Therese Johaug dopingsak:

Falske svenske nyheter om Therese Johaug

"Fake news" om Therese Johaug er visst bare gode nyheter i de største svenske avisene.

SVENSK KAMPANJE: Slik ble et to måneder gammelt, forkastet tips denne uka presentert som en ny sannhet i svenske Aftonbladet.
SVENSK KAMPANJE: Slik ble et to måneder gammelt, forkastet tips denne uka presentert som en ny sannhet i svenske Aftonbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DENNE uka kunne Aftonbladet; Sveriges største avis, fortelle om en overraskende vending i saken mot Therese Johaug. Oppslaget på nettet baserte seg på en reportasje i VG om hvordan TV2s Ernst A. Lersveen visstnok hadde levert kompromitterende bevismateriale mot Johaug til Antidoping Norge.

VGs papirutgave hadde tirsdag selv et førstesideoppslag om saken under den nøytrale tittelen «TV2-Lersveen forklarte seg om ukjent kvittering», men nøytralitet er ingen dyd når det gjelder svensk omtale av norsk langrennsdop:

  • «TV-profilens funn kan avsløre løgnen», lød tittelen på fronten av Aftonbladet.se.

Den ble avisas mest leste sak den dagen.

Men «nyheten» ble ikke sannere av den grunn.

FOR den fortalte ikke det som virkelig var nytt i denne historien. Det at Ernst A. Lersveen i sin ivrige og riktige journalistiske tilnærming hadde gjort et funn i nyhetsjakten han mente kunne ha betydning for saken, og så konfrontert Antidoping Norge med dette materialet.

Der ble funnet etterprøvd av Antidoping Norges spesialetterforskere, og deretter avvist. Dermed fikk dette ingen betydning for den tiltalebeslutningen som ble offentliggjort i november.

Men da faller også først del av Aftonbladets tittel pladask:

  • Det eksisterer ikke noe nytt funn som kan påvirke skyldforholdet i denne saken. Den kvitteringen som Lersveen angivelig har levert inn i etterforskningen, er for lengst vurdert av påtalemyndigheten og lagt til side.

Derimot finnes det en svensk hang til å kna det norske rettsoppgjøret om doping på høyst tvilsomt vis.

DET er det som skjer i denne tittelen. Aftonbladet skriver at alt er oppe og avgjort før rettsaken mot Therese Johaug i det hele tatt får begynt 25.januar.

Ifølge avisa har svindelen skjedd:

  • Mens de norske påtalemyndighetene tror på Johaugs forklaring om hvordan hun fikk i seg et anabolt stoff gjennom en leppesalve og baserer påstanden om 14 måneders utestengelse på at hun har «ubetydelig skyld» , slår Aftonbladet fast at dette er en løgn.

For i den nevnte tittelen kommer Aftonbladet konklusjon i Therese Johaug-saken i bestemt form. Det er selve «løgnen» som endelig kan bli avslørt for avisas lesere ved hjelp av TV-reporterens funn.

IRRITERENDE NORSK? Therese Johaug hadde det fint under VM i Falun for to år siden. Kanskje for fint for deler av hjemmepublikummet? FOTO: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD.
IRRITERENDE NORSK? Therese Johaug hadde det fint under VM i Falun for to år siden. Kanskje for fint for deler av hjemmepublikummet? FOTO: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD. Vis mer

Og Aftonbladet er såvisst ikke alene om bevisst å desinformere sine lesere. Også konkurrenten Expressen lot være å fortelle på fronten at den omtalte kvitteringen forlengst var kvittert ut av Johaug-saken.

Den virkeligheten passet kanskje ikke det svenske lesermarkedet.

FOR det er nettopp svensk virkelighetsforståelse dette dreier seg om:

- Hvor kommer dette Norges-hatet fra, spurte nylig TV-veteranen Jacob Hård sine lesere i en reflektert gjennomgang av hvordan for mange svensker sist høst mistolket de ulike norske dopingrelaterte langrennsakene:

- Nå må vi besinne oss. Det er på tide å få rett proposjon på det som har hendt, tilføyde han.

Hård er en folkekjær og bredt respektert sportskommentator, men i denne saken når han likevel ikke helt fram.

Til det er det for mye å tjene på å holde liv i tvilen om Therese Johaug og spre usikkerhet om hva som egentlig har skjedd på bakrommet under de siste års strålende norske resultater i langrenn.

Disse vinklingene har pågått helt siden astmadebatten startet sist høst og Johaug testet positivt, selv om de fleste av de svenske skireporterne vet at dette bildet ikke stemmer med virkeligheten i sporten.

SEINEST da det ble sprengkaldt midt under Tour de Ski valgte Expressen å fokusere på at kulda kunne få de norske skijentene til å ta i bruk det svært omtalte forstøverapparet igjen for å slå Stina Nilsson i sammendraget:

- "Norges nye drag", lød tittelen; altså det «grepet» de astmamedisinerte norske toppløperne Heidi Weng og Ingrid Flugstad Østberg kunne ty til for å stoppe svenskenes 23 år gamle yndling som ennå ikke har fått ødelagte luftveier av å råfly på ski.

Det reporteren ikke fortalte var at den internasjonale granskingskommisjonen som nå gjennomgår Norges bruk av forstøver, har gitt beskjed om at dagens praksis på de norske landslagene bare kan fortsette. Det finnes ikke noe konkurransemessig suspekt ved denne astmamedisineringen.

Bortsett fra når svensker snakker om den.

DET er da vi heller må snakke om hvordan både de og vi kan ta vare på den gjennomgående dopingfrie nasjonalsporten vår. Det skjer selvsagt ved at mediene uavhengig og kritisk ettergår sannheten i enhver sak om dop eller usunn medisinering også når det gjelder våre mest populære norske og svenske løpere, men det skjer ikke ved bevisst å spre mistro og usannheter for å oppnå et maksimalt antall klikk.

Slik er falske nyheter i Johaug-saken i lengden nitriste nyheter også for svenskene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer