TRENINGSKOMPISER: I den første hardøkta etter Tour de Ski ble Petter Northug slått av lillebror Tomas i NM-testen. I går ble han mektig imponert over brorens VM-seier for juniorer. Foto:  Arnt E. Folvik / Dagbladet
TRENINGSKOMPISER: I den første hardøkta etter Tour de Ski ble Petter Northug slått av lillebror Tomas i NM-testen. I går ble han mektig imponert over brorens VM-seier for juniorer. Foto: Arnt E. Folvik / DagbladetVis mer

- Få Tomas til OL!

Petter Northug sendte sms i jubelrus.

||| (Dagbladet): Petter Northug (24) tok helt av da lillebror Tomas vant VM-gull for juniorer i går - og forlangte tvert å få med seg brutter'n til OL!

På en SMS unnfanget i enorm jubelrus skriver Petter:

«Han MÅ te OL! Teamsprint! VIKTIG!»

Hvor seriøst ment utsagnet er, skal være usagt. Men det er nok å minne om at Petter selv ble vraket til OL i Torino da han var like gammel som Thomas er nå. I stedet gjorde Petter rent bord i junior-VM og vant tre gull.

I ettertid er det lett å se at avgjørelsen den gang var tvilsom.

Det er også verdt å merke seg at det fortsatt er en plass ledig på det norske OL-laget.

Men en plass til lillebror Northug blir det neppe - uansett hvor mye Petter vil ha ham med.

Voksen og god
En skulle tro at Tomas Northug (19) har mye å takke storebror Petter for. Men det er Petter som takker. Selvsagt har nybakt juniorverdensmester Tomas sitt å takke storebror og samboer Petter for også. Maken til treningskompis og døråpner finnes ikke.

Men Petter er også soleklar på at han hever seg på å trene sammen med lillebror Tomas.

- Han begynner å bli voksen, og farlig god. Dessuten er han styggrask.

- Han har fått sin del av genene han også, sa Petter da Dagbladet var eneste vitne til «Northug-mesterskapet» i fellesstart med skibytte over 20 kilometer på Grova skistadion i Meråker forrige uke.

- Følg med nå, sa Petter, da Tomas skulle starte med 45 sekunders forsprang.

- Han kommer til å gå ut i en sinnssyk fart.

Skummel konkurrent
Og det gjorde Tomas. Petter lå nesten halvannet minutt bak før han fikk opp farta og klarte å redusere nederlaget til 32 sekunder.

- Klart en sånn mann er utrolig verdifull for treninga jeg driver med selv. Han matcher meg på mye, og blir bedre og bedre. Faktisk begynner han å bli skikkelig skummel, sier Petter.

Men den kjekke og fleipete tonene mellom brødrene er bare utenpå.

Petter er mektig stolt av lillebroren sin og var i hundre da han fikk vite at Tomas ble sprintverdensmester i går.

- Det er stort. Synd jeg ikke kunne være på den kanten av landet, sa Petter fra hotellrommet i Frankfurt der han og resten av OL-laget måtte ta en ufrivillig overnatting på vei til USA på grunn av flykluss.

Selv om det var et junior-VM Tomas vant, var ikke Petter i nærheten av å kalle bragden for «barneskirenn».

Suveren mester
- Jeg må ta meg sammen, ellers blir det ikke flere ankeretapper i mesterskap på meg framover, fleiper Petter til Nettavisen.

På sin egen nettside gratulerer han høytidelig sin yngre bror og forteller at han feirer seieren med en RedBull og en baguette.

Og vel var lillebror Northugs sprintseier i tyske Hinterzarten en feiring verdig.

Han var god i prologen og suveren i finalen.

- Bedre kan det ikke bli, sier den alltid tilstedeværende pappa John Northug til Dagbladet, og innrømmer at han felte ei tåre da Tomas kom inn på oppløpet med 30 meters forsprang.

- Jeg kan ikke se noen grunn til at Tomas ikke skal kunne utfordre Petter i framtida, sier pappa.

- Jeg tror jeg har størst sjans på pursuiten. Petter ga beskjed om at jeg må henge med til jeg bikker. Så da får jeg vel prøve det, sier en glad verdensmester til langrenn.com.

PS:
For ordens skyld - det finnes en enda yngre Northug-bror oppe i Nord-Trøndelag....