Få Trine på sokkel!

Norsk friidrett står på bar bakke når nå Trine Hattestad har tatt sitt siste spydkast for Norge. Det finnes i dag ingen utøver som har potensial til å bli så stor som Trine. Den dama fortjener å komme på sokkel utenfor nye Bislett!

Når jeg mener at Trines beslutning er klok, betyr det ikke at jeg ikke synes det er trist. I to tiår har hun dominert norsk friidrett. Og hun avslutter som verdens spyddronning. Internasjonalt er Trine like anerkjent som Marion Jones .

Og etter OL-gullet ville hun også vært gull verdt for Norges Fri-idrettsforbund som nå må starte et nytt årtusen med mange blanke ark. Hun har vært trekkplasteret for sponsormidler og lar seg ikke erstatte.

  • Når Trine legger opp, er det klokt fordi hun ikke har mer å oppnå. Bortsett fra penger, men rikdom har aldri vært den viktigste drivkraften i Trines idrettskarriere. Da hadde hun sluttet for lengst. Bare de siste fire- fem årene har hun tjent mye penger på idretten sin.
  • Trine er tapt som pengemaskin og glansbilde for Friidretts-Norge, men ikke som ressurs. Hennes menneskelige kvaliteter og kompetanse som idrettsutøver må nå utnyttes for alt de er verdt, hva enten det blir i forbundsregi eller gjennom klubbutvikling i Minerva.

Altfor mange norske topputøvere glemmes den dagen de slutter som aktive. La ikke det skje med Trine.

La det heller ikke skje med kapasiteter og vinnertyper som Steinar Hoen og Hanne Haugland, som begge har lagt opp, eller med Vebjørn Rodal og Geir Moen, som trolig legger opp.

  • Vi står foran et generasjonsskifte i norsk friidrett. Vi bør også stå foran et ledelsesskifte. President Anne Thidemann har varslet sin avgang, og det samme bør sportslig sjef Per Øyvind Mørk gjøre. De har ikke maktet å få fram noen nye vinnertyper etter den såkalte 94-generasjonen, og OL i Sydney var en fiasko. Med unntak av Trine - og Kjersti Tysse Plätzer, men hun tilhører Gangforbundet.

De har satset for mye på de gamle og for lite på talentutvikling i øvelser hvor Norge har potensial. Derfor er det så tomt etter Trine. Friidretten trues fra mange hold i sin rekruttering. Desto viktigere er det å få en ledelse med sportslig autoritet og kraft til å tenke visjonært og framtidsrettet i forhold til de begrensninger som denne idretten står overfor i Norge.

  • Jeg gleder meg ikke til Bislett Games neste år. Det blir aldri det samme uten Trine. Men kanskje kommer spyd-dronningen - for å heie på sine gamle venner. Jeg kommer også - hvis arrangøren sørger for at Trine får den hyllest hun fortjener.

For vi er mange som vil takke Trine - selv om hun selv og spyd ikke lenger står i programmet.

TIL EVIG TID: Slik - på sokkel - vil Dagbladets sportsredaktør se Trine Hattestad for all framtid.