Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Elverum-treneren risikerer utestengelse:

Fair play-kaoset får Bredeli til å koke: - Som å skyte seg sjøl i foten via hodet

Mener man ikke kan lukke øynene selv om man finner smutthull i regelverket.

FYRER SEG OPP: TV 2-kommentator Harald Bredeli blir forbanna når sporten blir brakt i vanry. Her fra EM i Serbia i 2012. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
FYRER SEG OPP: TV 2-kommentator Harald Bredeli blir forbanna når sporten blir brakt i vanry. Her fra EM i Serbia i 2012. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Tirsdag kunne lokalavisa Østlendingen fortelle at påtalenemnda i Norges Håndballforbund (NHF) sin innstilling på straff til Elverum-trener Michael Apelgren er på én måneds utestenging.

I tillegg skal innstillingen også gå ut på at tre av de fire spillerne som pådro seg røde kort med vilje, skal utestenges i to kamper.

TV 2-kommentator Harald Bredeli har fulgt nøye med på saken den siste uka. Han forventet en reaksjon av forbundet, og er nær ved å «fyre seg selv opp» når Dagbladet ringer ham etter at påtalenemndas innstilling lekket ut via Østlendingen.

- Man bringer sporten i vanry, og da får man smekk. Er det bedre å gjøre det i smug, spør Bredeli.

- Ut fra fair play og idrettens grunnidé er det uakseptabelt. Man kan ikke lukke øynene fordi folk finner smutthull i regelverket selv.

Den velkjente kommentatoren mener det å ta fire røde kort med vilje på tampen av en kamp er å «skyte seg sjøl i foten via hodet».

- Å skyte seg i foten er dumt. Å skyte seg i foten via hodet, da vet man at man blir skadet, altså straffet i denne situasjonen. Nå prøvde Elverum å komme best mulig rusta inn i sluttspillet, men nå er resultatet at de kan ende opp med å ryke før målet med finaleserie nås, sier Bredeli.

Har opplevd liknende

Bredeli har drevet med håndball for TV 2 siden 1995, og har blitt en stor profil som kommentator med Bent Svele.

Og i mesterskapene han har dekket har han sett mye usportslig. Blant annet hadde han en liknende situasjon i en kamp han kommenterte under VM i Spania i 2013, da Spania og Kroatia møttes.

- Taperen av kampen ville ha en lettere vei mot finalen. Det var en gruppespillskamp mellom de to, hvor det var fordel å tape, for det laget ville unngå Danmark. Man kan si det sånn at Spania var flinkest til å tape. Kroatia gikk i fella og tapte semien mot Danmark senere, mens Spania vant mot Danmark på hjemmebane.

Bredeli forteller at man underveis kunne se at ting ikke var riktig, men at begge lagene i det minste kamuflerte det godt. Uansett er det ikke greit.

VÆRT MED LENGE: Harald Bredeli har jobbet med håndball for TV 2 siden 1995. Her fra EM i fjor med Sander Sagosen som kaster svettebåndet opp til hylende fans. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VÆRT MED LENGE: Harald Bredeli har jobbet med håndball for TV 2 siden 1995. Her fra EM i fjor med Sander Sagosen som kaster svettebåndet opp til hylende fans. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Vil ikke gradere dritt

Få uker før kampen mellom Elverum og Lillestrøm, fikk en annen fair play-sak stor oppmerksomhet her hjemme. Da handlet det om et gutter 16-lag som ble beskyldt for å tape med vilje under trener Frode Scheie.

Håndballkommentatoren klarer ikke bestemme seg for hva som er verst av de to sakene, da begge er ille for sporten.

- Jeg vil ikke gradere dritt. Møkk er møkk. Har du bevisst latt laget ditt tape for å få sove lenger og møte lettere motstand, ja da. Og det sier jeg som ekstremt b-menneske. Jeg teller hvert eneste minutt når jeg skal sove, sier Bredeli.

- Kan endre maktbalansen

I dag tar Elverum i mot Drammen til den første sluttspillkampen, på hjemmebane i Terningen Arena. Før denne saken kom opp var Elverum helt klart favoritter ifølge Bredeli. Nå ser det annerledes ut.

- Dette kan jo jevne det ut, men det kommer an på hva straffen ender opp med, og når den må sones. Denne saken kan jo hindre Elverum i sluttspillet, for det vil kunne få store konsekvenser med treneren helt ute av spill i en måned, i tillegg til tre veldig viktige spillere på sidelinja.

- Det kan endre maktbalansen i sluttspillet, der har Elverum så langt vært det aller beste laget.

Men det er flere gode lag i ligaen. Blant annet Tom-Eirik Skarpsnos Haslum som ble nummer tre i ligaen.

- Og så er det Bækkelaget (nummer to i ligaen) og Arendal (nummer fire i ligaen). De lagene rett bak har vært i det før. Men sluttspillet er jo en cupvariant, så det kan komme en suser bakfra. Det er muligheter for alle, men spesielt de første fire lagene i serien, sier Bredeli.

