Afghanistan-evakueringen:

Falt i døden fra Kabul-fly

Zaki Anwari (19) spilte fotball for det afghanske ungdomslandslaget. Mandag var han en av dem som falt fra den amerikanske flyet som forlot Taliban-kontrollerte Kabul.

KLAMRET SEG FAST: Zaki Anwari klamret seg fast til det amerikanske flyet som forlot Kabul på søndag. Foto: Facebook
KLAMRET SEG FAST: Zaki Anwari klamret seg fast til det amerikanske flyet som forlot Kabul på søndag. Foto: Facebook Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at Taliban tok over Kabul søndag samlet store folkemengder seg på byens flyplass, Hamid Karzai, i håp om å komme seg ut av landet.

De kaotiske scenene som utspilte seg viser hundrevis av mennesker som løper ved siden av det amerikanske flyet som skulle forlate landet.

STERKE INNTRYKK: Nå etterforsker det amerikanske luftforsvaret hendelsene på flyplassen i Kabul basert på flere videoer som florerer på sosiale medier. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, Twitter. Vis mer

Da flyet fikk fart på rullebanen prøvde flere å klamre seg fast i siden.

Onsdag startet det amerikanske justisdepartementets avdeling for spesialetterforskning (OSI) etterforskning av saken for å finne ut om det faktisk var blindpassasjerer eller gjenstander som falt fra flyet.

Zaki Anwari var en av de som holdt seg fast til flyet var i lufta. Til slutt måtte han slippe taket og falt i døden.

Det bekrefter det afghanske nyhetsbyrået Ariana, gjengitt av The Guardian.

Det bekrefter også det afghanske idrettsforbundet på Facebook, gjengitt av The New York Times.

«Anwari var en av flere hundre som ønsket å forlate landet, og i hendelsen falt han av et amerikansk militærfly og døde», skriver de.

Videre skriver de at idrettssamfunnet i Afghanistan er i sorg.

Kastet babyer over gjerder

På flyplassen i Kabul, som ble kontrollert av det amerikanske militæret, var det flere land som jobbet med evakuering av afghanske innbyggere, inkludert Storbritannia.

USA har tidligere sagt at Taliban lovet fritt leide til flyplassen i Kabul for alle som ønsket å forlate landet. Men flere afghanere, inkludert kvinner og barn, skal imidlertid ha blitt slått, pisket og nektet adgang til flyplassen, ifølge The Guardian.

Desperate familier risikerte likevel livet for å komme fram til den britiske basen i håp om å bli fraktet i sikkerhet. Mange forsøkte å klatre over den provisoriske barrikaden som skilte dem.

- Desperate kvinner kaster babyer over piggtrådgjerder og ber britiske soldater ta hånd om dem. Noen havner i piggtråden, sier en høytstående offiser i det britiske forsvaret til Sky News.

- Det er forferdelig, la han til.

Det antas at minst fem mennesker døde i kaoset på bakken i Kabul. Torsdag var flyplassen fortsatt kaotisk av dusinvis av mennesker som ville evakuerer landet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer