EN PÅ VENTELISTE: Cathrine Larsåsen har ennå ikke kvalifisert seg til VM, i motsetning til Ezinne Okparaebo og Christina Vukicevic. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
EN PÅ VENTELISTE: Cathrine Larsåsen har ennå ikke kvalifisert seg til VM, i motsetning til Ezinne Okparaebo og Christina Vukicevic. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

Ezinne og Christina har klart A-kravet til VM

12 er tatt i den norske troppen, åtte er på venteliste.

13 utøvere har klart kravet til friidretts-VM og 12 blir sendt. I tillegg har sportssjef Ronny Nilsen åtte på venteliste.

Av de 13 som opprinnelig var uttatt, er ikke lenger kappgjengeren Håvard Haukenes aktuell. Han har slitt med sykdom, og det har vært så vidt alvorlig at sportssjef Nilsen har valgt å reise til Daegu i Sør-Korea uten ham.

Haukenes var litt av en overraskelse da han klarte B-kravet på 50-kilometeren til VM i kappgang. Han skulle ha gått sammen med Trond Nymark, som har sølv fra Berlin-VM på den lengste distansen å forsvare i Daegu.

Men nå viser det seg at Haukenes ikke kan stille, og dermed ser det ut som om Nymark blir den eneste kappgjengeren i det kommende mesterskapet.

Erik Tysse er også kvalifisert, men før han kan stille i Daegu, må han bli frikjent for dopinganklagene som er rettet mot ham, av Idrettens voldgiftsdomstol (CAS). Saken hans ble behandlet i slutten av juni, og en avgjørelse kan ikke være langt unna.

- Dersom Tysse skulle få klarsignal, kommer jeg til å be Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) godkjenne ham for start også på 50-kilometeren, selv om han ikke er kvalifisert på den distansen, sier Ronny Nilsen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Seks på A-krav Av de 12 norske utøverne som er klare for VM, har seks kommet seg med etter å ha klart A-kravene. Det er Andreas Thorkildsen, regjerende spydmester fra Berlin i 2009, Jaysuma Saidy Ndure, Ezinne Okparaebo, Christina Vukicevic, Trond Nymark og maratonløperen Urige Buta.

Av dem sliter Christina Vukicevic med en skade, men i følge sportssjef Nilsen skal hun være på bedringens vei.

- Vukicevic skulle ha løpt i London i helgen, men har måttet melde forfall. Hun fikk skadeproblemer etter lag-EM i Tyrkia (Izmir). Nå ser det ut til at behandlingen av skaden er i positiv gjenge, så det er godt håp om at hun blir klar for NM neste helg, sier Nilsen.

- Ellers ser det bra ut. De andre 11, som helt sikkert skal til VM, er i rute. Ved siden av de seks, som har klart A-kravet, er også Bjørnar Ustad Kristensen (3000 m hinder), Eivind Henriksen (slegge), Ingvill Måkestad Bovim (1500 m), Tonje Angelsen (høyde) og Ida Marcussen (7-kamp) tatt ut på B-krav.

Åtte på jakt - Jeg har åtte navn på listen min på utøvere som jakter på å klare kravene, men felles for dem er at de ikke har så god tid, forteller Ronny Nilsen.

Han har fortsatt et håp om at både Sindre Buraas og Sondre Nordstad Moen skal kunne kvalifisere seg på 5000 meter. Ungjenta Isabell Pedersen, som har 13,35 på 100 meter hekk i et langt fra perfekt løp, er også VM-aktuell. Det er også Cathrine Larsåsen i stav. Hun har 4,30 i år og har vært nær B-kravet til VM på 4,40 meter.

- Mona Holm har vært med på ti konkurranser i slegge. Hun har et bestekast på over 67 meter, så hun kan klare 69 meter og komme med til VM. Det samme gjelder for Margrethe Renstrøm i lengde. Endelig er hun blitt skadefri. Høydehopperen Stine Kufaas viser også positiv utvikling, mens Lars Vikan Rise er veldig nær i tikamp, forteller sportssjefen til NTB.

I Diamond League-stevnet i London i helgen stiller Norge med Buraas og Nordstad Moen på 5000 meter. Ingvill Måkestad Bovim skal dessuten løpe 800 meter. Cathrine Larsåsen stiller i et stevne i København 11. august, og deretter blir NM i Byrkjelo fra 12. til 14. august siste mulighet for norske utøvere til å underskride VM-kravet og sikre Korea-billett.

(NTB)