Falla glad for å slippe Bjørgen-presset

- Det hadde blitt så mye å tenke på.

MINDRE FORVENTNINGSPRESS: Maiken Caspersen Falla (t.v.) er på mange måter glad for at hun slipper å gå lagsprinten sammen med Marit Bjørgen med det vanvittige forventningspresset som følger med.Foto: Lise Åserud / Scanpix
MINDRE FORVENTNINGSPRESS: Maiken Caspersen Falla (t.v.) er på mange måter glad for at hun slipper å gå lagsprinten sammen med Marit Bjørgen med det vanvittige forventningspresset som følger med.Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

SORIA MORIA (Dagbladet): Sammen med Marit Bjørgen gikk Maiken Caspersen Falla (20) inn til en utklassingsseier av de sjeldne på lagsprinten under verdenscuprennene i Liberec i midten av januar.

Ned til toer Italia skilte det over halvminuttet, noe som ville værtet hav av tid selv på ordinære stafetter over fire ganger fem kilometer.

Derfor har det ligget i kortene at duoen Falla og Bjørgen også ville bli Norges lag i VM, men gårsdagens kraftanstrengende 15 kilometer, gjorde at VM-dronningen fra Rognes gir opp drømmen om seks gull for å stille best mulig rustet til torsdagens stafett og lørdagens tremil.

- Hun trenger de to dagene med hvile, for å ha 100 prosent restituert seg  til de to siste distansene. Jeg støttet henne 100 prosent på det, jeg tror dette er en meget fornuftig løsning for Marit, sa landslagstrener Egil Kristiansen på en pressekonferanse i dag tidlig.

Ikke redd for gullrekka Dermed kommer Astrid Uhrenholdt Jacobsen til å bli Fallas makker på morgendagens lagsprint. Det synes 20-åringen fra Gjerdrum er en god løsning, for det er ikke bare, bare når hele langrennsnasjonen ville ha krevd et nytt VM-gull.

- Jeg klarer kanskje senke skuldrene mer når jeg slipper å stå på start med Marit som har vunnet alt, og som skulle ta seks gull. Det hadde blitt mye å tenke på. Jeg gleder meg til å gå med Astrid. Vi har vært jevngode i år, og prestasjonen står vi for sammen. Ingen av oss kan gjøre løpet alene. Det skal bli skikkelig tøft, sier Falla.

Selv om hun føler hun har mindre press på seg, ville hun ikke ha fryktet det massive forventningspresset.

- Jeg vet ikke om jeg er redd for å ødelegge Marits gullrekke. Jeg skulle gått mitt beste uansett. Jeg synes det er kjempegøy å gå med Astrid. Hun har vist veldig bra form, og gikk en veldig bra 10 kilometer for seg selv i går. Jeg tror dette blir skikkelig moro, understreker hun.

Svekkede gullsjanser Jacobsen føler seg klar til å gjøre en innsats, men sitter med en ambivalent følelse etter Bjørgens nei.

- Jeg har vært reserve både på skiathlom og på klassisk i går, og jeg visste jeg var reserve på teamsprinten. Så jeg har blitt vant med å gå og vake. Det er ikke kjempegøy å være reserve når man er i kjempegod form, så jeg er veldig glad for å sjansen, men hadde ikke noe ønske om at hun ikke skal stille. For hun er tross alt den beste, sier Heming-løperen til Dagbladet.

- Marit er sterkere enn både meg og Maiken. Mye sterkere. Så selvfølgelig svekkes gullsjansene, men det betyr ikke at vi er sjanseløse, fortsetter hun.

Annet løp Falla antyder at det vil bli et annet løp med Jacobsen som makker. Med Bjørgen kunne hun fort ha endt opp i forsvarsposisjon, og det mener hun ville ha blitt krevende.

- Uansett hvem jeg går sammen med, skal jeg klare å gjøre mitt beste, men med Marit kunne man fort endt opp med å ligge foran. Jeg fikk prøve det Liberec, og det var jo ganske kult. Men det er jo vanskelig også. Det resultatet vi får til i morgen, får vi til sammen. Jeg tror ikke noen av oss kommer til å gjøre løpet selv. Derfor tror jeg det blir ekstra gøy å gå med Astrid, sier Falla.

Folkehav På torsdagens sprint var hun blant forhåndsfavorittene, og leverte en gnistrende prolog, men i kvartfinalen var hun uheldig og gikk glipp av avansement til semifinalen. Dermed har hun fått føle på den fantastiske stemningen i VM-anlegget allerede, og vet hvilken heksegryte som venter.

- Det er kjempemye folk. Selv ute på trening får vi flere heiarop enn i vanlige verdenscuprenn. Det er helt utrolig og kjempemoro med så mye folk ute i løypa. Utlendingene er også veldig imponert. Man blir stolt av å komme fra Norge og vise utlendigne hva vi er gode for, sier Falla.

- Hvor godt vært satt dem på plass?

- Da hadde vi fått vist at vi er den beste nasjonen på jentesida. Vi ligger veldig godt an i nasjonscupen, og det hadde vært morsomt å vise at flere enn Marit kan gå fort også. Nå har vi fått sjansen til å vise oss fram.

Rollefordeling Mens sprintherrene allerede har fordelt roller, med Ola Vigen Hattestad som ener og Petter Northug som ankermann, har jentene fortsatt til gode å bestemme startrekkefølge. Falla er imidlertid klar på hva hun vil foretrekke.

- Jeg har lyst til å gå først, og tror jeg kan gå best på første i stedet for siste. Astrid er veldig sterk på oppløpet, sier hun.

Jacobsen tar på sin side den etappen hun får, og overlater til landslagsledelsen å bestemme.

- Den avgjørelsen tror jeg John Arne (Schjetne, sprinttrener journ. anm.) tar, ellers får vi bryte håndbak, eller noe. He-he. Jeg tar den etappen jeg får, det er mye ansvar i begge etappene.

- I de siste av de tidligere mesterskapene har jeg gått først. I Libertec gikk jeg først, så jeg kunne kjøre hardt hele veien, så den som gikk siste kunne få en roligere reise. Da prøvde jeg å henge på Saarinen, men så sprakk jeg etter hvert. Da var jeg ikke i form. Jeg sprekker ikke sånn nå. Det er jeg i hvert fall sikker på, sier hun til Dagbladet.

TRENGER HVILE: Marit Bjørgen står over onsdagens lagsprint i håp om å stille best mulig rustet til VMs to siste distanser - stafetten og tremila.Foto Hans A Vedlog
TRENGER HVILE: Marit Bjørgen står over onsdagens lagsprint i håp om å stille best mulig rustet til VMs to siste distanser - stafetten og tremila.Foto Hans A Vedlog Vis mer