JUBLET: Vadim Demidov headet inn ett av Branns tre mål mot Odd. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
JUBLET: Vadim Demidov headet inn ett av Branns tre mål mot Odd. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpixVis mer

Fagermo slaktet dommerstanden etter oppsiktsvekkende Brann-seier i Skien: - Det er så skuffende

Taktisk mesterverk sendte Brann inn i medaljekampen.

  • Odd - Brann 1-3 (0-1)

(Dagbladet): Med en taktisk perfekt utført kampplan og tre scoringer, knuste Brann i kveld et gulljagende Odd-lag på bortebane i Skien.

Vadim Demidov headet bergenserne i ledelsen like før pause, før Odd-spiss Olivier Occean utlignet ti minutter før slutt. Da så to av tre mulige poeng ut til å glippe for trener Lars Arne Nilsens menn, men helt på tampen av kampen banket Fredrik Haugen inn to kjappe scoringer og sendte samtidig Brann for alvor inn i medaljekampen.

- Det er utrolig deilig. Jeg var egentlig helt ferdig og skulle byttes ut, men så ble (Kristoffer) Barmen skadet. Det er utrolig viktig. Nå er vi med oppi der og vi skal prøve å henge med så lenge som mulig, sier Haugen til TV 2.

Branns taktiske utførelse

Til tross for at det bare skilte fire poeng mellom lagene før oppgjøret, ble Odd utpekt som store favoritter av bookmakerne. Telemarkingene startet også første omgang bra og skapte en stor sjanse som kraftpluggen Occean fort kunne omsatt i scoring, men allerede etter 20 spilte minutter så kampbildet som skapt ut for Brann.

Anført av sentrallinja bestående av stopperne Bismar Acosta og Demidov, midtbaneankeret Sivert Heltne Nilsen og midtspissen Jakob Orlov, gjennomførte Brann-laget en eminent taktisk kamp.

Uten ball var instruksen fra Brann-sjefen å ligge lavt med korte avstander mellom lagdelene for å nekte Odd rom mellom midtbanen og forsvaret deres, noe bergenserne i store perioder lyktes med til gagns. For i stedet for å bli passive, som er en vanlig fallgruve ved et lavt press, klarte bortelaget både å sideforflytte og støte raskt nok til at Dag-Eilev Fagermos seiersvante mannskap ofte ble omstendelige i søken etter gunstige pasningsalternativer.

- Det er fantastisk. Det er vanvittig bra av oss, sier trener Nilsen om seieren til TV 2.

Revitalisert Heltne Nilsen

Trepoengeren var resultatet av en strålende kollektiv Brann-prestasjon. Og selv om Demidov både bar kapteinsbindet, scoret mål og for øvrig spilte en bunnsolid kamp, er det en annen Brann-helt som skal ha minst like stor del av æren som han og Haugen - og det er trenersønnen Heltne Nilsen.

Etter et mislykket år i Vålerenga fra 2014 til sommeren 2015, hvor han ikke fikk brukt sine fremste styrker, fremstår 24-åringen som en gigant på Branns midtbane. Med tydelige lederegenskaper, enorm løpskapasitet og massiv duellkraft bandt Heltne Nilsen også i kveld sammen laget på intelligent vis. På tampen av første omgang var det i tillegg den dyptliggende strategen som gikk på et klokt løp inn bak Odds venstre back, før han assisterte Demidovs mål med et strøkent innlegg mot bakre stolpe. I forkant av 2-1 stjal også Heltne Nilsen ballen fra Bentley langt inne på vertenes banehalvdel.

På medaljeplass

Kveldens oppsiktsvekkende seier på Skagerak Arena gjør at Brann nå etablerer seg i medaljekampen med to solide bein.

Uavhengig av om Strømsgodset tar tilbake 3.-plassen i den seinere spilte kampen mot Stabæk eller ikke, skiller det nå bare ett poeng opp til sølvlaget Odd. Med det er utgangspunktet godt for å kunne gå fra opprykk fra 1. divisjon til å motta en av eliteseriens tre edleste valører under premieutdelinga ved sesongslutt.

Etter kampen hevdet Odd-trener Fagermo at Brann fortjente minst ett poeng, men samtidig slaktet han store deler av den norske dommerstanden. Hovedgrunnen var to straffesituasjoner som involverte en holding fra Acosta på Occean og en takling fra Demidov på Jone Samuelsen.

- Se på det. Skal han få lov til å drive på sånn? Det er så skuffende. Jeg skjønner at jeg sutrer nå, Brann fortjente minst ett poeng og vi var ikke gode, men så store dommerfeil skjer i Tippeligaen nesten hver uke, sier Fagermo til TV 2 og fortsetter:

- Alle gjør feil, men det får ikke konsekvenser for dommerne. Det siste målet til Brann skulle de ikke fått fordi vi skulle hatt straffe i forkant. Men vi er heller ikke gode for tiden, så sånt sett er det greit at vi taper eller får ett poeng. Vi er ikke bedre.