DELTE OPPLEVELSER: Programleder Anne Sturød og fotballekspert Lise Klaveness snakker om hetsing av kvinnelige fotballeksperter. Foto: Terje Bendiksby NTB Scanpix og  Erik Berglund/Dagbladet
DELTE OPPLEVELSER: Programleder Anne Sturød og fotballekspert Lise Klaveness snakker om hetsing av kvinnelige fotballeksperter. Foto: Terje Bendiksby NTB Scanpix og Erik Berglund/DagbladetVis mer

«Få den dama vekk! «Få kjerringa ut!»

Lise Klaveness opplevde kjønnshets tidlig i karrieren. Nå blir hun møtt med anerkjennelse.

(Dagbladet): Den profilerte svenske fotballkommentatoren Johanna Garå avslører at hun velger å slutte foran skjermen etter at hun er blitt hetset på nettet.

Dette omtalte Dagbladet i en artikkel søndag.

Garå står fram på nettstedet Resumé, der hun forteller om offentlighetens pris. I en av meldingene omtales hun som en større ekspert på sex enn på fotball.

Lise Klaveness har lang erfaring som ekspertkommentator, både i TV2 og i NRK. Hun har erfart begge sidene av medaljen.

Hun forteller:

- I mitt tilfelle fikk jeg helt klart flest kjønnsbetingede kommentarer tidlig i tv-karrieren. Det var riktignok ikke twitter den gang jeg startet som fotballkommentator under direktesendinger. Men det kom tekstmeldinger som selvfølgelig gikk inn på meg, sier Lise Klaveness til Dagbladet.

Gikk runder «Få den dama vekk!»

«Få kjerringa ut!»

Lise Klaveness har fått disse meldingene.

Hun gikk runder med seg selv og forsøkte å avvæpne det i forkant av programmene. Hun forberedte seg på at slike situasjoner ville oppstå.

- Det skjedde oftere i begynnelsen. Det ble noen smeller. Men jeg bestemte meg på et tidspunkt for å møte angrepene med «dette klarer du Lise!», forteller hun om en ganske tøff start.

Endring Men nå ønsker Klaveness å legge vekt på at det har skjedd en endring, i forhold til da hun startet som kommentator i TV2 for noe over ti år siden.

- Det var klart verst i den tiden. Nå er det defintivt annerledes. Folk kommer bort til meg og ønsker å fortelle meg at jeg er velkommen og at de er fornøyd med min innsats, forteller Lise Klaveness.

Hennes rolle på TV-skjermen under fotball VM i Brasil ga henne en definitiv posisjon som fotballlkompetent kommentator.

- Jeg har drevet med fotball hele mitt liv. Og det er godt å få anerkjennelse for at man holder et faglig bra nivå, sier hun.

Hun tror kvinner i større grad enn tidligere nå anerkjennes for sin kompetanse i idrettsverdenen.

- Jeg får mest saklige kommentarer nå. Men å inneha en offentlig posisjon gjør det nødvendig å være forberedt på å motta meldinger en oppfatter som ydmykende og usaklige. Det er høy temperatur under en direktesending, og det kan oppstå situasjoner som kan gå inn på en, forteller hun.

Sårbar Hun var 24 år da hun startet i TV2. Og hun forteller at hun var mer sårbar den gangen.

- Jeg er blitt en voksen dame nå og har lært meg til at livet går videre etter verbale knyttneveslag, sier hun.

Den svenske TV-profilen Johanna Garå slutter på grunn av at hun har mottatt støtende og sårende meldinger på twitter. Hun har også benyttet seg av sosiale medier under direkte-sendinger.

Klaveness sier at netthets er et nytt fenomen. Og at denne formen for hets har potensiale til å kneble noen som ellers ville vært med i den offentlige debatten.

Hun legger til at hun vet at det ikke bare er kvinner som er utsatt for dette.

- Jeg har brukt det til å bli mer fagfokusert og å flytte fokuset bort fra meg selv. Som menneske er man sårbar, men for meg hjelper det konkret å stålsette meg for motgang før jeg skal i ilden. Andre menneskers meninger er den del av jobben for en fotballekspert, sier hun.

Svenske Garå valgte å slutte da hun ble omtalt som verdiløs. Det personagrepet anser ikke Klaveness som kjønnsbetinget.

- Slik kritikk treffer uansett kjønn. Jeg opplever i det hele tatt at verden går framover på dette området. Kvinner vurderes i større grad ut fra faglighet og egenhet. Og mindre basert kun på kjønn nå enn tidligere, sier Lise Klaveness.

- Synd Lise Klaveness synes det er synd at Johanna Garå gir seg som programleder på grunn av hetsingen.

Men hun forstår henne.

- Det er en vurdering jeg kan forstå. Livet skal ikke være en kamp. Men det er bra hun setter ord på det, sier Klaveness.

Og hun utydper det slik:

Folk kan hetse uten egentlig å vite hvor alvorlig det kan oppfattes. Når de da leser om det, kan det hende de tenker seg bedre om og ikke gjør det en annen gang, sier Lise Klaveness.

- Trist Programleder Anne Sturød jobber som programleder for C More. Hun har fått med seg at Johanna Garå slutter i protest.

- Det er fryktelig trist hvis slike ting er med på å gjøre at hun ikke vil jobbe foran kamera lenger. Hun er dyktig og kunnskapsrik, sier Anne Sturød til Dagbladet.

Svenske Garå har også skrevet på sin twitter-profil at hun ikke bare slutter på grunn av hetsen, men også fordi hun vil prøve noe nytt. Men dråpen som fikk begeret til å renne over var hetsen hun opplevde.

- Jeg vet ikke noe om omfanget. Hvor mye det har vært. Men jeg kan absolutt forstå at det er vanskelig hvis det har vært et stort omfang av negative meldinger, sier Sturød.

- Heldig Sturød jobber i hovedsak med spansk fotball, men har også jobbet tett på Tippeligaen og Europa League. Hun har ikke opplevd hets på kroppen i forbindelse med jobben hun gjør.

- Jeg føler meg veldig heldig. Jeg syns jeg blir bra behandlet. Det er litt slik at alle i ny og ne får litt negativ tilbakemelding. Men jeg syns ikke jeg opplever hets i det hele tatt. Jeg er overrasket over hvor mye hyggelig som kommer i sosiale medier. Jeg har vært veldig heldig. Så har jeg obbet mye med spansk fotball. Det er lojale seere der. De som jobber med engelsk fotball kan ha det litt tøffere, sier Sturød.

Hun nevner tidligere TV2-kommentator Morten Langli som en som fikk høre mye rart da han kommenterte engelsk fotball.

- Det negative mot kvinner har en annen karakter. Kvinner blir utsatt for en annen type hets som kan være litt tøffere. Det har en annen form. Men jeg tror ikke at menn slipper unna, sier Sturød.

- Det har nok noe med at hvis man sitter i feks TV 2 og NRK så er man mer profilert og det er nok er mer slitsomt. For min del er det ikke noe problem, sier hun.

Sturød er aktiv i sosiale medier og bruker særlig Twitter til å kommunisere med fotballfans i Norge.

Dagbladet har vært i kontakt med en rekke andre profilerte kvinnelige fotballeksperter som ikke ønsker å uttale seg om saken.