Ingvild Flugstad Østberg startnekt

Fake sykemeldt på NRK

Når NRK lar en sportskommentator leke lege og psykolog, har statskanalen et problem.

Langrennsløper Ingvild Flugstad Østberg åpner opp om hvordan det er å være tilbake i verdenscup-sirkuset. Reporter: Thomas Haarstad. Video: Kristoffer Løkås. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SØNDAG fortalte Ingvild Flugstad Østberg at Skiforbundets medisinske ekspertise mener hun ikke er frisk nok til å gå verken Tour de Ski eller OL:

- Dette var en utrolig tøff beskjed å få. Jeg har lagt ned ekstremt mye jobb, gjort mitt beste, følt meg bra og storkost meg med å være med på skirenn igjen, sa Østberg.

Men dette er visstnok ikke sant, melder nå NRK.

Statskanalen har latt sportskommentator Jan Petter Saltvedt spå langrennsstjernen i øynene, og konkludert med at hun har vært syk helt siden hun begynte å konkurrere igjen for en måned siden. Og derfor aldri skulle fått lov til å starte i noen verdenscup.

NRK-kommentatoren oppdaget denne sykdommen på en pressekonferanse ei drøy uke før comebacket der Ingvild fortalte hvor glad hun var for å være tilbake:

- Men det var likevel noe i blikket som syntes å mangle troen på at dette virkelig var tidspunktet for å prøve komme tilbake på det ypperste toppnivå, fastslår nå NRKs spesialist på sport, medisin og psykologi.

Han mener å være klarsynt, men valgte likevel ikke å skrive ut noen sykemelding den gangen.

Denne sykemeldingen kommer først fra NRK etter at Ingvild Flugstad Østberg har fått startnekt igjen, og det burde statskanalen spart seg.

For den er fake.

FOR en del år siden tjente Dagbladet godt på en drøss med kontaktannonser for spåmenn og andre klarsynte, før en klok redaktør sa at nok var nok med det tøvet. NRK er heller ikke tjent med å la hvem som helst skrive ut sykemeldinger på etterskudd.

I hvert fall ikke når den er skrevet på spåmann-vis med et medisinsk presisjonsnivå basert på den høyst personlige følelsen av pasientens utstråling:

- Østberg i normalutgaven, i den grad noe slikt finnes for toppidrettsutøvere, stråler når hun snakker- og hun stråler naturlig. Mer enn noen andre i verdenstoppen i langrenn, forklarer NRKs sportskommentator oss om det som visstnok den gangen manglet i øynene hos skistjernen på den da ellers glade pressekonferansen.

Og som nå skal bevise alt om hvordan Skiforbundets medisinske støtteapparat sviktet da de ga Østberg klarsignal for å konkurrere igjen.

- Som et slags eksperiment for de ansvarlige i Skiforbundet, der man tester grensene for hva man kan få av ytelse, tross hennes langvarige problemer knyttet til ernæring, mener NRKs mann.

Som altså mer enn antyder at legen som behandler skihelten på Ski-Norges vegne, forsøker å presse mest mulig ut av henne på grunn av OL-starten i februar.

NOEN andre vil nok heller mene at denne startnekten viser at helsetjenesten til Norges beste skiløpere fungerer. Og det i en vinter der den sittende skiledelsen med rette har måttet forsvare årtier med sportens delvis fornektelse av et åpenbart utbredt samfunnsproblem.

Altså at det for tida faktisk settes grenser i en toppidrett som pr. definisjon kommer med alvorlige helseutfordringer. At fellesskapet nettopp ikke eksperimenterer med den enkelte løper, men derimot sier stopp.

Ganske enkelt fordi et par norske medaljer til i vinter-OL i Beijing, har null verdi i forhold til det å ta vare på helsa til en skiløper som alle er glade i.

FOR det var jo rett før denne startnekten at Ingvild Flugstad Østberg rent resultatmessig kom tilbake på sitt vante nivå etter to år med sykdom, skader og konkurranseforbud. På 10km fri i det siste verdenscuprennet i Davos var hun bare 28 sekunder bak vinneren Therese Johaug.

Tida holdt til en flott åttendeplass i konkurranse med hele verdenseliten. Løpet ga Ingvild håp om å gå for medaljer i vinter-OL i februar, og økte Norges sjanser til å konkurrere jevnt med Sverige og Russland under OL-stafetten der. Bare hun holdt seg frisk nok til å passe jobben som norsk toppidrettsutøver.

Det mener Skiforbundets helseansvarlig at hun nå ikke lenger gjør, og tar naturligvis konsekvensen av det.

Ingvilds mulige individuelle OL-resultater og Norges stafettsjanser er med ett blitt fullstendig uviktige. Fordi helsa går først for alle.-

DE siste månedene har Dagbladet kjørt en grundig artikkelserie om de fysiske og psykiske utfordringene som er knyttet til langrennsløpernes konkurransepress og spisevaner. Serien har avdekket en rekke historiske feilgrep i møtet med en kompleks sykdom både miljøet og samfunnet har slitt med å forstå.

Kunnskapen om hvordan vi skal møte ulike grader av forstyrret spiseatferd, er utvilsomt bedret siden disse problemene kom i norsk kvinnelangrenn med radikalt økte treningsdosene på 1980-tallet. Men verken sport eller samfunn forstår nok.

Det bekrefter både de siste undersøkelsene av tenåringene på de ulike norske skigymnasene, og hvordan ledelsen i Skiforbundet stadig blir utfordret til å jobbe mer effektivt med problemet.

AKKURAT det er en formidabel sosial oppgave for tusenvis av frivillige i skiklubber over hele landet. Og for internasjonal skisport.

Dette er en sammensatt lidelse som de siste åra har rammet flere av verdens aller beste langrennsløpere. Blant OL-favorittene har både amerikanske Jessica Diggins og svenske Frida Karlsson vært åpne om det de har slitt med.

DET har også Ingvild Flugstad Østberg prøvd å være helt siden hun gråtkvalt på Beitostølen for to år siden fortalte om den første startnekten.

Den gang syntes mange av de mannlige sportskommentatorene at hun ikke fortalte detaljert nok om problemene. Gutta ville høre alt. Også det Ingvild kanskje ikke selv forsto.

Akkurat den reaksjonen opplevde jeg der på Beitostølen i november 2019 som et stygt overtramp. Mediene har ikke noe krav på den enkelte utøvers pasientjournal. Da som nå holder det med det som Ingvild selv vil snakke om:

- Jeg har klart å snu vaner og uvaner. Jeg har klart å spise mer mat, tilpasse treningen etter det og jobbet tett med ernæringsfysiolog, lege og psykiater for å klare å gjøre de endringene som må til, sa hun på pressekonferansen før dette comebacket, og tilføyde at hun håpet det ville holde.

Sånn gikk det ikke. Uten at noen trenger detaljene i den nye virkelige sykemeldingen.

DET vi derimot alle kan kreve er en norsk idrett som tar på alvor sin del av et omfattende helseproblem.

Et slikt alvor omfatter selvsagt en faglig medisinsk vurdering av hvorvidt det denne gangen var riktig å la Ingvild Flugstad Østberg konkurrere igjen. Sånn at hun i beste fall kan nå målet om å få bli med for fullt i sporet, men også for å lære mer om de yrkesrelaterte helseutfordringene som ofte følger med jobben som proff skiløper.

Men akkurat det er noe ganske annet enn at en sportskommentator i NRK spår i skiløpernes øyne og måler utstrålingen deres, for så å skrive ut en fake sykemelding på etterskudd.

Det er dessverre bare kvakksalveri og tøv.

Jan Petter Saltvedt er forelagt kritikken i denne artikkelen, men ønsker ikke å kommentere saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer