Fagermos menn på 2-0-smell: Tapte mot Sarpsborg

- Vi var nærmere 3-0 enn Odd var 2-1.

SARPSBORG STADION (Dagbladet): Sarpsborg 08 spilte en taktisk god kamp og slo Odd 2-0 i kveldens kamp i Østfold.

En nydelig slått corner av Anders Trondsen ble headet i mål av midtstopper Martin Thømt Jensen da første omgang nærmet seg halvspilt. Og etter 34 minutter økte Amin Askar til 2-0 da han overlistet Odd-keeper Sondre Rossbach.

Det betyr at Odd er passert av Molde på tabellen, etter romsdalingenes seier mot Strømsgodset. Samtidig er Sarpsborg bare to poeng bak Skien-laget og ligger på 5. plass før tippeligarunden fullføres i morgen.

- Vi hindrer ikke nok innlegg i første omgang, men Odd er likevel ikke spesielt farlige. Vi klarer å kjøre en god del kontra og får de overgangene vi ønsker. Det er nok til at vi får puttet et par mål. Det er vi selvsagt veldig fornøyde med. Vi er nærmere 3-0 enn Odd er 2-1, sier Sarpsborg 08-trener Geir Bakke til Dagbladet.

Lyktes maksimalt Odd kom til Østfold med selvtillit etter å ha tangert klubbhistoriens beste seriestart fra 2001- og 2002-sesongene med ti poeng etter fire kamper. Sist runde rotet imidlertid Fagermos menn bort en 2-0-ledelse hjemme mot Mjøndalen. Og det startet heller ikke bra på Sarpsborg stadion.

De første 45 minuttene lyktes et disiplinert hjemmelag maksimalt gjennom å ligge lavt og kompakt i trener Geir Bakkes 4-4-2-formasjon. Sarpsborg eliminerte effektivt to av Odds fremste offensive trusler, indreløperne Jone Samuelsen og Fredrik Nordkvelle. 

Anført av lagets eminente hærfører, den danske midtbanegeneralen Steffen Ernemann, stengte vertene igjen rommet sentralt i banen og fikk flere gunstige brudd som resultat.

Frustrert Fagermo Sarpsborgs 1-0-scoring kom imidlertid på dødball. Trondsen er fast corner-eksekutør. Og Trondsen slo som vanlig ballen presist inn foran mål. 

Like ved straffemerket hadde Thømt Jensen ristet av seg Odd-markør Steffen Hagen og kunne dermed heade ballen enkelt i mål. Scoringen var midtstopperens første i årets Tippeliga, men imponerende nok Trondsens fjerde assist på bare fem kamper.

På sidelinjen sto en frustrert Dag-Eilev Fagermo og bivånet lagets femte innslupne mål for året.

Forsvarssvikt Fagermos frustrasjon ble ikke mindre 14 minutter senere. Da sviktet Odds forsvarsspill totalt.

Sarpsborg startet angrepet med et langt utspark fra keeper Duwayne Kerr, som Trondsen flikket ballen videre med hælen til Bojan Zajic. Serberen var helt umarkert i rommet mellom Odds forsvar og midtbane og kunne dermed uforstyrret spille hurtige Amin Askar gjennom alene med Odd-målvakt Rossbach.

Etter å ha løpt fra stopperduoen Hagen/Vegard Bergan, trillet Askar ballen enkelt i mål til 2-0.

Spissbytte I 2. omgang fortsatte spillet i samme stil og tempo: Odd hadde ballen mest, men Skien-laget klarte ikke å skape de store mulighetene.

- Vi hindrer innlegg i store deler av 2. omgangen. Det er nok til at Odd ikke produserer noe særlig, for det er det om er modellen deres. De har ikke et så stort register ut over det. Og når vi klarer det, får vi også muligheter selv, sier Bakke.

Men i det 76. spilleminuttet fikk bortelaget sin eneste sjanse etter hvilen.

Da hadde Frode Johnsen erstattet en anonym Olivier Occean og startet på et velkjent, smart og godt timet løp mot første stolpe. I akkurat perfekt øyeblikk møtte Johnsen et bra innlegg fra Bentley og satte hodet til ballen.

Lærkula beveget seg i en bue mot Sarpsborg-keeper Kerr som måtte ta i bruk samtlige av sine 193 centimetre for å kunne vippe ballen over tverrliggeren.

- Forutsigbart - Vi bør ha en del flere strenger å spille på, synes jeg. Det blir forutsigbart. Vi er for dårlige til å skape sjanser ut av det spillet vi hadde i 2. omgang. Vi kom til en del innlegg, men det ble enkelt for Sarpsborg, sier Odd-angriper Johnsen til Dagbladet.

Fem minutter senere fikk Zajic omgangens største sjanse, men en sterk benparade av Rossbach hindret styggere sifre for Odd. 2-0 må likevel oppleves smertefullt for et medaljejagende Odd-lag. Det er imidlertid ikke enkelt å komme til Sarpsborg:

Med kveldens resultat er blåtrøyene fremdeles ubeseiret på eget kunstgress siden Molde vant her 7. august i fjor.

SCORET: Martin Thømt Jensen satte inn Sarpsborg 08s første mål mot Odd. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
SCORET: Martin Thømt Jensen satte inn Sarpsborg 08s første mål mot Odd. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer