Fallitt for grådigheten

Er FIFA-sjef Sepp Blatter korrupt? Det er det store spørsmålet etter den dramatiske konkursen i ISMM-ISL - selskapet som «eide» fotball-VM i 2002 og 2006. En hemmelig stiftelse for bestikkelser av verdens mektigste idrettsledere skal nå være avdekket og fotballverden kan stå foran en rystelse, skriver sportsredaktør TORMOD HAUGSTAD i denne artikkelen.

Dette er totalt ukjent for meg. Jeg vet jo at dette er påstander som har vært framme tidligere, men ingenting er dokumentert, sier fotballpresident Per Omdal - i dag på plass i Milano for å se John Carew i Champions League-finalen og for å diskutere konkursen som nå ryster internasjonal fotball.

DET HAR LENGE VÆRT skumlet om at Sepp Blatter ble valgt til ny leder i Det internasjonale fotballforbundet(FIFA) i 1998 takket være bestikkelser. Foran valget regnet de fleste med at den svenske UEFA-sjefen Lennart Johansson skulle bli brasilianeren Jobo Havelanges etterfølger. Også fotballpresident Per Ravn Omdal var ganske overbevist om det. Stor var derfor overraskelsen da Blatter gikk av med seieren etter at et stort antall såkalte «sikre» Johansson-stemmer skiftet side under det hemmelige valget og støttet Blatter, bl.a. mange av de afrikanske delegatene fordi Blatter lovte Sør-Afrika fotball-VM i 2006 hvis de stemte på ham, et løfte han gikk tilbake på i fjor høst da Tyskland ble tildelt VM. ISMM-ISL ble slått konkurs i skifteretten i sveitsiske Zug tirsdag. Firmaet eide TV- og markedsrettigheter til fotball-VM i 2002 og 2006, kjøpt for 11,3 milliarder kroner. Nå er det Kirch-gruppen som overtar disse.

- DETTE KOM SOM et sjokk. Vi har visst om de økonomiske problemene til ISL i ca. to måneder, men hadde regnet med å unngå konkurs. UEFA kommer alene til å tape minst 100 millioner kroner på denne konkursen, sier Per Omdal.

- Vil dette milliontapet også få konsekvenser for norsk fotball?

- Nei, det tror jeg ikke. Vi har tilstrekkelig med penger til å ivareta de arrangementene vi har økonomiske forpliktelser i, sier Omdal.

SPORTSFIRMAET ISMM-ISL har sitt utspring i Adidas-konsernet og selskapets toppsjef, Jean-Marie Weber, er kjent for sine nære forbindelser til spesielt FIFA-ledelsen ved Havelange og nå Blatter, men også IOC-sjef Juan Antonio Samaranch. Også den avdøde friidrettsbossen, italienske Primo Nebiolo, var hans gode venn. Ifølge Züddeutsche Zeitung, skal ISL ha presset Blatter til å opprettholde FIFAs støtte til selskapet og truet med å offentliggjøre at han har mottatt bestikkelser fra den hemmelige stiftelsen i Liechtenstein. Minst 300 millioner skal ISL ha betalt som smøring i form av returkommisjoner via stiftelsen Nunca (betyr «ingenting» på spansk). Blatter kjempet desperat for å få i stand en løsning, og fristen for å slå selskapet konkurs ble forlenget i halvannen måned i et forsøk på å få en annen interessent til å overta rettighetene, nemlig Vivendi som er morselskapet til franske Canal Plus. Men da de sa nei 17. mai, var det ingen vei utenom konkurs.

DET SPESIELLE med denne konkursen er at for første gang går et av verdens ledende markedsselskaper over ende. Absolutt ingen i FIFAs eller UEFAs ledelse har visst om de økonomiske problemene før de ble avslørt for snart to måneder siden. Men Per Omdal er ikke enig i at dette er et alvorlig tegn på at vi står overfor et sammenbrudd i den sinnssyke pengekarusellen som i dag preger internasjonal fotballøkonomi. - Slik jeg har forstått det, har konkursen ingenting med FIFA-rettighetene å gjøre, men med at ISL har kjøpt rettighetene til ATP-turneringene i tennis til en pris de ikke har hatt økonomi til, sier Omdal til Dagbladet. Likevel er det en klar sammenheng mellom ISLs engasjementer i internasjonal fotball og sammenbruddet: Selskapet har investert hundrevis av millioner i en lang rekke klubber, bl.a. tre av Brasils største klubber, som nå er bankerott. ISL-konkursen har dermed også en klar sammenheng med en økonomisk krise i internasjonal fotball, særlig utenfor Europa.

TYSKE AVISER HEVDER altså å ha dokumentasjon for at ISL gjennom stiftelsen Nunca disponerte over 300 millioner til bestikkelser. Ledelsen skal ha prøvd å overføre disse pengene til drift da situasjonen ble prekær. Og presset på Blatter skal ha vært enormt. En direktør skal ha sagt: «Faller vi, så faller også Blatter.» Nettopp forsøket på å få disponere stiftelsens midler, kan vise seg å bli avgjørende for om korrupsjonspåstandene lar seg dokumentere. Hvis penger er overført til Blatter eller et av hans selskaper, vil det nå bli avdekket under behandlingen av konkursboet. Fotballpresident Per Omdal og UEFA-ledelsen vil forfølge denne saken på torsdagens styremøte. - Dette kom som en bombe på de fleste, og nå må vi få oversikt over alle konsekvenser, sier Omdal.

SJEFEN: Ble Sepp Blatter valgt til ny leder i Det internasjonale fotballforbundet(FIFA) i 1998 takket være bestikkelser? Foran valget regnet de fleste med at den svenske UEFA-sjefen Lennart Johansson skulle bli brasilianeren Jobo Havelanges etterfølger.