KRITISK: - Det er for mange som ikke setter seg ordentlig inn i ting, sier Dag-Eilev Fagermo, som har hatt suksess med Odd. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KRITISK: - Det er for mange som ikke setter seg ordentlig inn i ting, sier Dag-Eilev Fagermo, som har hatt suksess med Odd. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Eliteserien 2017

Fagermo langer ut mot TV-eksperter: - Det er mye innavl i bransjen

- Rart at man ikke frisker opp med nye folk, sier Odd-treneren.

SKIEN (Dagbladet): Dag-Eilev Fagermo (50) er ikke veldig imponert over det generelle nivået på fotballekspertene i Norge.

- Jeg synes det er for mange folk som går igjen, og som ikke er all verden, sier han til Dagbladet.

Det er Discovery som har rettighetene til Eliteserien. Kampene sendes først og fremst på Eurosport, men også på Max og TVNorge. TV 2 har sitt eget fotballprogram på Zebra.

- Det er for mange som ikke setter seg ordentlig inn i ting. De vet ikke nok, eller hva som skal gjøres, og så videre. Men det gjelder ikke bare Eurosport. Det gjelder også andre medier som driver med fotball, påpeker Fagermo, som i ti år har styrt Odd med jernhånd og hatt suksess.

Rekdal-ros

Han vil ikke konkretisere med navn, annet enn at han synes Kjetil Rekdal er flink. Tidligere har han havnet i en opphetet situasjon med både NRK og Eurosport-ekspert Bengt Eriksen.

SKUFFET: Dag-Eilev Fagermo var ikke fornøyd med sine elever som tapte 0-4 for Sarpsborg onsdag kveld. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
SKUFFET: Dag-Eilev Fagermo var ikke fornøyd med sine elever som tapte 0-4 for Sarpsborg onsdag kveld. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Det spørsmålet kan selv en baby stille, svarte Odd-bossen da han ble spurt om måltørken etter 0–0-kampen mot Brann i juni. Etter samme kamp oppsummerte Fagermo at han var strålende fornøyd med andre omgang. Eriksen - på sin side - mente Odd skapte lite.

- Tenker du på spesielle navn?

- Det har jeg ikke lyst til å si. Men på generell basis synes jeg det er rart at man ikke frisker opp med nye folk, sier Fagermo.

Innavl

- Rekdal er flink, bare for å si det. Det har ikke noe med ham å gjøre. Han tror jeg er bra for Eurosport. Men ellers er det mye innavl i bransjen. Folk går igjen, mener Odd-treneren.

- Synes du det er et problem for fotballdebatten?

- Jeg tror ikke fotballdebatten utvikler oss. Hvis medieleddet og kommentatorleddet rundt TV-rettighetene og fotballproduktet er en viktig del av norsk fotball, synes jeg ikke det er den sterkeste delen. Når jeg sier dette, kommer de sikkert til å kritisere meg alle sammen. Sånn er det. Det var det samme som da jeg kritiserte dommerne i fjor. Siden har ikke Odd fått straffe.

Skuffende

Fagermo er den første til å innrømme at sesongen i Eliteserien har vært skuffende. Laget ligger på sjetteplass, 13 poeng bak Rosenborg. Og onsdag røyk laget på 0-4-tap for Sarpsborg i cupen.

- Hva er det verste som er blitt sagt om Odd fra ekspertene?

- Jeg vet ikke om det er noe som er verst. Men folk blir historieløse. De resultatene jeg og trenerteamet mitt har skapt her i ti år - med de ressursene og «Telemarksmodellen» - er unike. Det kan ingen ta fra oss. Når du da får motgang, blir ressursene brukt mot oss. Da må du se bak resultatene.

Fagermo fortsetter:

- 4-3-3 blir aldri umoderne. Eller 4-4-2 og 3-5-2. Men det handler om hvordan vi gjennomfører det. Dette forstår ikke folk. Og så får du kritikk for det.

Uproblematisk

Sportsdirektør i Discovery Norge og Eurosport, Eirik Koren, har ingen problemer med at Fagermo løfter opp debatten.

FÅR ROS: Fagermo trekker fram Kjetil Rekdal som en som klarer seg bra i ekspertrollen. Foto: NTB scanpix
FÅR ROS: Fagermo trekker fram Kjetil Rekdal som en som klarer seg bra i ekspertrollen. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Vi kommer ikke til å kritisere Fagermo for at han har meninger om vår dekning. Tvert imot, vi setter pris på at Eurosport debatteres i Fotball-Norge, påpeker Koren.

- Til påstanden om at det er for mange folk som går igjen kan vi peke på at Eurosports hovedekspert på Eliteserien, Kjetil Rekdal, sto med svært liten erfaring fra denne typen jobb før vi gikk løs på sesongen. Det samme gjelder vår hovedekspert på OBOS-ligaen, Roger Risholt. Det er også andre profiler hos oss som har fått større ansvar og nye roller sammenliknet med tidligere - for eksempel Thomas Myhre og Anne Sturød.

Koren mener Eurosport forsøker å løfte fram nye talenter på skjermen.

- Kjetil Wæhler og Bjørn Helge Riise er andre eksempler på folk som har gjort oppdrag for oss i år. Og for noen år siden satset vi på Tor Ole Skullerud som vår landslagsekspert, selv om han hadde liten TV-erfaring. Samtidig vil det alltid være gjenbruk av rutinerte eksperter, det er helt naturlig. Slik er det hos de aller fleste store rettighetshavere, også i langt større markeder enn det norske.

Ikke truffet

Fotballsjef i TV 2, Eystein Thue, føler seg ikke truffet av kritikken fra Fagermo. Til Dagbladet sier han:

- Den type kritikk blir vanskelig å forholde seg til når den er såpass vag. Vår viktigste profil på Eliteserien er Jesper Mathisen. Jeg vet ikke hvordan folk forbereder seg i andre kanaler, men han er godt informert om alt i norsk fotball. Det er ikke mange eksperter eller fotballfolk i Norge som har oversikt over en lagoppstilling på et tidligere tidspunkt enn Jesper.

Han utdyper:

- For øvrig har vi ikke lenger rettighetene til Eliteserien. Derfor er det unaturlig å rekruttere mange nye folk.