Falt for fristelsen

Denne hemmelige lønnsavtalen stoppet fotballens vidunderprins.

MISTET ALL STØTTE:  Den avslørte lønnsavtalen har gjort at Michel Platini har mistet all støtte som ny FIFA-president. Nå kan han bli utestengt fra fotballen for livstid. FOTO: AFP / Valery Hache.
MISTET ALL STØTTE: Den avslørte lønnsavtalen har gjort at Michel Platini har mistet all støtte som ny FIFA-president. Nå kan han bli utestengt fra fotballen for livstid. FOTO: AFP / Valery Hache.Vis mer

MICHEL PLATINI var arveprinsen som stod klar til å overta hele fotballriket. Seinest i høst hadde han samlet bred nok støtte til å være trygg på å overta etter Sepp Blatter som president i det internasjonale fotballforbundet (FIFA). I stedet er den gamle stjernespilleren ribbet for all troverdighet, og risikerer å bli utestengt fra sporten for godt.

Nyheten om at FIFA sin etiske komiteen) nå innstiller på livsvarig diskvalifikasjon Platini, kommer som en direkte konsekvens av opprullingen av sportens hemmelige lønnssystem.

I Michel Platini sitt tilfelle gjaldt det en såkalte «gentlemens agreement» med Blatter om etterbetaling på rundt 17 millioner kroner for tjenester franskmannen hadde gjort FIFA mer enn ti år tidligere.  Eller muligens den tjenesten Platini gjorde sin gamle mentor Blatter der og da våren 2011 ved å trekke sitt kandidatur som ny FIFA-president.

Svaret i denne konkrete korrupsjonsanklagen kommer kanskje i den videre etterforskningen. Det generelle svaret ligger uansett i fotballens mange høyst personlige bonus -og lønnsavtaler som skjer uhindret under dekket av et nærmest komplett hemmelighold.

SLIK forteller en ny rapport fra Transparency International om fotballens økonomi det meste om hvorfor denne sporten nå famler seg fram i en global krise. Gjennom millionoverføringer til hvert medlemsland uten et kontrollsystem som fulgte opp pengestrømmen , har president Sepp Blatter og det internasjonale fotballforbundet (FIFA) bygget opp et system som gjør det for lett å stjele fra lasset. Dette systemet blir sementert med kontinentale forbund som selv slurver med revisjonen. Til sammen gir det en internasjonal fotball som mangler innsyn.

For ledere med svekket gangsyn, er det en ekkel kombinasjon. Den varianten tillitsmenn har sporten mange av. Det fører til at den gjenfødte etiske komiteen i FIFA hver eneste uke ekskluderer stadig nye fotballsjefer fra nasjon etter nasjon, og nå altså tar det definitive oppgjøret med selveste arveprinsen.

DERFOR sitter den aldrende FIFA-president Sepp Blatter  på utgående kontrakt og venter på hvilke rettslige skritt både sporten selv og det sivile samfunnet tar for å belyse hvordan han ledet den økonomisk blomstrende fotballbutikken sin rett mot en etisk stengetid.

Nå får han ingen fred. Mens 79-åringen i TV-intervju fortalte om hvordan han på sykehuset nylig befant seg «midt mellom engler som sang og Djevelen som tente på ilden» , bestemte hans gamle fotballkompiser seg for å opprette saken mot Blatters hemmelige millionavtale med Michel Platini.

Igjen var det altså hemmeligholdet som ga sjansen til private forretninger i den store fotballbutikken.

KRAVET om innsyn er nettopp Transparency International sitt verktøy for å ha en døgnåpen etiske debatt. Denne rapporten viser fotballens behov for akkurat det i en periode der sporten disponerer mer penger enn noen gang.

Med Blatter som president fra 1998, har FIFA opplevde en svimlende økonomisk suksess. Bare noen timer etter at politiet plukket opp flere av hans nærmeste medarbeidere for korrupsjon, gikk presidenten på talerstolen under FIFA-kongressen i Zürich i vår og la fram  rekordinntekter på ca. 45 milliarder kroner i siste fireårsperiode og en reservekapital på over 12 milliarder.

FORDELINGEN av disse pengene har lagt grunnlaget både for Blatters makt og maktmisbruk. Hele tida har han trygget sin posisjon ved å gi hvert eneste av FIFAs 209 medlemsland en del av overskuddet. Bare i siste periode har det betydd minimum 16 millioner kroner til fotballedelsen i den enkelte nasjon i tillegg til minst 80 millioner kroner til hvert av de seks kontinentale forbundene.

Transparency International avslører at bruken av disse pengene er gjennomgående hemmelig:

•• Bare 14 av 209 nasjoner oppfyller kravene til et minimum innsyn.

Norge er blant disse landene sammen med Danmark, Sverige og Island, mens rapportene fra stormakter som USA og Russland har klare svakheter for de som vil undersøke pengestrømmene.

HELE 168 av FIFA-medlemmene leverer ingen offentlig økonomisk oversikt. Først i 2014 krevde FIFA selv rapportering om hva tilskuddene ble brukt til. Nå sier organisasjonen at den heretter ikke vil tildele midler uten slik informasjon. Blir det etterlevd tar fotballen et viktig steg for å rydde opp i egen svindel.

For krisen i internasjonal fotball løses ikke ved at Sepp Blatter i februar endelig blir erstattet som president. Først når FIFA sentralt innfører en troverdig oppfølging av pengebruken både hos seg selv, i de kontinentale forbundene samt i den sportslige ledelsen i hvert enkelt land, blir det mulig å løsne trådene mellom internasjonal fotballmakt og personlig vinning.

Så er spørsmålet om hvor mange nasjonale fotballedere som egentlig synes det er verdt å nøste opp denne floken.

Michel Platini syntes ikke det, men nå er han spilt ut av banen.