Falla om outsider-stempelet: - Jeg liker egentlig det

Med Kristine Stavås Skistads inntreden i laget og de svenske kvinnenes dominasjon har Maiken Caspersen Falla falt litt ut av søkelyset. Det trives hun godt med.

UTFORDRERPOSISJON: Maiken Caspersen Falla kommer til VM i Seefeld som en utfordrer til gullet. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
UTFORDRERPOSISJON: Maiken Caspersen Falla kommer til VM i Seefeld som en utfordrer til gullet. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD (Dagbladet): Maiken Caspersen Falla er ikke lengre den eneste norske sprinteren det stilles forventninger til når det skal gås sprint i VM. På pressekonferansen til de norske laget dagen før VM-sprinten måtte hun dele på oppmerksomheten med Kristine Stavås Skistad.

I tillegg har Sverige tatt over sprinttronen på kvinnesiden denne vinteren. Det ser Falla kun som en fordel, fortalte hun på pressekonferansen til de norske løperne dagen før sprinten.

- Hvis jeg skal gå inn som utfordrer liker jeg egentlig det. Jeg føler jeg har ganske god kontroll nå, bedre enn jeg hadde i Lahti. sier Falla til pressekorpset.

Til tross for hypen rundt Skistad er det Falla som er den eneste norske kvinnen med verdenscupseier i sprint denne sesongen. I tillegg kommer hun til mesterskapet som regjerende mester.

- Det er jo godt å komme til VM og kjenne på følelsen man har hatt tidlig. Det er en spenning som bygger seg på og jeg vet hva som skal til for å lykkes. Det kan være en fordel. Jeg gleder meg til å ta på trøya som regjerende mester. Jeg gikk veldig bra i Lahti og tar med meg god selvtillit fra det.

Mange medaljekandidater

Det store spørsmålet rundt Falla er en ankel som har plaget henne siden Tour de Ski. De siste ukene har sprintesset gått på smertestillende og betennelsesdempende for å kunne trene best mulig. Det har blant annet gjort at Falla ikke har fått trent skøyting i perioder denne vinteren. Likevel er hun ikke bekymret.

- Jeg går på betennelsesdempende for å holde det i sjakk. Perioden hvor jeg var mest plaget var mellom NM og Lahti. Jeg har skøyta ganske mye de siste årene så jeg tror det går ganske bra uten noen dager nå, sier Falla.

Det norske sprintlaget i morgen bestående av Falla, Skistad, Mari Eide og Lotta og Tiril Udnes Weng må se at blant annet de svenske og amerikanske kvinnene har minst like mange medaljekandidater som det norske laget.

- Vi har fått mye juling hele vinter, så som lag må vi forvente at vi ikke er favoritter. Det er et ungt lag, samtidig har vi sett at vi har gjort det bedre utover sesongen og i Lahti var det veldig bra, sier landslagstrener Ole Morten Iversen.

Sprint på kvinnesiden har utviklet seg til å bli grenen hvor det er tøffest kamp om medaljene. Falla sier hun ikke kommer på en øvelse i VM, hvor det har vært like mange potensielle medaljeløpere som i morgendagens sprint.

- Det er kanskje flest pallkandidater i en øvelse som vi har hatt på veldig mange år. Det er veldig åpent om medaljene. Det blir tøft for de fleste å komme til finalen. I denne løypa har man ikke tid til slurv eller feiltak for da kommer mange forbi. Det er ingen selvfølge at noen skal ta seg til finale, sier Falla.

VIL IKKE KOMMENTER: Hverken Emil Iversen eller Johannes Klæbo ønsket å uttale seg om NRK-videoen der Calle Halfvarsson sager han hodet av en Petter Northug-plakat og kaller Johannes Klæbo for en dritt. Video: NTB Scanpix Vis mer

Samarbeider ikke

Nettopp det skjedde for Falla under NM i Meråker, hvor hun flere ganger forsøkte å komme seg fram i tet, men ble sperret av blant andre Skistad som ønsket lavere fart i tet. Falla mener det har vært nyttig lærdom å ta med seg inn mot VM-sprinten.

- Nå har jeg fått gått mot henne et par ganger, så jeg vet hva hun ønsker og det er jo motsatt av hva som er mine styrker. Jeg tenker at hun må forsøke å gå etter sine styrker, så skal jeg forsøke å få løpet til mine.

- Så det blir ikke noe samarbeid for å sikre norsk VM-gull?

- Jeg vet ikke helt hvordan vi skulle fått til det samarbeidet, sier Falla.

De svenske sprinterne med Maja Dahlqvist og Stina Nilsson i spissen har hatt et annet tempo på oppløpet enn Falla de siste sesongene. Også Skistad viste i NM at fartsreservene er større enn Fallas. Likevel er 28-åringen fornøyd med stegene hun har tatt for å bli raskere.

- Jeg synes jeg har blitt veldig mye bedre, hvertfall på trening, får jeg til ting jeg bare kunne drømme om for noen år siden. Hvis jeg ser på oppløpet her fra i fjor er det noe helt annet hvordan jeg løser det, så det er inspirerende, forteller Falla.

I fjorårets prøve-VM i Seefeld ble hun nummer tre, slått av Laurien van der Graff og Sophie Caldwell. Falla innser at hun må ha en maks dag i sporet om hun skal gjenta gullet fra Lahti for to år siden.

- Jeg tror jeg kan gjøre det bra jeg. Alt må klaffe, jeg vet jeg er i bra form og vet jeg har gjort alt jeg kan. Øvd mye på høy fart og friskøyting. Komme meg til finalen og gjøre det best mulig der.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer