- Fabregas har vært EMs beste

Har kvaliteter Xavi & co mangler, mener Wenger.

WIEN (Dagbladet.no): Spanias landslagssjef Luis Aragones har sverget til Marcos Senna og Xavi Hernandez på den sentrale midtbanen i dette EM. Cesc Fabregas - hjernen i Arsenal og en av Premier Leagues aller beste spillere sist sesong - er blitt ofret i hver eneste kamp av betydning.

21-åringen har i stedet måttet ta til takke med en rolle som superinnbytter. Den har han til gjengjeld løst til toppkarakter.

Til tross for relativt beskjedne 289 minutters spilletid fordelt på fem kamper, har Fabregas rukket å score ett mål, legge opp til tre og sette det avgjørende straffesparket mot Italia.

I semifinalen mot Russland var han så god at det vil grense til det uforståelige om Aragones skulle sette ham ut i finalen.

Sjefen hans i Arsenal er i hvert fall forbauset over å se eleven som innbytter.Fabregas gjør Spania bedre

Dagbladet.no var til stede da Arsene Wenger i ettermiddag deltok på en pressekonferanse i Wien, i kraft av ambassadørjobben i statistikk- og analyseselskapet castrolindex.

Før EM startet spådde han at Fabregas ville bli mesterskapets store spiller. Han ser ikke noen grunn til å gå tilbake på det.

- Fabregas har vært EMs beste

- Jeg er ikke den mest objektive, men slik jeg vurderer det har han vært EMs beste spiller, sier Wenger.

Han mener midtbanejuvelen gir Spania en ekstra dimensjon, særlig når det gjelder det vi i Norge ynder å kalle spill i lengderetningen.

- Fabregas har dybdesyn, og ser alltid etter løsninger framover. De er de pasningene som vinner kamper. Om noen ser åpningen, er det ham. Fabregas gjør Spania mer framoverrettet og effektive, beskriver Wenger.Wenger ser knapt forskjell

Han er forsiktig med å kritisere laguttakene til Aragones, som har et luksesproblem når det gjelder midtbanespillere. Marcos Senna virker som det sikreste kortet, mens de andre ligner hverandre både i spillestil og kroppsbygning.

Så mye ligner de at Wenger hevder han problemer med å se forskjell.

- Når du ser dem spille, lurer du av og til på om det er Xavi, Iniesta eller Fabregas som har ballen. De ser like ut, og har de samme kvalitetene. Det er moro å se på, sier han.

Spania har utmerket seg som det mest stabile laget i EM, og kanskje også det mest pasningssikre laget. Men ting kunne vært helt annerledes om turneringen hadde vært spilt på en annen tid av året, tror Wenger.

MODNET: Cesc Fabregas viste stor styrke da han satte inn det avgjørende straffesparket som sendte Gianluigi Buffon og Italia hjem. Visstnok den første straffen han har tatt siden han var 15. Foto: AFP/SCANPIX
MODNET: Cesc Fabregas viste stor styrke da han satte inn det avgjørende straffesparket som sendte Gianluigi Buffon og Italia hjem. Visstnok den første straffen han har tatt siden han var 15. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

- På midtbanen har de så masse talent, med små og teknisk veldig gode spillere. Det er en fordel for dem at dette er en sommerturnering, med tørre baner og fantastisk gress. Om det var i Aberdeen i november, ville de fått problemer, sier Wenger.

Som kanskje har glemt at banene i enkelte kamper har vært søkkvåte, seineste da regnet høljet ned under semifinalen mellom Spania og Russland for noen dager siden.Ser bak resultatet

Wenger hadde også snakket mye om hvor viktig Michael Ballack er for Tyskland da nyheten kom om at han er tvilsom til finalen.

Franskmannen tror noen smertestillende sprøyter vil få tyskeren på beina igjen, men synes det er synd for både hovedpersonen selv og finalen om han må stå over.

- For øyeblikket er Ballack mannen som kan bære et helt lag på sine skuldre. Han er veldig erfaren. Men området hvor Tyskland vil få slite mot Spania, er uansett på midtbanen.

- Hva er ditt tips for finalen?

- Jeg tror Spania vinner 2-1. Hvorfor vet jeg ikke. Men slik jeg ser det har de vært gode hele turneringen, og ikke skuffet i én kamp. Det folk gjerne glemmer er at Spania har spilt 21 kamper uten å tape. Da ønsker du å se det bli belønnet, som et tegn på kvaliteten, sier Wenger.

Men han velger å se litt bak resultatet mot Russland, der Spania vant 3-0 etter en overlegen 2. omgang.

- Det er vanskelig å trekke konklusjoner basert på én omgang. Russland var ikke på topp i den kampen. For at du skal se den virkelige kvaliteten i et lag, må det andre laget også spille bra. Men Russland var etter hvert et dødt lag, sier Wenger.

Som også føler Nederland ble i overkant hausset opp etter gruppespillet.

- Alle kampene de spilte kunne vippet begge veier. En dag blir du straffet. Det har skjedd med meg i Arsenal også. Det er et risikabelt spill.Skyhøyt teknisk nivå

Han har for øvrig registrert at mange lag har gitt avkall på en tradisjonell 4-4-2-formasjon i EM, og har sine teorier om årsaken. 

- Generelt har alle lagene som har gått ut i 4-4-2, avsluttet i 4-5-1. Tyskland er ett av dem. Det er karakteristisk for turneringen, og er et resultat av at man ikke ønsker å slite på midtbanen. Det er det tekniske nivået som har tvunget det fram.

TERRIER 1: Xavi Hernandez.
TERRIER 2: Andres Iniesta.
SIKKERT KORT: Taklingssterke Marcos Senna.
HOVMESTER: Flikken Fabregas serverte for å sende David Guiza alene gjennom i semifinalen mot Russland, var rett og slett utsøkt.
ANALYTIKER: Arsene Wenger er selvfølgelig på plass i Østerrike, og mener mye om mangt når det kommer til fotballen der nede.