Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fabregas tviler på Wengers strategi

- Skal vi vinne noe eller utvikle spillere, undrer Arsenal-kapteinen.

TVILER PÅ ARSENALS PROSJEKT: Arsene Wenger er urokkelig når det gjelder filosofien om å utvikle unge spillere framfor å åpne lommeboka for etablerte stjerner. Nå har Arsenal gått seks år uten å vinne noe. Cesc Fabregas mener spanske toppklubber ikke ville funnet seg i en slik trofétørke. Foto:  REUTERS/Eddie Keogh
TVILER PÅ ARSENALS PROSJEKT: Arsene Wenger er urokkelig når det gjelder filosofien om å utvikle unge spillere framfor å åpne lommeboka for etablerte stjerner. Nå har Arsenal gått seks år uten å vinne noe. Cesc Fabregas mener spanske toppklubber ikke ville funnet seg i en slik trofétørke. Foto: REUTERS/Eddie Keogh Vis mer

(Dagbladet): Det har ikke akkurat vært plassproblemer i troféskapet til Arsenal siden flyttingen fra Highbury til Emirates i 2006.

Vi må helt tilbake til FA-cupfinalen for seks år siden for å finne sist gang London-klubben vant noe - og om ikke Tottenham slås på bortebane i kveld ser det mørkt ut denne sesongen også.

Manager Arsene Wenger regnes som en av de beste i bransjen, men en innvending mot franskmannen har vært at han er for sta og uvillig til å fire på kjepphestene sine om nøktern pengebruk og utvikling av talenter, framfor å hente mer etablerte og rutinerte stjerner.

Ville maks fått tre år i Spania
Kaptein Cesc Fabregas har kommet til et punkt der han mener det kan være lurt å tenke nytt. Og han tror ikke en spansk toppklubb ville vært like tålmodig med Wenger som de er i Arsenal.

- Hvis du dro til Spania og sa til Guardiola (Barcelona), Mourinho (Real Madrid) eller Unai Emery (Valencia) at de ville gå tre år uten å vinne et trofé, ville det vært innlysende at de ikke kunne fortsette i jobben, sier Fabregas ifølge The Guardian.

- Her er det annerledes. Manageren er intelligent og klubben bryr seg om andre ting: At laget alltid er kvalifisert for Champions League, at vi er med og kjemper til siste slutt, at vi har unge spillere og økonomisk stabilitet. Det er viktige ting for styret. Men jeg antar at man på et tidspunkt er nødt til å bestemme seg for om man ønsker å vinne noe eller ikke.

Uttalelsene fra Fabregas er av det oppsiktsvekkende slaget, og det er vanskelig å ikke tolke dem som at han ønsker seg et nytt tankesett i Arsenal.

Twitter forsøker han imidlertid å slukke brannen.

- Utrolig at folk prøver å vri på alt for å lage overskrifter. Arsene Wenger har hatt en enorm innflytelse på meg og karrieren min. En fantastisk mann, skriver han.

Savner erfarne bærebjelker
Men intervjuet, som i utgangspunktet ble gitt til det spansk sportsmagasinet Donbalon, er gjengitt i så godt som alle engelske aviser i dag. Og sitatene er såpass mange og detaljerte at Fabregas kan få problemer med å snakke seg bort fra det.

Arsenal vant FA-cupen i 2005 og var tapende finalist i Champions League året etter, da Terje Hauge kom i skade for å vise ut Jens Lehmann i stedet for å gi Barcelona fordelen og 1-0.

Året etter begynte Fabregas å gruble: «Vi vinner ikke, men vi spiller veldig bra»

- Senere innser man at det ikke funker (å tenke sånn). Du setter pris på det gjennom deler av en sesong, som i år hvor vi var med i fire forskjellige turneringer og du sier til deg selv: «Her har jeg alt jeg trenger». Men så greier du ikke å ta det siste steget, og det er her man må ta en avgjørelse: Om man ønsker å vinne noe eller å utvikle spillere. 

Med andre ord kan det virke som om Fabregas har mistet troen på at Wengers prosjekt kan lykkes - eventuelt at han ønsker at manageren skal bruke litt mer av pengene Arsenal har på bok.

Fabregas kom til klubben da de var kjent som «The Invincibles» , og gikk ubeseiret gjennom 2003/04-sesongen med lederskikkelser som Thierry Henry, Patrick Vieira, Sol Campbell og Dennis Bergkamp på laget.

Nå føler Fabregas at Arsenal mangler den typen spillere, som kan dra med seg resten av gjengen.

- På den tida følte du at dersom du spilte dårlig en kamp, fikk det ikke konsekvenser fordi lagkameratene hjalp deg. Nå har mye endret seg, og jeg er blitt den som alle ser til. Jeg liker ikke å si det, men det er sant. Hvis jeg spiller dårlig tar jeg ansvaret og presset fra supporterne. Det er bare jeg og van Persie igjen fra den generasjonen (03/04), og vi har et veldig stort ansvar. Vi lærte fra de beste. Nå er alt annerledes fordi vi alle sammen er så unge, og det er ingen du ser til og tenker: «Wow».

Vil aldri gå til en rival i England
Fabregas føler imidlertid ikke at gresset nødvendigvis er så mye grønnere på den andre siden, for han vet han ikke har garantier for at at han vil være en like viktig del av laget i en annen klubb som han er i Arsenal.

Og tross alt er han fortsatt bare 23 år, og har masse av tid på å vinne trofeer.

- Jeg snakker med Puyol i Barcelona, som sier at han ikke vant noe før han var 26. Tålmodighet og hardt arbeid er de viktigste tingene her i livet. Hvis jeg en dag forlater Arsenal vil jeg aldri gå til en annen engelsk klubb. Det er helt sikkert, lover han.

FØLER STORT ANSVAR: Fabregas mener det er feil at han og van Persie har et så stort ansvar. Foto:  EPA/GERRY PENNY
FØLER STORT ANSVAR: Fabregas mener det er feil at han og van Persie har et så stort ansvar. Foto: EPA/GERRY PENNY Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media