FA-cupen til Wales

Den engelske FA-cupen og flere andre store fotballarrangementer skal spilles på Millennium Stadium i Wales de neste tre årene. Les om stadionet og se bilder!

Football Association (FA) har bekreftet at finalen i FA-cupen skal spilles på Cardiff Citys Millennium Stadium i Wales de neste tre sesongene. Også Charity Shield-kampene, der ligamesteren møter FA-cupvinneren, og ligacupfinalen skal spilles på den walisiske landslagsarenaen, melder BBC.

Millennium Stadium blir beskrevet som er Wales' stolthet kostet 121 millioner pund (1,59 milliarder kroner) å bygge.

72 500 tilskuere

27. november 1997 ble den siste kampen spilt på den gamle Cardiff Arms Park, før opprustningen begynte.

Litt under to år seinere sto den nye arenaen - omdøpt til Millennium Stadium - klar. Den har plass til 72 500 tilskuere, og har 22 barer, 7 restauranter, 12 rulletrapper og 7 heiser.

Tilskuerkapasiteten er større enn på noen fotballbane i England.

Første store fotballkamp som skal spilles på Millennium Stadium er finalen i ligacupen 25. februar.

Ekspertene sier at stadionet gir tilskuerne en følelse av å være i himmelen, og forventningene er enorme. Taket på Millennium Stadium kan åpnes og lukkes på 20 minutter. Det har ført til at den blir brukt mye til konserter - slik at publikum kan kose seg også på regnværsdager.

Dårlig gress

Men stadionet har også sine ulemper, og mange er bekymret for kvaliteten på gresset. Millennium Stadium er ofte lukket. Dermed blir det dårlig ventilasjon, og gresset får lite sollys. I tillegg blir gresset fjernet ved store arrangementer. At gresskvaliteten ikke er spesielt god når det spilles rugby på arenaen, er greit.

Men når engelske lag møtes til den tradisjonsrike FA-cupfinalen, bør alt være i tipp-topp stand.

FLYTTET: Etter at avgjørelsen ble tatt i dag, plasserte arbeidsmenn et ligacup-skilt foran gamle, ærverdige Wembley i London. Det er første gang i FA-cupens 129-årige historie at finalen spilles utenfor England.
NORSKE GJESTER:Også det norske fotballlandslaget har spilt på Millennium Stadium. Her varmer den norske landslaget opp før VM-kvalifiseringskampen mot Wales 8. november i fjor. Stillingen ble 1-1.
ÅPNINGEN: Første store arrangement på stadionet, var åpningen av verdensmesterskapet i Rubgy mellom Wales og Argentina, 1. oktober 1999.
FINSKE GJESTER: Det walisiske fotbballandslaget spilte en vennskapskamp mot Finland i Millennium Stadium 29. mars i fjor. Nå kommer flere gjester på besøk. Nye Wembley vil tidligst stå ferdig i år 2003.