KUNNE SPILT I BLACKBURN: Robert Lewandowski scoret fire mål mot Real Madrid i går. Hadde det ikke vært for vulkanen Eyjafjallajökull, kunne han slitt på nedre halvdel av Championship-tabellen sammen med Joshua King og Morten Gamst Pedersen. Foto: AP / EPA (innfelt) / NTB Scanpix
KUNNE SPILT I BLACKBURN: Robert Lewandowski scoret fire mål mot Real Madrid i går. Hadde det ikke vært for vulkanen Eyjafjallajökull, kunne han slitt på nedre halvdel av Championship-tabellen sammen med Joshua King og Morten Gamst Pedersen. Foto: AP / EPA (innfelt) / NTB ScanpixVis mer

Eyjafjallajökull hindret ham i å dra til Blackburn

Og Tottenham fikk tilbud om å kjøpe Borussia-helten billig.


(Dagbladet): Robert Lewandowski scoret alle fire målene da Borussia Dortmund på imponerende vis knuste Real Madrid 4-1 i første kamp i Champions League-semifinalen i går kveld.

Dagen derpå handler det mye om hvor han skal spille i framtida.

- Han er en god spiller som vil passe inn i de fleste ligaer, sier tidligere Dortmund-spiller André Bergdølmo til Dagbladet.

I England sitter man imidlertid og ergrer seg over hvor han kunne spilt. I stedet for å ligge an til finaleplass i Champions League, kunne han slitt i bunnen av Championship i England.

«Askefast» En islandsk vulkan ha ha hindret målmaskinen fra en overgang til Blackburn våren 2010. Den da 21 år gamle Lech Poznan-spissen skulle vært på besøk hos klubben for å se en kamp mot Everton og få en presentasjon av hva de kunne tilby ham.

Men askeskyen som lå over Europa etter utbruddet til Eyjafjallajökull stoppet flytrafikken. Begrepet «askefast» ble brukt om dem som ikke kom seg dit de skulle på grunn av flyforbud.

- Han fikk en invitasjon fra Blackburn, men på grunn av de kansellerte flyvningene kunne han ikke reise, og det gir ingen mening å kjøre, sa Lewandowskis agent Cezary Kucharski ifølge en artikkel publisert på ESPN Soccernet 17. april 2010.

Lewandowski hadde allerede vært på besøk i Genoa i Italia, og var også ettertraktet.

Tottenham fikk tilbud I artikkelen fra april 2010 siteres også Dortmund-leder Hans-Joachim Watzke:

- Vi tror Lewandowski vil ha nytte av en overgang til Borussia, men vi har ingen sjanse dersom klubben hans bare tenker på å få størst mulig overgangssum, sa han.

Den tidligere Tottenham- og Barcelona-spilleren Steve Archibald fortalte på Twitter i går kveld at han tilbød Tottenham å kjøpe Lewandowski for under 5 millioner pund mens spissen fortsatt var i polsk fotball.

Men det var ikke bare Tottenham som gikk glipp av den glimrende anledningen til å sikre seg den lovende spissen for en relativt billig penge.

- I rettferdighetens navn, da de sa nei tilbød jeg ham til andre klubber som også sa nei, skriver Archibald.

Målmaskin Til slutt ble det altså Dortmund som sikret seg Lewandowski sommeren 2010. Prisen skal ha vært på rundt 4,5 millioner euro, cirka 35 millioner norske kroner.

- Han er den mest spennende polske spilleren på de siste 10-15 årene, har Borussia-trener Jürgen Klopp sagt ifølge Borussias nettside.

Den første sesongen i Bundesliga scoret han åtte mål på 33 kamper, hvorav omkring halvparten fra start. Andre sesong startet han samtlige 34 seriekamper, og scoret 22 mål. Denne sesongen står han med 23 mål på 27 seriekamper og topper målscorerlista i Bundesliga.

Etter gårsdagens oppvisning er han oppe i 10 mål på 11 kamper i Champions League. Bare Cristiano Ronaldo har scoret flere med 12 mål.

- Kan tjene mer Denne sommeren vil han være et meget hett objekt på overgangsmarkedet. Det spekuleres i at han allerede er klar for Bayern München, men Borussia insisterer på at de vil beholde ham til kontrakten går ut i 2014.

- De kan jo velge å ha ham i hvert fall et år. Men Borussia Dortmund har en lønnspolitikk som tilsier at han kan tjene mye mer andre steder, sier Bergdølmo.

Han tror det kan bli avgjørende for Lewandowskis framtid om de vinner Champions League denne våren.

- Da er det kanskje mulig å gjøre noe med den lønnspolitikken, selv om jeg tror de vil være forsiktige så de unngår en ny smell som på 2000-tallet, sier Bergdølmo.