Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bråket rundt Magnus Moan:

Falt for egen slakt av sjefene

Sist vinter slaktet Magnus Moan kombinertledelsen og etterlyste bedre lagånd etter dårlige resultater. I helga ble han tatt på dette selv.

TRØBLETE SESONG: Magnus Moan har preget kombinertsporten i flere år. Han har fire medaljer fra OL, deriblant ett gull i lagkonkurranse. I VM har han elleve medaljer, ett gull i lagkonkurranse. Til Sør-Korea skal trønderen ikke. Foto: NTB Scanpix
TRØBLETE SESONG: Magnus Moan har preget kombinertsporten i flere år. Han har fire medaljer fra OL, deriblant ett gull i lagkonkurranse. I VM har han elleve medaljer, ett gull i lagkonkurranse. Til Sør-Korea skal trønderen ikke. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 34 år gamle veteranen ville kjøre eget opplegg fram mot OL i Sør-Korea, som starter i februar. Det skjedde bare ti måneder etter at han kom med følgende uttalelse mot kombinertledelsen:

- Vi er nødt til å slutte med «jeg skal gjøre ting for meg selv»-holdningen, erklærte han. Da han i helga ikke fikk det som han ville - nemlig trene atskilt fra laget og for seg selv i Trondheim - sa han fra seg OL-plassen. Inn kommer Magnus Krog som femte og siste mann.

SPORTSSJEF: Ivar Stuan. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SPORTSSJEF: Ivar Stuan. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Kombinertløpernes sportssjef - Ivar Stuan - sier Moan ikke fikk ønsket sitt oppfylt fordi det nå er viktig å sveise gjengen før OL. Stuan påpeker at Moan selv har vært arkitekten bak en filosofi der laget er mer samlet. Men selv om det har stormet, tror han veteranen satser mot VM i Seefeld neste år.

- Vi trenger ham. Og han trenger oss, sier Stuan til Dagbladet.

Veteranen - som av mange blir omtalt som Mr. Kombinert - ble først tatt ut til mesterskapet i Sør-Korea i februar. Han har 15 medaljer fra OL og VM. Men søndag morgen detonerte bomba: Trønderen sa fra seg plassen fordi han ikke fikk kjøre eget opplegg fram mot OL.

Moan har ikke besvart Dagbladets gjentatte henvendelser. Han sa også nei til intervju da forespørselen gikk gjennom kombinertløpernes presseansvarlig, Claes-Tommy Herland. Men Stuan tror ikke siste ord er sagt fra Moan i mesterskapssammenheng:

- Jeg håper og tror han bretter opp ermene fram mot VM i Østerrike. Han er den eneste som har tatt medalje i de sju siste VM. Jeg håper han kjører løpet ut.

God sesong

Kombinertløperne har hatt en fantastisk sesong. Japaneren Akito Watabe leder verdenscupen sammenlagt. Deretter følger nordmennene Jan Schmid og Jørgen Graabak. Espen Andersen ligger på sjetteplass og Jarl Magnus Riiber er nummer ni.

Verre var det i fjor da resultatene gikk imot nordmennene. Overfor NTB fyrte en frustrert Moan av følgende tirade i mars:

- Jeg har snakket med tyskerne om hvordan de trener. De er krystallklare. Det er ingen enere som skal hauses opp eller sånne ting. De har en enda større utfordring. De er et mye større land enn Norge, men klarer å trene sammen for det.

- Hvem har skylda?

- Det må være dem som styrer, mener jeg. Det har vært for lite klarhet i hvordan man trener. Det har vært for åpent og fritt, og for lite styring, erklærte Moan.

I dag understreker sportssjefen at Moan har vært en av arkitektene bak flere samlingsdøgn for kombinertløperne. Det økte samholdet skal være blant årsakene til suksessen i verdenscupen denne sesongen.

- Magnus ville være i Trondheim og bygge seg opp til OL der. Vi ser på den neste halvannen uka som svært viktig for laget. Det er nå vi skal støtte hverandre og gjøre den siste finishen. Vi har hatt suksess med det hele veien, sier Stuan.

Forkjølet

Han er overbevist om at bråket de siste dagene ikke har ødelagt harmonien i gruppa. I pressemeldingen som ble sendt ut søndag sa 34-åringen:

​- Jeg har ikke fått imøtekommet den oppladningen som jeg erfaringsmessig mener er best for meg. Det å være reserve, og bruke negativ energi, gagner verken meg eller laget. Det ble mest riktig å gi fra meg OL-plassen.

Moan fortalte videre at han så på seg selv som en ener. Den siste tida har han slitt med kraftig forkjølelse, noe som gjør at han uansett ikke ville vært optimalt forberedt til OL.

- Det som har skjedd har ikke ødelagt stemningen i laget. Nå gjelder det å ha fokus på de fem som skal til OL, påpeker Stuan.

- Hva skjer med Moan den nærmeste tida?

- Han fullfører helt sikkert sesongen med full fres.

Paradeøvelse

Kombinert er en tidligere paradeøvelse for Norge. Men ikke siden 1999 har vi vunnet verdenscupen sammenlagt. Den gang gikk Bjarte Engen Vik til topps, det samme gjorde han året før.

De siste fem åra har tyskeren Eric Frenzel vunnet alle fem ganger. Det er en dominans fra en enkeltperson kombinertsporten aldri har sett tidligere. Nå ligger Frenzel på åttendeplass i sammendraget, overraskende svakt til ham å være.

Stuan ser konturene av at kombinertsporten kan komme tilbake «på norske hender». Han presiserer at Moan er flink til å legge sportslige diskusjoner bak seg. Nå tørster hele miljøet etter å få fram en norsk ener. Foreløpig ligger Jan Schmid - en annen veteran - best an.

- Jan har hatt en kjempesesong. Han har vært spennende å følge hele veien. Jørgen Graabak har tapt noen spurter i langrenn, men det skal vi få rettet opp til OL. Jarl Magnus Riiber har sakte, men sikkert tatt steg, forteller Stuan.

Erfaring

Han tror prosessene etter forrige sesong la grunnlaget for det vi ser nå:

- Vi var ikke fornøyd med det som var med tanke på samlinger og treningsopplegg. Vi hadde også mye erfaring i støtteapparatet med Kristian Hammer (landslagssjef) og Bjørn Kåre Ingebrigtsen (hovedtrener). Det fikk vi ikke helt ut da, det har vi gjort nå. Vi har også vært flinke på utstyrsdelen. Det er mange ting som gjør at det går riktig vei.

I OL er det to individuelle konkurranser og en stafett.

- Målet er å kjempe om medalje i alle øvelser, slår Stuan fast.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!