Fagermo tatt på senga av UEFAs pengegave: - Får vi 8 millioner? Når da?

Har ikke hørt noe om millionene.

GLAD: Odd-trener Dag-Eilev Fagermo har all grunn til å smile når UEFA deler ut solidaritetsmidler og pengepremier til årets deltakere i Europa League. Foto: BERND THISSEN / dpa
GLAD: Odd-trener Dag-Eilev Fagermo har all grunn til å smile når UEFA deler ut solidaritetsmidler og pengepremier til årets deltakere i Europa League. Foto: BERND THISSEN / dpaVis mer

(Dagbladet): Som Dagbladet omtalte tidligere i dag, har spesielt Molde og Rosenborg, men også Odd og Strømsgodset tjent rått i Europa League i høst.

Før gruppespillet inkasserte de norske klubbene totalt 3,07 millioner euro eller 28 234 790 norske kroner etter deres prestasjoner i Europa League. Det var på det tidspunktet mest av samtlige nasjoner i Europa.

Fordelingen for det som skjedde før gruppespillet er slik: Molde får 950 000 euro, Odd mottar 860 000 euro, mens Rosenborg og Strømsgodset begge får 630 000 euro.

- Får vi mer enn Rosenborg? Hvorfor det? spør Odd-trener Dag-Eilev Fagermo når Dagbladet presenterer gladnyheten for ham.

Svaret på Fagermos spørsmål er at Odd blant annet fikk 230 000 euro som en slags kompensasjon for å ha bli utslått i Europa League-playoffen mot Borussia Dortmund. Det fikk ikke Molde og Rosenborg, men de har til gjengjeld hovet inn etter at gruppespillet startet.

- Det er viktig at det deles ut solidaritetsmidler, men det er mulig fordelingen kan bli enda mer solidarisk. Det er noe som tas opp til diskusjon hele tiden, sier RBKs sportslige leder Stig Inge Bjørnebye til Dagbladet.

Overrasket I tillegg kommer alle millionene som Molde og Rosenborg har inntjent i gruppespillet, som Dagbladet har omtalt her. Det betyr at de to norske klubbene som spiller Europa League i kveld har dratt inn mye penger i høst.

Men også Odd kan smile på vei til banken. Skiensklubben får altså 860 000 euro eller nesten 8 millioner kroner av UEFA i det de omtaler som solidaritetspenger.

- Det har jeg ikke hørt noe om. Når får vi det? spør en fortsatt litt forundret Fagermo.

- Hvis det stemmer, er jo det kjempepositivt for oss. Det betyr veldig mye. 8 millioner er mye penger for en liten klubb som Odd, fortsetter suksesstreneren.

Vil investere Fagermo håper midlene kan gjøre Odd til en enda bedre klubb, men han akter likevel ikke å bruke millionene på dyre spillerkjøp.

- Det betyr at vi kan investere i infrastrukturen og ikke minst i det sportslige. Signalene tyder på at vi får økt budsjettet neste år, som betyr at vi kan satse ytterligere, forteller Odd-treneren.

- Men det betyr ikke at vi skal bruke pengene på å kjøpe spillere. Vi vil fremdeles beholde vår lokale profil og filosofi og heller bruke pengene på å bli enda bedre til å få frem egne spillere og talenter.

Stabil toppklubb Den karismatiske 48-åringen har ofte snakket ned Odds muligheter sammenlignet med de største norske klubbene. Nå ser han likevel signaler på at skiensklubben er i ferd med å etablere seg som en av de virkelig store i norsk fotball.

SJOKKERTE: Odd sjokkerte Dortmund i Europa Leauge-playoff, men måtte til slutt gi tapt mot overmakten.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SJOKKERTE: Odd sjokkerte Dortmund i Europa Leauge-playoff, men måtte til slutt gi tapt mot overmakten. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Vi skal ut i Europa også neste år og er i ferd med å skape en stadig større klubb. Det er en utfordring for en liten klubb som Odd å prestere stabilt i toppen, men vi har likevel klart det. Nå er vi det laget som har femte mest tilskuere også, så det er flere ting som tyder på at klubben er i vekst, mener Fagermo.

I år er det Rosenborg, Molde, Strømsgodset og Odd som har representert Norge i Europa. Selv om Stabæk tar Moldes europacupplass neste år, tror Fagermo at det er de fire førstnevnte som blir de fire store neste år.

- Jeg tror disse klubbene vil stå frem som de fire sterkeste også neste år. Vålerenga kan også være en kandidat. Men et er lettere å svare på dette etter at overgangsvinduet er over sier han.

- Kan klare det som Molde har klart Fagermo mener at Odd kan klare det som Molde klarte, hvis de har litt mer marginer med trekningen.

- Vi var både heldige og uheldige med trekningen av Dortmund. Det var en fantastisk opplevelse, men de er så gode at ingen norske lag ville hatt en sjanse mot dem over to kamper. Om vi hadde møtt et lag i mellomsjiktet i Europa, slik som Molde gjorde, kunne vi hatt en mulighet. Når Molde kan klare det, kan også vi klare det.

- Er målet deres å komme til gruppespillet i Europa League neste år?

- Det er et godt spørsmål, men det er for tidlig å svare på om gruppespill er et mål nå. Vi får se, svarer Fagermo.