Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Keeperduellen mellom Karius og de Gea

Få hull for Karius

Liverpool-keeper Loris Karius har holdt nullen i 10 av 19 kamper denne sesongen. Det er nesten like gode tall som Manchester Uniteds David de Gea kan vise til.

MØTES TIL KAMP: Liverpools Loris Karius og Manchester Uniteds David de Gea. Foto: NTB Scanpix
MØTES TIL KAMP: Liverpools Loris Karius og Manchester Uniteds David de Gea. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

* Manchester United - Liverpool spilles lørdag 13.30

(FourFourTwo): Liverpool-keeper Loris Karius (24) har endelig kapret plassen mellom stengene til Jürgen Klopps mannskap denne sesongen. Foreløpig ser det iallfall ut til at tyskeren har vunnet drakampen mot konkurrent Simon Mignolet.

Den tidvis utskjelte keeperen er i ferd med å stilne de verste kritikerne etter noen solide kamper den siste tiden. Og dersom vi tar en titt på statistikken, så ser det ikke så verst ut. For Karius har holdt nullen i 10 av 19 kamper denne sesongen (52,6 prosent).

På motsatt banehalvdel lørdag venter Manchester United-keeper David de Gea (27), keeperen som mange regner for å være verdens beste. Sammenliknet med Karius har spanjolen holdt nullen i 19 av 35 kamper denne sesongen (54,2 prosent).

Det er nok mange som bli overrasket over at det er så liten forskjell mellom de to sisteskansene på denne statistikken.

Turneringene hvor de to keeperne har holdt nullen:

Loris Karius:

5 av 10 kamper i Premier League

5 av 8 kamper i Champions League

0 av 1 kamper i FA-cupen

Totalt: 10 av 19 kamper (52,6 prosent)

David de Gea:

15 av 29 kamper i Premier League

4 av 5 kamper i Champions League

0 av 1 kamper i UEFA Supercup

Totalt: 19 av 35 kamper (54,2 prosent)

Underliggende tall

Det er selvfølgelig for enkelt å basere keeperprestasjoner ut ifra hvor mange ganger de holder nullen, men tallene viser iallfall at det kanskje ikke er så ille som man først skulle tro i Liverpools og Karius' tilfelle.

De underliggende tallene til de Gea og Karius forteller en annen historie. Statistikkbyrået Opta kunne 22. februar fortelle at de Gea hadde sluppet inn 19 mål, men basert på statistikk (expected goals - forkortet til xG) ville den gjennomsnittlige keeper ha sluppet inn 33 mål ved å få de samme skuddene mot seg i denne perioden.

Det viser at de Gea redder mye mer enn det som forventes av ham. Ingen keepere i Premier League kan vise til liknende tall (Nick Pope i Burnley er nærmest av de øvrige keeperne denne sesongen).

Keeperprestasjoner måles fra ulike parametre, det er ikke nok å bare se blindt på antall redninger og innslupne mål. Igangsetting, feltarbeid, reflekser og en god fot er andre elementer som spiller inn i dagens moderne fotball.

Det er likevel betryggende lesning for Liverpools Loris Karius

Har slitt

Karius ble hentet fra tyske Mainz sommeren 2016, men til tross for høye forventninger har han ikke klart å sikre seg keeperplassen før nå. Oktober samme år uttalte Klopp at Karius var Liverpools nye nummer en, men allerede to måneder etterpå var Mignolet tilbake mellom stengene.

Totalt fikk Karius 10 ligakamper for de røde, samme antall han står bokført med denne sesongen. Tyskeren har spilt sju strake ligakamper og holdt nullen i tre av dem. Han har ved flere tilfeller fått kritikk i pressen og blant fansen for å gjøre for mange blundere, noe som tilsynelatende har vært en gjenganger for Liverpool-keepere helt siden Pepe Reina forlot klubben.

Men dersom Karius trenger motivasjon og inspirasjon, kan han bare se på andre siden av banen til nettopp David de Gea. Det er kanskje vanskelig å forestille seg nå, men da han ankom Manchester United hadde han problemer med å tilpasse seg engelsk fotball.

De Gea kom til England som en spinkel 20-åring i 2011 og folk hadde knapt hørt om ham. Han var også tidenes dyreste keeper i engelsk fotball (kostet rundt 200 millioner kroner). Spanjolen skulle ta over for selveste Edwin Van der Sar, som etter hvert fikk stor status på Old Trafford. Det var med andre ord store sko å fylle.

Allerede i debuten mot Manchester City gjorde de Gea to store feil, og i kampene som fulgte var han heller ikke særlig stabil og framsto nervøs. Like etter jul valgte Alex Ferguson å satse på Anders Lindegaard i noen kamper i stedet.

- Det var vanskelig da jeg fikk så mye kritikk som jeg gjorde. Men jeg var sterk og forsøkte alltid å være positiv, har de Gea uttalt om den vanskelige perioden, ifølge The Guardian.

De Gea skal ha vært så langt nede at han vurderte å forlate Manchester United, men så snudde ting sakte, men sikkert, og de Gea la på seg mer muskler og spilte seg varm i trøya.

I seks sesonger har han vært en ubestridt ener i buret på Old Trafford. Flere ganger har fansen stemt ham fram som Manchester Uniteds beste spiller.

I morgen kan begge keeperne pynte på den fine statistikken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!