Annonsørinnhold

Få mest mulig ut av tippekronene dine

Oddstipping handler om mer enn kampanalyse. Slik styrer du spillebanken din gjennom tap og gevinster.

Bruker hodet: West Ham-seieren hjemme mot Tottenham lørdag ble korrekt spådd av Dagbladets oddstipper Lars Dybwad, til oddsen 3,75. Oddstipping handler om mer enn bare å vurdere kampene. I denne artikkelen får du noen tips om hvordan styre spillebanken. Foto: REUTERS/Stefan Wermut
Bruker hodet: West Ham-seieren hjemme mot Tottenham lørdag ble korrekt spådd av Dagbladets oddstipper Lars Dybwad, til oddsen 3,75. Oddstipping handler om mer enn bare å vurdere kampene. I denne artikkelen får du noen tips om hvordan styre spillebanken. Foto: REUTERS/Stefan Wermut Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Denne helgen var ekstremt bra for mine oddstips levert i Dagbladets papiravis, oddstipssidene på nett og via webTV-programmet HUB Oddsprogrammet.

Blant de vinnende tipsene lørdag og søndag var West Ham til 3,75 i odds, Celta Vigo til 3,90, Sunderland-poeng til 3,00, Newcastle (0-1) til 3,35, Chelsea-uavgjort til 5,75, Levante til 12,50 (!), Molde til 2,85 pluss omtrent alt rett i norsk 1. divisjon. Jeg har fått mange meldinger på sosiale medier fra folk som har fulgt tipsene og vunnet mye, i noen tilfeller svært mye i forhold til hva de pleier å spille for.

I den forbindelse tenkte jeg å skrive litt om innsatsstrategi og det å styre spillebanken. Mange oddsspillere har ikke noe bevisst forhold til dette, og ødelegger ellers god teft med lite gjennomtenkte innsatser på spillene. Det sies gjerne i veddemålsbransjen at minst 90 prosent av tipperne er tapende spillere, noe som ikke bare skyldes at det er vanskelig å plukke lønnsomme oddsspill. Mange roter seg bort når de fyller inn beløpet på kupongene.

Din oddstipping er din hobby, og det siste jeg ønsker er å fortelle hvordan du skal bruke pengene dine. For de fleste er tipping bare litt ekstra moro foran sportskanalene på TVen, og da er det liten grunn til å fordype seg i altfor mye teori.

Det finnes likevel noen kjøreregler med tanke på innsatser og spillebank som er veldig greie å ha i bakhodet for de som ønsker å være vinnende tippere, og tippingen blir ikke mindre morsom av å være lønnsom!

Noen typiske feller

Å spille for høyt
Har du en ambisjon om å være en vinnende oddstipper over tid, er det viktig å forstå sannsynlighetsregning. En odds på rundt 2,00 betyr at Norsk Tipping har regnet ut at du har godt over 50 prosent sjanse for å tape spillet ditt, i beregnet tippeselskapets provisjon.

Ingen er så gode at de vinner hver gang til den oddsen, og noen ganger vil selv de dyktigste gamblerne tape fem slike 2-oddsere på rad. Spiller du med for høy innsats vil du med en slik tapsrekke fort knuse hele spillebudsjettet ditt, og dermed ikke få glede av den seiersrekka som kanskje hadde fulgt etterpå.

Tenk langsiktig. Profesjonelle spillere setter gjerne ikke mer enn 0,5-1,5 prosent av spillebanken sin per spill, noen enda mindre.

Å bruke antatt smarte innsatssystemer
Jeg har tidligere skrevet en artikkel om den såkalte Martingale-strategien, som for oddstippere betyr at man dobler innsatsen etter hvert tap, for så å sikre overskudd totalt hver gang man vinner. Det finnes en uendelig mengde slike modeller hvor innsatsen justeres etter diverse fantasifulle beregninger.

Ett hovedproblem preger disse strategiene: De virker ikke. En tapende tipper blir ikke en vinnende tipper ved å sjonglere med innsatsene. Om du fortsatt tror det; les artikkelen.

Å prøve å ta igjen det tapte
Litt i tråd med punktet om smarte innsatssystemer: Noen tippere prøver å ta igjen tap ved å høyne innsatsen på de neste objektene. Dette er ekstremt klassisk gambler-oppførsel, og noe tippeselskapene tjener godt på.

For mange fortoner det slik at de satser for eksempel 100 kroner på hver av fire fotballkamper klokka 16.00. Moderat innsats, fornuftige oddsobjekter. Så har man litt stang ut, og alle fire taper. I den kortvarige depresjonen over dette ble det dermed plutselig en god ide å satse 500 kroner på en baseball-kamp klokka 23.00 for å ta igjen det tapte. Selv om du vet mye mindre om baseball enn om fotball, og selv om du ikke pleier å satse mer enn 100 kroner per kamp. Noen ganger slipper du heldig unna, oftere får du et mye større tap enn du planla.

Husk at sannsynlighetslovene ikke husker hva som skjedde for fem minutter siden. At du hadde uflaks klokka 16.00 betyr ikke at du har flaks klokka 23.00.

Å feire overskudd med å tenke at man aldri taper
Noen dager vinner man, kanskje til og med mye. Det kan være en like stor utfordring for spillebanken din som å tape stort. Mange tror de er verdens beste oddsspillere og får illusjoner om endeløs profitt etter å ha levert noen vinnerkuponger. De glemmer sine vanlige innsatsregler og kjører på med kombinasjonen av høyere innsats, lavere terskel. Mer penger inn på dårligere vurderinger enn vanlig. Det går ofte galt, og det hjelper naturligvis lite å vinne 500 kroner søndagen om du taper 800 mandagen.

Å variere innsatsen ut fra antatt lønnsomhet
Noen tippere bruker innsatsmodeller hvor de varierer innsatsen ut fra hvor «bra» spillet er. De setter kanskje 200 kroner på det de mener er et kjempespill, 150 kroner på et godt spill og bare 50 kroner på et spill med høy risiko. Her er det mye teori å ta tak i (en annen gang), og for noen vil denne modellen fungere utmerket. For min egen del er jeg litt skeptisk til å overdrive denne form for analyse. Det er vanskelig nok å vurdere oddsobjekter som det er, om man ikke også skal vurdere graden av lønnsomhet. I verste fall kan du risikere å gjøre det som ellers ville vært et lønnsomt oddsregnskap til et tapsregnskap, fordi du satser for lite på outsiderne og for mye på det du mener er «kjempespill».

Jeg sier ikke at det er feil å klinke til litt ekstra om du har fått beskjed fra oppmannen til Hurlumheikameratene at ni av ti førstelagsspillere har fått omgangssyke, men som hovedregel er det etter min mening sunnere å spille lik innsats hver gang.

Enkle hovedregler

Enkelt forklart er det tre regler for få mer ut av oddstippingen ved hjelp av en sunn innsatsstrategi:

1. Ikke spill for mer enn du har råd til å tape. Sett av et visst beløp, en såkalt spillebank, hvor pengene kommer fra den samme kilden som andre fornøyelser. Disse pengene regner du som tapt; det vil si at du ikke trenger dem i hverdagsøkonomien.

2. Lag en strategi for hvordan denne spillebanken skal brukes i oddstippingen din. Det betyr å unngå fellene beskrevet over, og heller følge rådene beskrevet under.

3. Før regnskap med alle oddsspillene dine. Registrer blant annet dato, hva slags oddsobjekt du spiller på, oddsen, innsatsen og utfallet. Dette regnskapet blir med tiden en flott oversikt over hva du er god på, samtidig som det hjelper deg å synliggjøre konsekvensene når du eventuelt mister hodet. Vær fanatisk hva gjelder å registrere alt av oddsspill i dette regnskapet.

Nok teori; hva gjør jeg?

1. Opprett en spillebank slik beskrevet over.

2. Avgjør hvordan du skal bruke spillebanken per oddsobjekt. I utgangspunktet vil jeg trekke frem fem vanlige måter å gjøre dette på:

• Fast innsats, det vil si at du alltid satser det samme beløpet uansett størrelse på spillebanken, for eksempel 100 kroner.

• Variabel innsats, det vil si at du prøver å vurdere oddskupongens potensiale opp mot innsatsen. En grei form for variabel innsats kan være å operere med fast premie. Det betyr at du skal vinne for eksempel 100 kroner hver gang. Det betyr at du satser elleve kroner til odds 10,00, og 100 kroner til odds 2,00. Målet er altså å vinne en hundrelapp hver gang. Dette er en fin måte å enkelt justere den risiko for lange tapsrekker som høyoddsere fører med seg.

• Prosentvis innsats, alltid satse en prosentandel av spillebanken din, for eksempel 2 prosent. Det betyr at du satser 20 kroner fra en spillebank på 1000 kroner, 10 kroner fra en spillebank på 500 kroner. Fordelen med dette er at bruker svært lang tid på å spille deg tom, samtidig som du får økt innsatsen noe hvis du er en vinnende tipper.

• Progressiv innsats, som betyr at du styrer innsatsen i forhold til resultatene av de foregående veddemålene. Dette skal du styre unna.

• En kombinasjon av de over. En fin strategi kan være å bruke fast innsats, men dra inn fordelene fra prosentvis innsats ved å justere innsatsbeløpet for eksempel én gang i måneden.

3. Avgjør hvor mye du skal satse. Svaret på dette er naturligvis; det er helt opp til deg. Som nevnt over satser profesjonelle gamblere gjerne ikke mer enn 0,5-1,5 prosent av spillebanken hvert spill. De har gjerne en svært stor spillebank og et stort volum av veddemål. Andre typer proffer, som man for eksempel finner innen hestesport, satser en større andel av sin spillebank når de først spiller, men leverer færre kuponger.

Størrelsen på innsatsen bør ha et sunt forhold til den type odds du ligger å spille på. Hvis du kun leverer kuponger med en odds i størrelsen 10,00 - 30,00 bør du satse lavere enn om du leverer kuponger med odds i størrelsen 1,30 - 1,80, fordi risikoen for lange tapsrekker med høyoddsere er så mye større.

4. Finn gode oddsobjekter! Bruk gjerne for eksempel Dagbladets oddstips som et grunnlag, men gjør det mer interessant ved også å gjøre dine egne vurderinger. Husk at det å spille enkeltkamper (singler) for de fleste er mest lønnsomt over tid, slik du kan lese om i denne artikkelen: Singlelivet gir mest tilbake - for lavere risiko.

5. Som nevnt over - før regnskap. Alltid!

Som nevnt kan man skrive svært mye om dette temaet; kom gjerne med dine metoder og kommentarer i kommentarfeltet. Lykke til med oddsspillene!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer