Fair play-plass kan koste CL-billett

Redusert mulighet for to norske lag i 2009/10.

Norges vinnerlykke i UEFAs fairplaytrekning kan koste et norsk lag deltakelse i mesterligakvalifisering sommeren 2009.

Norge ligger etter Rosenborgs og Branns sterke resultater på 18.-plass på UEFAs femårsranking, men om Lillestrøm ikke hadde fått spille europacup i sommer, ville Norge vært oppe på 16.-plass og i ryggen på Bulgaria, som ikke har flere lag igjen i turneringene. Da ville Norge ligget an å få med to lag i mesterligakvalifisering i sesongen 2009-10.

Formatet for turneringen den sesongen er ikke endelig bestemt, men ifølge det foreliggende forslaget fra UEFA vil 16.-plass gi to klubber sjansen. Det vil i så fall være neste års norske seriemester og enten cupmesteren eller serietoeren.

UEFA-president Michel Platini har foreslått at de 16 beste nasjonenes cupvinnere fra 2009 skal få sjansen til å kvalifisere seg til mesterligaen, men det forslaget har møtt motstand og stemmes mest sannsynlig ned.

Bremset


Lillestrøm fikk takket være fairplaytrekningen en gratissjanse som Norges femte europacupdeltaker, men lagets elendige innsats i UEFA-cupen (utslått av Käerjéng fra Luxembourg) har bremset Norges poenghøst på rankingen.

Rosenborg og Brann håver inn poeng, men ettersom hvert av dem skal deles på fem (antall norske lag i årets turneringer), blir 25 oppnådde poeng (Rosenborg 12, Brann 7, Vålerenga 4,5, Lillestrøm 1, Fredrikstad 0,5) til bare 5,0 snittpoeng.

Hadde ikke Lillestrøm fått europacupplass, ville Norge hatt 6,0 snittpoeng (24 delt på fire). Det ville gitt et ytterligere løft på rankingen, forbi både Sveits og Hellas og hårfint bak Bulgaria.


Viktig


Siden fordelingsnøkkelen for europacupene fra 2009 ikke er endelig bestemt, er det all grunn til å heie på RBK og Brann i gjenstående kamper, også for andre norske klubber med ambisjon om å komme ut i Europa. Hver plass Norge avanserer kan vise seg viktig for tildeling av plasser.

Rosenborg har igjen to gruppekamper i mesterligaen og ligger godt an til videre europacupspill etter vinterpausen. Brann har igjen to gruppekamper i UEFA-cupen og har også mulighet til å gå videre.

For at Norge skal passere Bulgaria, må Rosenborg og Brann ta til sammen seks poeng (tre seirer) resten av sesongen. Uten Norges vinnerlykke i fairplaytrekningen i vår, ville det manglet bare ett poeng - altså en uavgjort kamp - for å gå forbi Bulgaria.


Avgjort
For sesongen 2008-09 er europacupplassene fordelt. Brann går inn i 2. kvalifiseringsrunde til mesterligaen, serietoer Stabæk og søndagens cupvinner i 2. kvalifiseringsrunde til UEFA-cupen, serietreer Viking i 1. kvalifiseringsrunde til UEFA-cupen. Om Norge ønsker det, får ett lag plass i Intertoto-cupen.
Fair play-plass kan koste CL-billett

Kilde for bakgrunnsinformasjon: UEFA-rankingsidene til Bert Kassies.

(NTB)

YDMYKET: Pål Steffen Andresen og Lillestrøm røyk på et flaut tap på bortemål (2-1 hjemme, 0-1 borte) mot Käerjéng i UEFA-cup-kvalifiseringen. Foto: FRANK WILTZIUS / SCANPIX
YDMYKET: Pål Steffen Andresen og Lillestrøm røyk på et flaut tap på bortemål (2-1 hjemme, 0-1 borte) mot Käerjéng i UEFA-cup-kvalifiseringen. Foto: FRANK WILTZIUS / SCANPIX Vis mer