Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johaug vekker internasjonal oppsikt

- Fader, nå må du roe deg ned

Therese Johaug fikk finner og svensker til å steile med superløpet på Bislett. Selv røper hun overfor Dagbladet at det strålende løpsopplegget holdt på å skjære seg i starten.

ÅPNET HARDT: Therese Johaug åpnet hardt da hun tok NM-gull på 10 000 meteren på Hamar i 2019, raskt gikk det også på de første meterne på Bislett. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / NRK Vis mer

BISLETT (Dagbladet): Therese Johaug skaper begeistring også utenfor Norges grenser etter superløpet på Bislett Stadion. Tiden 31.40,69 var ti sekunder bedre enn VM-kravet og holdt også til foreløpig årsbeste i verden i det spesielle idrettsåret 2020, hvor antall registrerte tider er uvanlig få i lys av corona-pandemien.

- Et ubegripelig resultat, skriver den finske storavisa Ilta-Sanomat.

- Bare èn finsk kvinne har noen gang løpt raskere enn langrennsløperen Johaug, melder den finske TV-kanalen Yle.

- For en motor hun har. For et hode. Det er få i verden som har den lunge- og hjertekapasiteten som Johaug har, mener den svenske friidrettslegenden Kajsa Bergqvist.

Når Dagbladet gjenforteller de mange lovordene som er adressert til Johaug, stråler hun opp.

- Det er veldig gledelig. Det er moro å få positiv omtale. Jeg er nesten mer glad for å løpe så bra her enn å vinne verdenscuprenn i langrenn. Jeg var så overrasket over at jeg klarte det, forteller Therese Johaug til Dagbladet.

IMPONERTE: Therese Johaug slo VM-kravet med ti sekunder på10 000 m. Hun løp på 31.40,67 Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IMPONERTE: Therese Johaug slo VM-kravet med ti sekunder på10 000 m. Hun løp på 31.40,67 Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Hun fikk klare ordre fra trener Pål Gunnar Mikkelsplass og bror Karstein Johaug om å følge laserlyset som skulle hjelpe henne til å holde et jevnt tempo - mot målet om å klare VM-kravet på 31,50.

- Nei, fader, nå må du roe deg ned

Den ordren glemte hun imidlertid noen sekunder helt i starten av løpet.

31-åringen fra Dalsbygda var godt i gang med en ny sprengåpning - i strid med ordrene fra bror Karstein og trener Pål Gunnar Mikkelsplass.

Da måtte skiesset gå i seg selv.

- Jeg åpent hardt i dag også, ja. Jeg tenkte: «Nei, fader, nå må du roe deg ned. Ro deg ned. Ro deg ned. Vent på lyset.» Jeg hadde fått strengt beskjed fra både Pål Gunnar og Karstein om at det lyset skulle jeg følge, forteller Johaug til Dagbladet.

Heldigvis klarte hun å hente seg inn igjen.

ENORMT TEMPO: Therese Johaug viste fram kjempekreftene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ENORMT TEMPO: Therese Johaug viste fram kjempekreftene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Du skjønner hvor mye bedre starten min var i dag enn på Hamar. Lyset hjalp meg til å finne riktig rundetid. Jeg klarte å løpe jevnt på den farten jeg skulle uten å måtte jobbe for mye, forteller verdens beste langrennsløper.

- Da kjente jeg på slutten at jeg måtte gasse opp, fordi jeg hadde igjen så mye krefter. Jeg bestemte meg for at jeg ikke skulle se lyset. Jeg er veldig fornøyd med å perse med så mye.

Europeisk toppklasse

Johaugs tid på Bislett Stadion var også tre sekunder raskere enn den Lonah Chemtai Salpeter vant EM-gullet på i 2018, da verdensener Sifan Hassan riktignok glimret med sin fravær.

På 10 000 meter i VM i Doha var det bare suverene Hassan og Susan Krumins som løp raskere enn Johaugs supertid på Bislett.

Når Dagbladet legger fram disse tiden for Johaug, smiler hun bredt, før han kommer med en viktig nyansering.

FORNØYD: Therese Johaug var tydelig fornøyd etter torsdagens løp. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås / Rødt Kort Vis mer

- Jeg vet at i et mesterskap kan det gå rolig underveis, fordi det er snakk om medaljer. Det handler om å ikke selge seg. Jeg tror ikke man skal sammenlikne helt disse tidene, men at jeg kunne vært med i feltet, det er absolutt mulig. Samtidig er ikke spurten min helt der da, forteller Therese Johaug til Dagbladet.

KLEM: Line Kloster og Isabelle Pedersen gikk for klem da de passerte målstreken på Bislett, men så kom de på reglene. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Hvor annerledes vil det være å løpe i et felt i et mesterskap?

- Det er litt annerledes å springe i felt. Det er mye dytting og knuffing, hvor man ligger oppå hverandre. Det har ikke jeg vant til i det hele tatt. Da får man ikke den flyten. Det må trenes på.

MULIG SKADE: Karsten Warholm satte ny uoffisiell verdensrekord på 300 meter hekk på Bislett i kveld, men tåa var ikke helt god etter løpet. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!