet nok en gang skal vise sin evne til å spå om framtida, som for eksempel da unggutten Wayne Rooney dukket opp som stortalent i spillet som 15-åring.