REISER IKKE HJEM LIKEVEL: Maiken Caspersen Falla. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
REISER IKKE HJEM LIKEVEL: Maiken Caspersen Falla. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Rennene i Tour de Ski går som planlagt

Falla gjør helomvending og blir i Tour de Ski - Eide og Harsem reiser hjem

Touren fortsetter med fellesstart torsdag etter avlysningen på grunn av uvær.

OBERSTDORF/OSLO (Dagbladet): Maiken Caspersen Falla skulle egentlig reist hjem etter dagens avlyste sprintrenn i Oberstdorf, men har gjort helomvending og blir likevel.

- Siden løypeprofilen ble endret og dagens sprint ble kansellert, ønsker hun å gå et løp til i touren før hun reiser hjem, skriver Norges Skiforbund i en pressemelding i kveld.

Onsdagens sprint i Tour de Ski ble som kjent avlyst etter et forferdelig uvær i tyske Oberstdorf. Det var rett og slett ikke forsvarlig å avholde det planlagte sprintrennet.

Nå opplyser rennkomiteen at torsdagens fellesstart går som planlagt, men at løypa båpde legges om til en lettere tras´€, og at damenes 10-kilometer kuttes ned til åtte, mens herrenes 15 blir til 12.

Den opprinnelige løypa er full av veltede trær og rot etter uværet. Dermed bruker de samme trasé som for to år siden.

«På grunn av skadene på den planlagte løypa, er den gjort litt kortere. Men kvinnene går fortsatt fire runder, og herrene seks,» opplyser FIS i en pressemelding.

Falla skulle hjem

Endringen førte til at Maiken Caspersen Falla ble igjen i Tour de Ski, mens Kathrine Harsem og Mari Eide reiser hjem.

- Mari Eide og Kathrine Harsem avslutter touren nå for å ta best mulig vare på luftveiene for kommende konkurranser, skriver NSF i pressemeldingen.

- Det dummeste var nok for Maiken, for hun mister en verdenscupseier og taper den i sammendraget i sprintcupen, sa Roar Hjelmeset til Dagbladet tidligere onsdag da det var klart at sprinten ble strøket.

Hjelmeset fortalte at sprintcuplederen har slitt voldsomt med lungetrøbbel under hele Tour de Ski. Derfor ville hun helst reise hjem etter den første sprinten i Lenzerheide også, men fullførte altså begge de to neste distanserennene i Sveits.

- Det har vært en kamp hele veien her, så det er imponerende at hun klarer å gå en så god prolog som hun gjør i dag. Veldig imponerende, sa Hjelmeset.

Voldsomt uvær

Det ble vurdert å kjøre morgendagens renn som en sprint, men arrangøren dropper altså dette. Det er en super avgjørelse for Hans Christer Holund og Martin Johnsrud Sundby i sammendraget.

Etter Oberstdorf forflytter Tour de Ski-feltet seg til italienske Val di Fiemme, der rennene vil gå som planlagt, med klassisk fellesstart og klatring på søndag.

Sterk vind og nedbør skapte voldsomme problemer for kvinnene under prologen i Tour de Ski. Herrenes prolog og resten av rennet ble avlyst.

- Utfordrende

Store reklameskilt og reklameduker føk nemlig over løypa og var nære å treffe flere utøvere.

- Det er vanskelige forhold for alle. Det var utfordrende, sa Ingvild Flugstad Østberg til NRK etter prologen.​

Fire store trær skal ha falt over løypa i den lengste motbakken i løypa og kan være en av årsakene til at arrangøren vurderer å korte ned distansen utøverne skal gå.