Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eliteserien: Brann-Strømsgodset

Faderen, sønnen og det hellige kollektivet Brann

Brann har tatt stegene ingen helt våget å tro på da trener Lars Arne Nilsen varslet dem. Nå skal fjorårets gjerrigste hjemmelag diktere kampene på Stadion.

VIKTIGE: Både trener Lars Arne Nilsen og sønnen Sivert Heltne Nilsen er viktige for Brann Her fra et oppgjør mot Stabæk. Foto:  Marit Hommedal / NTB scanpix
VIKTIGE: Både trener Lars Arne Nilsen og sønnen Sivert Heltne Nilsen er viktige for Brann Her fra et oppgjør mot Stabæk. Foto:  Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Brann-Strømsgodset 3-0 (1-0)

LARS ARNE NILSEN er i ferd med å utvikle det grunnfjellet som holdt nullen ti ganger og bare slapp inn seks baklengsmål på femten seriekamper på Brann Stadion forrige sesong. I det arbeidet er sønnen Sivert Heltne Nilsens lydighet, dyktighet og balanserende midtbaneevner av helt avgjørende betydning. For ingen kollektiv funker uten en god plan og en dyktig arbeidsleder.

Og i Bergen, der alle egentlig er stjerner, er Branns kollektiv hellig.

TOR OLE SKULLERUD, Strømsgodsets trener, sa han ikke trodde på Brann-kollega Lars Arne Nilsens løfter om et modigere, mer dikterende og annerledes Brann hjemme på Brann Stadion.

Han tok feil. Heldigvis. For Brann, som i fjor brukte minst to tredeler av sesongen på å ligge lavt, kompakt og kontre seg til alle resultatene som i sum endte opp med en sensasjonell andreplass, har flere dimensjoner.

Det kler dem veldig godt.

Synd bare 8700 tilskuere var der og så det.

SIVERT HELTNE NILSEN er den sentrale sjefen og store duellvinneren i Brann 2017. Med Vito Wormgoor ved siden av kjempen Bismar Acosta i lagets midtforsvar er det ingern som savner Vadim Demidov. For Wormgoor er ikke bare en god forsvarsspiller, han har også føtter til å sette Brann i gang bakfra.

Opp gjennom ledd eller ved vending av spill, nederlenderen Brann hentet fra Aalesund velger veldig ofte de gode løsningene.

NÅR BRANN MÅ forsvare seg, og fram til Strømsgodset gjorde to offensive spillerbytter bare for å bli svart opp av en crossball Lars-Christopher Vilsvik knapt kunne unngå å sette i eget mål (2-0), gjorde de selvfølgelig alt for å bevare den ledelsen en dødball med stort trøkk hadde gitt dem allerede etter åtte minutter. Ingen kan klandre dem for det. Et lavt og kompakt Brann, utviklet gjennom 2016, vil fortsatt være ekstremt vanskelig å bryte ned i Bergen. Og så kom selvfølgelig andreomgangen som en konsekvens av den første, der det intense presset og det harde arbeidet på en søkkvåt og blytung bane kostet krefter.

Det var ikke like lett å flytte beina i andre omgang.

DET ER LETT(ERE) å tro på Lars Arne Nilsen etter denne solide hjemmedebuten i årets Eliteserie. At Brann vil styre hjemmekampene er ikke bare noe han sier for å komme fjorårets mange kritikere imøte. Kampen mot Godset beviser det. Og det må være godt å fylle 53 år på en dag der laget ditt ikke bare gir deg en seier, men der veien til poengene også løfter troverdigheten på det man har sagt på forhånd.

Brann-Strømsgodset 3-0 - selv om Godset var tamme, tunge og i store perioder nesten døde midt i banen - er en stor seier.

Det er også lagets bursdagspresang til treneren.