- Satt seg selv i situasjonen

Trenerkollegaen til Apelgren i herrenes eliteserie, Tom-Eirik Skarpsno, synes det er vanskelig å vite hva han synes om den mulige straffen fra NHF.

- Dette er jo helt klart en markering av forbundet der de sier at de slår hardt ned på det. Men det er veldig strengt, sier Haslum-treneren til Dagbladet.

Etter den mye omtalte kampen mellom Elverum og Lillestrøm for halvannen uke siden, endte Elverum opp med totalt fire røde kort. Tre av disse skal ha vært med vilje, noe Apelgren innrømmet etter kampslutt.

- Vi følte vi hadde gjort jobben vår og vunnet kampen. Jeg mener at min jobb som trener er å maksimere våre muligheter for sluttspillet. Problemet er regelverket, sa Apelgren til Dagbladet.

Det at Apelgren innrømmet å ha sørget for at fire spillere sto over den siste seriekampen - og ikke en sluttspillkamp - mener Skarpsno kan være formildende, men at det trolig er innrømmelsen som gjør at Elverum og Apelgren står i situasjonen de gjør i dag.

- Det at han legger korta på bordet er nok litt formildende. Hadde han ikke sagt noe hadde det kanskje blitt påstand mot påstand. Sånn sett kan han ha satt seg selv i situasjonen, sier håndballtreneren.

SNART FERDIG: Tom-Eirik Skarpsno skal gjøre ferdig sesongen i Norge. Så reiser han til danske TTH Holstebro. Her fra cupfinalen mellom Elverum og Haslum i desember. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
SNART FERDIG: Tom-Eirik Skarpsno skal gjøre ferdig sesongen i Norge. Så reiser han til danske TTH Holstebro. Her fra cupfinalen mellom Elverum og Haslum i desember. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

- I en uvirkelig situasjon

Skarpsno kan ikke huske en liknende situasjon der Haslum har kunnet få rødt kort med vilje for å få en fordel senere.

- Min tidligere kollega Daniel Birkelund har gått gjennom de fire siste sesongene, og der så han én situasjon som kanskje kunne vært vilje-rødt. Men det var bare kanskje. Jeg kjøper ikke det Apelgren sier med at «det skjer hele tiden». Jeg opplever det ikke sånn, forteller Skarpsno.

Nå risikerer Elverum å miste treneren sin i en hel måned i sluttspillet. Det tror håndballtreneren har mye å si. Ikke bare for Apelgren personlig, men også for Elverum som lag og klubb.

- Det er sluttspillseier de kjemper om hele sesongen. Nå er de i en uvirkelig situasjon, det blir nok tøft.

Sitt siste Haslum-sluttspill

Skarpsno skal lede herrelaget til Haslum i sluttspillet, før han forlater klubben og drar til Danmark etter sesongslutt. Håndballtreneren har ledet laget til tre seriemesterskap, tre NM-gull og to sluttspillseirer tidligere. Nå skal han altså forsøke å ta en tredje, før han blir assistenttrener i TTH Holstebro, der blant annet landslagskeeper Torbjørn Bergerud spiller.

Men først blir det altså et tøft sluttspill. Ikke minst for Elverum som trolig mister treneren i en måned.

- Det blir viktig for Elverum å holde fokus nå. Det blir et rotterace. Det er ikke gitt at de går seirende gjennom sluttspillet, uavhengig av denne saken.

Selv tror han at Haslum har gode muligheter, men det er ikke bare å møte opp i finaleserien.

- Vi har et godt nok mannskap til å vinne, men det kommer til å bli tøft, sier Skarpsno, og legger til at laget har slått Elverum to ganger denne sesongen.

- Bra Apelgren ikke gjemmer seg

Stian Bjermeland, treneren til Lillestrøm, var med på å anmelde Elverum etter kampen mellom de to lagene.

I en SMS til Dagbladet sier han at han og LTH ikke er ute etter å ta Apelgren eller Elverum spesielt, og heller ikke at man skal få strengest mulig straff.

- Vi forventet en reaksjon på en handling som både vi og resten av håndballnorge mener lå langt utenfor det man kan forvente av fair play. At håndballforbundet reagerer såpass gir i hvert fall et tydelig signal på at det er viktig at topphåndballen skal foran som gode forbilder og at man må forholde seg til gjeldende regler, skriver Bjermeland.

Han og Lillestrøm skal ikke ha noen sterke meninger til straffeutmålingen.

- Tror du Elverum hadde stått i denne situasjonen om Apelgren ikke hadde innrømmet det umiddelbart etter kampslutt?

- Det rant på med utvisninger og røde kort når de hadde kontroll på kampen og den er avgjort med en timålsledelse. Det var veldig mange synlige og unormale ting, og det kom reaksjoner fra mange hold etter kampen. Så denne saken hadde nok fått etterspill uansett. Hadde ikke vi meldt det inn, vet jeg at andre hadde gjort det, forklarer Bjermeland.

- Selv om jeg er uenig i handlingene, synes jeg det er bra Apelgren ikke gjemmer seg bak forklaringer som ville vært lite troverdige.

Dagbladet har forsøkt å nå Michael Apelgren uten å lykkes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media