FORBEREDER FINALEN: Selv med VM-gull i sprint, lagpsrint og stafett, er ikke Maiken Caspersen Falla sikker på at hun skal ro i land seieren i sprintverdenscupen fredag. Her er Falla på trening i Quebec i dag. <br>Foto: Jacques Boissinot/The Canadian Press via AP
FORBEREDER FINALEN: Selv med VM-gull i sprint, lagpsrint og stafett, er ikke Maiken Caspersen Falla sikker på at hun skal ro i land seieren i sprintverdenscupen fredag. Her er Falla på trening i Quebec i dag.
Foto: Jacques Boissinot/The Canadian Press via APVis mer

Maiken Caspersen Falla

Falla justerte bindingen og ble lurt av den stakefrie sonen i Drammen: - Jeg er litt bekymra

Verdenscupavslutning i dag.

QUEBEC (Dagbladet): I dag går sesongens aller siste verdenscuprenn i sprint av stabelen, og på utøverhotellet i Quebec sitter det en norsk trippelverdensmester og er nervøs.

Maiken Caspersen Falla skulle bare møte opp til signingsferd i Drammen i forrige uke, ta imot folkets hyllest etter det utrolige verdensmesterskapet i Lahti, og hente hjem sammenlagtseieren i sprintcupen for andre året på rad.

Så røyk hun ut i prologen.

- Jeg var egentlig veldig overraska over at jeg ikke kom videre fra prologen. Tidligere, etter mesterskap, har jeg vært veldig utladet og veldig sliten. Da jeg kom hjem fra Lahti nå hadde jeg én dag fri, og så var jeg på hugget igjen. Jeg merket at jeg gledet meg til å gå i Drammen og reiste ned en dag før alle andre. Jeg var klar, og vips så røyk jeg ut. Det sier ganske mye om de marginene vi har i sprint. Det er ikke så mye feil du skal gjøre før du ryker ut, sier Caspersen Falla til Dagbladet.

- Så hva gjorde du feil?

- Uansett hva jeg sier nå høres det ut som dårlige unnskyldninger, men det jeg tror skjedde, og som jeg har slått meg litt til ro med, er at jeg flytta fram bindingen. Det betyr at jeg får bedre feste, men kanskje litt dårligere glid. I utgangspunktet skulle ikke det ha så veldig mye å si, men så er det de stakefrie sonene, sier hun.

Glemte å stake

- På toppen av bakken begynte jeg å tenke at, søren, jeg staket jo nå. Jeg trodde jeg hadde staket i en stakefri sone, men det hadde jeg ikke gjort. Det var en coaching-sone som var merket likt, så jeg ble litt satt ut av det. Jeg husker begynte å tenke på det her på toppen av løypa i Drammen, så kanskje jeg ikke tok i det ekstra stavtaket som jeg trengte over toppen for å få farta med meg nedover. Så gjorde jeg sikkert litt feil her og der som da bikka det. Jeg var 0,3 sekunder unna å gå videre, så det er veldig små marginer der. Det er bittert nå, når du ser hvor tett det er. Jeg trengte bare å gå en kvartfinale der, så hadde jeg avgjort sprintcupen.

Det skiller 42 poeng mellom Falla og Stina Nilsson. Nilsson vant selvfølgelig sprinten i Drammen, og ga seg selv muligheten til å bli den første svenske dama som vinner sprintcupen sammenlagt.

Likevel skal det svært mye til for at hun gjør det.

Siden sesongavslutninga i Canada er en minitour, deles det bare ut 50 verdenscuppoeng til vinneren av hver etappe. Om Nilsson vinner sprinten, må Falla blir dårligere enn nummer 23 om krystallkula skal bli med til Sverige framfor Norge.

Sykt glad for semifinale

Ryker Falla ut i prologen igjen, holder det å være på pallen for Nilsson.

- Jeg er litt bekymra sjæl, jeg, sier Falla til Dagbladet da vi møter henne dagen før det hele skal avgjøres, og ler en trillende latter.

- Jeg vet ikke helt hva som må til for at jeg skal vinne eller ikke, men jeg vet at hvis jeg går sånn som jeg pleier, hvis jeg gjør de tingene jeg vanligvis pleier å gjøre, så skal det gå. Men hvis du ser meg i en semifinale i morgen, så skal du vite at jeg er sykt fornøyd, sier hun, og forlenger den trillende latteren en god stund.

En semifinale tilsvarer minst 22 verdenscuppoeng og dermed også sammenlagtseieren.

- Det er mange år siden jeg har vært så fornøyd med å komme til en semifinale som jeg kommer til å være i morgen.

- Jeg var ett stavtak fra å vinne hele cupen i Drammen, så jeg får bare skjerpe meg nå. Jeg skal gjøre som jeg pleier, så får det bare gå som det går. Jeg er godt fornøyd med sesongen uansett om det blir sprintkule eller ikke.

Sprintfinalen i verdenscupen, både for kvinner og menn, ser du på NRK 2 fra klokka 19.15 fredag.