Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

NIF brukte lobbyist-Listhaug for å få politisk gjennomslag

Faktura avslører: Sylvi Listhaug ble betalt for å påvirke Fremskrittspartiet

Norges Idrettsforbund kjøpte Listhaug-lobbyisme bare uker før hun ble statsråd i FrP-regjeringen.

FIKK BETALT: Bare uker før Sylvi Listhaug ble utnevnt som ny statsråd for Regjeringen, fikk hun betalt for å påvirke Fremskrittspartiet i spørsmålet om Norges mulige søknad om å få OL i 2022. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FIKK BETALT: Bare uker før Sylvi Listhaug ble utnevnt som ny statsråd for Regjeringen, fikk hun betalt for å påvirke Fremskrittspartiet i spørsmålet om Norges mulige søknad om å få OL i 2022. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Arbeid med utkast strategi FrP». «Arbeid med liste over fylkeslag FrP». «Ferdigstillelse presentasjon FrP og OL, møte med kunde».

Dette er bare noen av linjene som står skrevet på fakturaen som First House sendte til Norges Idrettsforbund (NIF) den 30. september 2013, for arbeid Sylvi Listhaug hadde utført for forbundet.

Drøye to uker senere det året, den 16. oktober, tiltrådte Listhaug som statsråd for Fremskrittspartiet i Regjeringen Solberg.

Listhaugs betalte lobbyist-oppdrag kom til syne da Dagbladet tirsdag ble innvilget innsyn i NIFs fakturaer på Ullevaal Stadion.

Om Listhaug-fakturaene sier kommunikasjonssjef i Norges Idrettsforbund, Niels Røine, til Dagbladet:

- Det var for politisk påvirkning, sånn som jeg leser det. Jeg kan ikke gå i detaljene, for jeg vet ikke eksakt hva hun gjorde, men det var jo som en del av First House-avtalen.

Røine opplyser videre at NIF i perioden 2012 til 2013 har utbetalt nærmere fem millioner kroner til First House.

FRP-OPPDRAGENE: Utdrag fra fakturaen Norges Idrettsforbund betalte First House.
FRP-OPPDRAGENE: Utdrag fra fakturaen Norges Idrettsforbund betalte First House. Vis mer

Statsråd to uker etter

Sylvi Listhaug kom til First House i slutten av 2011, etter å ha vært Oslos byråd for helse, eldreomsorg og sosiale tjenester. Da var hun også medlem av Fremskrittspartiets sentralstyre.

På valgdagen den 9. september to år etter skulle Oslo-innbyggere stemme over spørsmålet om hvorvidt Oslo skulle være vertsby for OL i 2022. Spørsmålet var svært omstridt.

Norges Idrettsforbund bekrefter overfor Dagbladet at noe av grunnen til at det ble brukt såpass mye penger på First House, nettopp var folkeavstemningen.

- Det som gjorde at det ble mye, og at man besluttet å bruke mye penger på det, var at man besluttet å holde folkeavstemming. Totalregninga på det, fra First House, ble vel en fire, fem millioner kroner. Veldig mye er rettet mot folkeavstemmingen, for den anså man at man måtte vinne for å få gjennomslag politisk.

Under folkeavstemningen om OL endte det med en knepen seier til ja-siden.

Dermed ble OL-søknaden sendt over til behandling i Regjeringen Solberg, hvor Sylvi Listhaug tiltrådte som statsråd den 16. oktober. Dermed ble lobbyisten Listhaug statsråd i regjeringen ledet av det samme partiet hun hadde bare uker tidligere hadde fått betalt for å påvirke.

Medlem i Frp siden 90-tallet

Dagbladet har spurt Fremskrittspartiet om Listhaug var medlem av partiet mens hun fikk betalt for å lobbe for OL-saken, men det ønsker ikke partiet å svare på.

- Medlemskap i partiet uttaler vi oss ikke om, av hensyn til personvernet, sier assisterende generalsekretær Øystein Lid.

Listhaug fikk tirsdag tilbud om å bli intervjuet om denne saken. Dagbladet har spurt Listhaug om hun var medlem i Fremskrittspartiet samtidig som hun ble lønnet av First House for å påvirke partiet.

Svaret kommer fra hennes politiske rådgiver, Espen Teigen:

- Hun har vært medlem i Frp siden 90-tallet, skriver Teigen. Han formidler følgende uttalelse fra Listhaug:

- I september 2013 visste jeg ikke at jeg skulle bli utnevnt til statsråd, og jeg hadde en jobb som selvsagt måtte utføres på en profesjonell måte. Jeg erklærte meg inhabil i alle spørsmål om OL både i partiet og regjeringen, og opptrådte ryddig i alt som hadde med denne saken å gjøre.

Ifølge Justisdepartementets presentasjon av Listhaug, har hun vært medlem av Fremskrittspartiets sentralstyre siden 2005. Listhaug var også 1. vara til Stortinget fra Oslo i perioden fra 2009 til 2013.

First House: - Ryddig

Norges Idrettsforbund sier det var First House som stilte med Listhaug.

- Vurderingen om hvem de skulle bruke for å påvirke resultatet positivt for søknaden, ligger først og fremst hos First House, sier Røine videre.

- Det var altså ikke noe eksplisitt ønske fra NIF om å bruke Listhaug?

- Nei.​

Dagbladet har spurt administrerende direktør i First House, Per Høiby, om hva han synes om at Listhaug gikk fra å være lobbyist i selskapet - betalt for å påvirke Fremskrittspartiet i spørsmålet om OL-søknad 2022, til å begynne som statsråd for det samme partiet en måned senere.

Høiby har ikke besvart Dagbladets tilbud om å svare på spørsmålene i et intervju. Men i en tekstmelding bekrefter han at Listhaug var en av flere ansatte som jobbet med NIF.

«Med hennes erfaring fra Oslo-politikken var hun en naturlig bidragsyter i arbeidet med å kartlegge holdninger til OL blant ulike målgrupper, spesielt på nei-siden, og med utforming av budskap som kunne brukes i ulike kommunikasjonsaktiviteter», skriver Høiby i tekstmeldingen.

Om at Listhaug tiltro som statsråd for Fremskrittspartiet, bare uker etter hun hadde jobbet med påvirkning av partiet, skriver Høiby:

«Vi har en ubetinget respekt for det politiske systems integritet og bestrebet oss på å opptre så ryddig som mulig i forbindelse med Sylvi Listhaugs utnevnelse til landbruksminister. Jeg husker ikke nøyaktig når hun informerte meg om statsrådposten, men hennes arbeidsforhold i First House ble avsluttet etter at hun orienterte meg. I samarbeid utarbeidet vi en oversikt over kunder hun hadde befatning med og som Listhaug overleverte sin departementsråd som støtte i løpende habilitetsvurderinger», skriver Høiby.

- Ville du akseptert at Sylvi Listhaug utførte betalte oppdrag i First House for å påvirke Frp i september, dersom du visste at hun ville tiltre som statsråd i oktober?

- Det har aldri vært en aktuell problemstilling, svarer Høiby.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!