Falt på steingrunn

Robbie Williams (48) underholdt de engelske spillerne i Qatar. Nå avslører artisten at besøket ikke gikk helt som han håpet.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

UNDERHOLDT: Robbie Williams la ut dette bildet på Instagram etter møtet med de engelske spillerne. Marcus Rashford til venstre, Harry Maguire til høyre. Foto: Robbie Williams / Instagram
UNDERHOLDT: Robbie Williams la ut dette bildet på Instagram etter møtet med de engelske spillerne. Marcus Rashford til venstre, Harry Maguire til høyre. Foto: Robbie Williams / Instagram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Williams avslører at han er avhengig av toveiskontakt med publikum for å skinne og briljere. Men det var vanskelig å få med spillerne på allsang.

Han er heller ikke sikker på om alle visste hvem han var. Det går fram av et intervju med podkasten «Seaman Says».

- Spillerne ville ikke synge med, fordi de ønsket ikke å se ut som idioter foran hverandre, forteller Williams.

ENGELSK PROFIL: Robbie Williams slo gjennom på begynnelsen av 90-tallet med gruppa Take That. Foto: NTB
ENGELSK PROFIL: Robbie Williams slo gjennom på begynnelsen av 90-tallet med gruppa Take That. Foto: NTB Vis mer

- Hele spillejobben min er basert på deltakelse. Jeg er bare så god som de tillater meg å være. Jeg synger, men ser på folk: «Vet Phil Foden hvem jeg er?»

Han fortsetter:

- Så ser jeg over igjen og tenker: «Jude Bellingham burde spurt barnevakta si om meg.»

Ifølge britiske tabloider dukket Williams opp på spillerhotellet Souq Al Wakra i Doha. Harry Kane var sammen med Williams på scenen under Frank Sinatra-låten «My Way». Versjonen av «Three Lions»-hymnen gikk ikke spesielt bra.

STERKE FØLELSER: En mann overrasker sin kjæreste med å fri under VM i Qatar Vis mer

- Jeg vet ikke om det var et dårlig tegn. Jeg fikk en følelse av at det var feil sang å synge. Jack Grealish var litt sånn: Jeg hadde håpet du kunne ta meg opp for å synge «She's The One».

Williams fikk kritikk i England for å opptre i Qatar, men sier:

- Jeg tolerer ingen misbruk av menneskerettigheter.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer