Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norsk fotball

Fagermo stemplet Lagerbäcks uttalelse som «trist»: - Må våge å fortelle fakta, svarer svensken

Fast bestemt på å reise Norge fra ruinene: - Jo bedre organisert vi er, jo bedre er sjansene. 

ÅPNET MED TAP: Lars Lagerbäck og Norge tapte 2-0 for Nord-Irland i mars. Neste lørdag spiller Norge mot Tsjekkia. Foto: Hans Arne Vedlog 
ÅPNET MED TAP: Lars Lagerbäck og Norge tapte 2-0 for Nord-Irland i mars. Neste lørdag spiller Norge mot Tsjekkia. Foto: Hans Arne Vedlog  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hvis vi ikke våger å si fakta, da synes jeg vi er på feil spor.

Det sier landslagstrener Lars Lagerbäck (68) til Dagbladet etter antydningen til debatt rundt Eliteseriens status denne uka. Odd-trener Dag-Eilev Fagermo mener landslagssjefen snakker ned ligaen, og stempler Lagerbäcks uttalelse som «feil» og «trist».

Det hele startet da Lagerbäck sa følgende til NRK:

- Jeg synes ikke det var mange gode kamper i starten av Eliteserien, men det har tatt seg litt opp. Vi ligger der vi ligger, og det kan vi ikke snakke bort.

Disse uttalelsene fikk Fagermo til å reagere overfor kanalen:

- Det synes jeg er trist, og det er feil. For det første kan vi ikke prate ned det viktigste fotballproduktet vi har, som er umåtelig populært. For det andre er jeg helt uenig i det. Norske lag har vist i europaligakvalik at de har slått ut gode lag. Jeg synes ikke vi bør ha den type prat i norsk fotball.

Oppfatning

Lagerbäck forbereder for tida to landskamper mot Tsjekkia og Sverige. Han har sett mange kamper «live» de siste ukene, og har dannet seg et bedre bilde av Eliteserien.

KRITISK ODD-TRENER: Dag-Eilev Fagermo liker ikke at Eliteserien snakkes ned, slik han oppfatter det. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
KRITISK ODD-TRENER: Dag-Eilev Fagermo liker ikke at Eliteserien snakkes ned, slik han oppfatter det. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Vis mer

- Hva tenker du om Fagermos reaksjon på dine uttalelser?

- Hvordan han tolker det, får stå for ham. Men vi ligger jo der vi ligger. Det er fakta. Det ville være feil å si noe annet, påpeker han.

Og fakta er altså som følger: Denne uka falt det norske fotballandslaget ned på et historisk lavt nivå på FIFA-rankingen, 87. plass. Det er for eksempel sju plasser bak Færøyene, som har 50 000 innbyggere.

En oversikt fra UEFA viser at Eliteserien er den 25. beste ligaen i Europa.

Grensene åpnet seg

Til Dagbladet serverer Lagerbäck denne historiske bakgrunnen:

- Hvis vi går tilbake til 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet, klarte danske, norske og svenske lag seg bra. Så kom Bosman-dommen (i 1995), og grensene åpnet seg for hele verden. Det kom inn mye penger.

Han fortsetter:

- Jeg tror Eliteserien er bedre i dag enn på 90-tallet. Men de andre ligaene er blitt mye bedre. Avstanden er mye større i dag enn den var på 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet. Der har du forklaringen. Det er ikke å prate ned Eliteserien. Det er bare at vi må være realister og forsøke å forbedre oss hele tida.

Svart-hvitt

- Opplever du at det er vanskelig å være ærlig, spesielt når du kommer utenifra?

- Det blir litt svart-hvitt i media. Det er ikke alltid bakgrunnen for hvorfor du sier en sak, kommer med. Det er alltid en risiko for at noen tolker det du sier som fanden leser bibelen. Men det er viktig at vi våger å ha en debatt. At det er vanskelig å være ærlig, synes ikke jeg. Jeg tror det er viktig å være ærlig. Ellers kan vi ikke bli bedre.

- Har Fagermo misforstått deg?

RINGSIDE: Lars Lagerbäck har fulgt norsk fotball tett de siste månedene. Her fra Aker stadion i Molde 16. mai. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
RINGSIDE: Lars Lagerbäck har fulgt norsk fotball tett de siste månedene. Her fra Aker stadion i Molde 16. mai. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

- Både óg. Men det sitatet får du ikke fra meg. Jeg forstår at han må verne om det han gjør. Men det er jo ren fakta at vi ligger på den plassen vi ligger. Hvis vi ikke våger å si fakta, da synes jeg vi er på feil spor.

I ruiner

Lagerbäck er fast bestemt på hvordan han skal reise et norsk landslag mange mener ligger i ruiner etter Per-Mathias Høgmo. Han påpeker at det handler om organisering.

- Jo bedre organisert vi er, jo bedre er sjansene våre.

Norge møter Tsjekkia i VM-kvaliken neste lørdag. Tre dager seinere venter privatlandskamp mot Sverige. Norge er sjanseløse med tanke på VM-sluttspillet i Russland neste sommer.

Hele Norges coronakart