Evi gråter for OL-deltakelse

I dag kan Evi Sachenbacher Stehles tårer bli snudd til glede når idrettens voldgiftsdomstol (CAS) avgjør om suspensjonen av henne var feilaktig.

TORINO (Dagbladet): Det skjer etter at Tyskland i går sendte inn en klage til CAS hastedomstol. Sannsynligheten for at klagen blir tatt til følge er likevel liten.

Langrennstrener Jochen Behle var opprørt etter at Sachenbacher Stehle ble fratatt gullsjansen på morgendagens skiathlom på grunn av for høye blodverdier.

-  Det blir ikke riktig at en utøver ikke skal få lov til å delta når vedkommende ikke har gjort noe galt. Vi har ikke fått noen forklaring - bare at hun var over grensa på 16,0 gram hemoglobin pr. desiliter, sier trener Jochen Bechle.

12 suspendert

Det internasjonale skiforbundet (FIS) var opptatt av at suspensjonene av i alt 12 langrennsløpere ikke måtte ses på som sanksjoner - men som et tiltak for å ivareta utøvernes helse. Det var neppe noen trøst for Evy Sachenbacher Stehle, som brøt sammen etter å ha fått sjokkbeskjeden fra trener Jochen Bechle i går morges.

Hun gråt da hun dro ut i løypa for å trene, hun gråt da hun kom tilbake halvannen time seinere - og hun gråt da hun møtte pressen klokka 12. Der understreket hun at hun ikke er noen juksemaker:

-  Jeg er veldig skuffet, og kan ikke forstå hvorfor jeg ikke får lov til å gå på søndag. Jeg har aldri gjort noe ulovlig. Jeg fikk beskjeden i dag tidlig, og kan ikke forklare hva som skjedde i hodet mitt da, sa Sachenbacher før hun reiste seg og forlot pressekonferansen gråtende.

-  Doping-kaos

Det hersket i går lenge det reneste doping-kaos i OL-byen. Italias helseminister Giovanni Zotta framsatte påstander om spor av EPO i A-prøvene til flere utøvere. Dementiet fra IOC kom raskt - men det tok lang tid før alt roet seg.

-  Det er beklagelig at han dummet seg ut sånn. Han gjør det ikke en gang til, sier IOC-styremedlem Gerhard Heiberg til Dagbladet.

-  Falske rykter

Han ønsker å presisere at IOC ikke anser høye blodverdier for å være doping.

-  Dette handler utelukkende om høye blodverdier, og jeg synes det er veldig greit at de finner det ut før OL begynner. Det er derfor vi har systemet, sier han.

Dopingjeger Inggard Lereim er ikke overrasket over alle dopingryktene.

-  Dette er helt vanlig i forkant av OL. Vi så det under OL i Sarajevo og Salt Lake City, og under VM i Lahti og Oberstdorf. Per nå er dette falske rykter.

-  Hvorfor har så mange for høye blodverdier?

-  Jeg tror årsaken er at flere har ligget i høydetrening over lengre tid enn de vanligvis gjør. Samtidig har de gjerne dårligere oppfølging enn nordmennene, slik at de lett bikker over grensa, sier Lereim.

TRØST: Langrennstrener Jochen Behle måtte trøste den tyske jenta da hun møtte pressen. Evi Sachenbacher Stehle har for høye blodverdier, og er suspendert fra morgendagens skiathlom. Hun brøt sammen da hun fikk beskjeden, og gråt også da hun møtte pressen.