Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fallende gullpris

Norsk idrett har talt: Vi skal vinne enda mer gull og heder de neste fire åra. Men det skal koste mindre penger.

STJØRDAL (Dagbladet):

LANGTIDSBUDSJETTET som ble vedtatt på Idrettstinget i Stjørdal i går er et barne- og breddevennlig dokument. Mens satsing på barn, ungdom, bredde og lokale tiltak øker sterkt, forblir toppidrettens økonomiske rammer uforandret de neste fire åra.

Og det er et greit nok valg. Norske barn trenger all den fysiske stimulans og tilrettelegging det er mulig å gi dem. Begynner ikke ungene våre snart å røre på seg, vil helsevesenet om få år kollapse av arbeidsmengden, og det vil knapt være et toppidretts-talent å oppdrive.

Men det er når det samme Idrettstinget vedtar et ganske så hårete mål for norsk toppidrett, det skurrer litt.

GRASROTA I NORSK IDRETT

bestemte denne helga at Norge skal være en av Europas tre beste idrettsnasjoner, sommer og vinter sett under ett.

Det blir ikke lett. Internasjonale mesterskapsgull får du ikke på billigsalg, og det koster å bli god nok til å fortjene et. Framfor alt krever internasjonale topp-plasseringer en hjemmebasert kompetansebase som er minst like god som utøvernes målsetting - det vil si best i verden.

Slik kompetanse finnes i Norge nå. Den er bygd opp av Olympiatoppen, og har sørget for flere norske gullmedaljer enn klima, folketall og naturlige forutsetninger skulle tilsi.

Men gårsdagens kompetanse duger ikke i morgen. Skal norske utøvere vinne like mye framover, må kunnskap og metodikk stadig utvikles.

Og slikt koster noen kroner.

DERFOR ER DET INKONSEKVENT

når Idrettstinget vedtar at Norge skal være på topp resultatmessig i Europa, men samtidig ikke øker eliteidrettens rammebetingelser.

Det er fullt forståelig at idrettskretsene ikke foreslår mer penger til toppidretten. Det er mer merkelig at særforbundene ikke gjør det. På tinget i går kom det bare to spede benkeforslag på bedre betingelser til Olympiatoppens arbeid.

Derfor bør det heller ikke sutres all verden om noen av de vedtatte gullmedaljene uteblir de kommende åra.

503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media