Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fakkelbærer smuglet Tibet-flagg inn i stafetten

Majora (41) lurte fakkelvokterne i San Francisco og demonstrerte mot OL-landet midt i etappen.

(Dagbladet.no) Fakkelstafettens etapper i Europa og San Francisco har handlet om demonstrasjoner, slukkede flammer, politisk diskusjon om boikott og egentlig full forvirring.

Det som skulle bli en parademars mot OL i Beijing har nærmest blitt en ren parodi.

I stedet for at idrettsstjerner og utplukkede ildsjeler har blitt hyllet langs ruta, har de blitt angrepet av illsinte demonstranter.

Dro fram Tibet-flagg

Majora Carter (41) var blant dem som ble plukket ut til å bære fakkelen i San Francisco. Newyorkeren ble valgt for sitt miljøarbeid, men arrangørene gjorde nok litt for dårlig research.

Kvinnen hadde nemlig en plan, og den var å kuppe fakkelstafetten.

Etter å ha løpt med fakkelen en liten stund dro Carter plutselig fram et Tibet-flagg hun hadde gjemt under jakka.

- Jeg uttrykte min rett som amerikansk borger til å bruke ytringsfriheten min. Jeg ville støtte folk som ikke har den muligheten, sier Carter til New York Daily News.

RASENDE: Eksil-tibetanere og andre demonstranter rammet inn fakkelstafetten i San Francisco. En del av dem fikk også se flaggstuntet til Majora Carter. Foto: AP
RASENDE: Eksil-tibetanere og andre demonstranter rammet inn fakkelstafetten i San Francisco. En del av dem fikk også se flaggstuntet til Majora Carter. Foto: AP Vis mer

Hun forteller at den kinesiske paramilitære gruppa som følger fakkelen som en skygge kastet seg over henne, og grep fakkelen. De overleverte henne til politiet, som dyttet henne videre inn i folkemengden.

- Jeg er tydeligvis ikke en del av det olympiske fakkelbærerfølget lenger, sier hun, uten at hun er spesielt lei seg for det.

Ble hyllet

For 41-åringen var villig til å ta sjansen på å bli overfalt og arrestert - for å få fram budskapet sitt.

- Jeg er ikke så bekymret over at jeg ble kastet ut av etappen. Jeg er bekymret over at mer enn en million mennesker har blitt henrettet. Jeg er bekymret over at vi ignorerer brudd på menneskerettigheter og de manglende miljøtiltakene bare fordi OL kommer til byen, sier hun til ABC.

Etter at Majora Carter ble kastet ut av stafetten ble hun hyllet av demonstrantene som sto langs ruta.

- Thank you, thank you, sa en av demonstrantene fra talerstolen.

Det var imidlertid ikke alle som var like fornøyd med stuntet til Majora.

image: Fakkelbærer smuglet Tibet-flagg inn i stafetten

- Jeg synes det er kvalmende og forferdelig. Det brøt med alle papirer vi underskrev om stafettens hellighet, sier brannmannen Richard Doran, som også løp med fakkelen.

Endret ruta

Som følge av de voldsomme demonstrasjonene i London og Paris, ble det iverksatt ekstra sikkerhetstiltak i San Francisco.

Rett før løpet skulle starte endret arrangørene i all hemmelighet ruta stafetten skulle følge. Uten forvarsel forsvant fakkelløperen inn i et lagerbygg. Først en time senere dukket han opp igjen - på et helt annet sted i byen.

Publikum, presse og demonstranter sto slukøret igjen langs den opprinnelige ruta.

- Det var en ganske spesiell situasjon. Fakkelen kom jo aldri. Det var mange som ble ganske snytt, sa Lars Smedvig til Dagbladet.no i natt.

Professor i idrettsetikk, Sigmund Loland, mener at stafetten må avlyses hvis demonstrasjonene mot Kina fortsetter i samme styrke.

- Fakkelstafetten nærmer seg en parodi. Det som skjer nå, er stikk motsatt av intensjonen med ilden. I stedet for å symbolisere harmoni, kommunikasjon og samhold mellom de fem kontinentene, fører ilden nå til splittelse og konflikt, sier Loland til NTB.

JERNRING: Amerikansk politi og kinesiske sikkerhetsstyrker passet på fakkelen i San Francisco.
AKTIVIST: Majora Carter (41) løp med fakkelen i går kveld (norsk tid) og benyttet muligheten til å protestere mot kinesiske myndigheter.
FULL FORRVIRRING: Disse demonstrantene forsøkte å blokkere en buss de trodde fraktet fakkelen. I en time i går kveld visste de færreste hvor OL-ilden var.
PÅGREPET: Denne aktivisten ble stoppet av politiet før han kom fram til fakkelen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media