Få Ronaldinho tilbake!

Etter skandaleutvisning av Ronaldinho har FIFA bare en mulighet: Stryk det røde kortet og gi Brasils yndling plass i semifinalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les også:

Si din mening om utvisningen

Prestisjekampen i bilder

England depper, men skottene jubler vilt

Dommer Rune Pedersen tror ikke han får spille semifinalen

Ronaldinho slo England og ble utvist

Det vil si:

 • Sånn må det bli hvis Det internasjonale Fotballforbundet ønsker at straffen i den enkelte kamp skal bety noe for utviklingen av sporten.

  Og det er nettopp dette ønsket som ligger bak globaliseringen av fotballdømmingen.

  De siste årene har vært preget av FIFAs kamp mot volden i spillet, med vekt på å stoppe taklinger bakfra og stemplinger. Det har vært en nødvendig og vellykket kamp. Slik har fotballen gjennomgående blitt penere selv om tempoet i spillet har økt.

  Meget godt jobbet av dommere verden over, altså.

  Problemet i enhver slik kampanje er imidlertid konsekvensen for den enkelte som feilaktg rammes.

  I dag gjelder det Ronaldinho.

  Uten overlegg


  Hvordan det er mulig å se en voldsmann i Ronaldinhos opptreden på fotballbanen, er nesten en større gåte enn hvorfor England aldri jaget utligning etter utvisningen.

  Forskjellen er likevel stor:

 • Den første gåten kan FIFAs dommerkomite løse i helgen ved å stryke kortet.
 • Det andre spørsmålet kommer til å ri engelsk fotball i år framover.

  Å få Ronaldinho på banen er likevel viktigst. En brasiliansk ballyndling er artigere å se på enn engelskmenn uten kraft. Derfor det misforståtte røde kortet:

 • Ja, Ronaldinho stemplet Mills i leggen med knottene.
 • Nei, det var ikke med overlegg.

  Tenk på nytt


  Dommerens mulighet til å vurdere hvorvidt volden skjer med vilje eller ikke er selvsagt begrenset. Som regel hjelper det å se på hvilken spiller det gjelder.

  For å si det sånn:

 • Hadde synderen vært Rivaldo og ikke Ronaldinho, ville vi knapt bedt om ny dom for å få se mer brasiliansk ballkunst.

  På fotballbanen er ikke Rivaldo til å stole på. Han skuespiller. Sånt skal få konsekvens. Som for eksempel da italienske Totti ble sendt av banen for å lure til seg et straffespark forleden. Den noe tvilsomme avgjørelsen var foranlediget av Tottis lurerier noen minutter før.

  Hos Ronaldinho er det vanskelig å finne lureriet.

  Praktfullt


  Han har smilt seg gjennom hele turneringen like vennlig og avslappet som han tok imot det håpløse røde kortet. Holder FIFA ham ute av semifinalen for å stoppe volden, blir det ironi på et nivå fotballpublikummet knapt forstår. Foreløpig er det en spiller med sportens beste holdninger som på grunn av en dommerfeil blir sendt på sidelinja.

  Dessuten er det en viktig spiller for Brasils videre suksess, og brasilianerne er avhengig av enkeltspillerne.

  I går viste de seg igjen som et lag blottet for kollektivt angrepsspill. Alle offensive valg blir tatt i etterkant av hvilke lyster ballfører måtte ha. Da hjelper det ikke nødvendigvis at både lyst og evne er imponerende hos alle hver for seg.

  Selv mot et usedvanlig tamt England som først ikke ville og så ikke orket å presse ballfører, kom de brasilianske scoringene på grunn av enkeltspillernes lysende talent:

 • Først Ronaldinhos rykk fra midten, balansen i ballføringen og den helt riktige pasningen til Rivaldo.
 • Så Ronaldinhos kunststykke av et frispark kombinert med en 39 år gammel keepers naturlige mangel på reaksjon i hode og bein.

  Ikke til å forstå


  Men dette var ikke først og fremst David Seamans tap. Mer en av sportens mange uforstålige kamper der lag som har fremhevet seg med konsentrasjon, vilje og innsats plutselig mister alle disse dydene.

  England - Brasil 21. juni 2 002 blir definitivt ikke noe den norske åndemaner Willy Railo tar med på CVen sin. Hans gir psykologisk konsultasjon både til trener Sven-Gøran Eriksson og flere av de engelske spillerne, men da det gjaldt som mest glapp psyken.

  England angrep aldri med en mann mer. De presset ikke engang brasilianske ballførere, og forlot VM uten at å vise oss hva vi gikk glipp av.

  Det gjorde derimot Ronaldinho.

  Da er det bare å få ham tilbake på banen fortest mulig.

SENDT AV BANEN: Felipe Ramos Rizo peker og drar det røde kortet. Ronaldinho tror ikke det han ser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer