JOBBET HARDT: Men til tross for voldsom innsats klarte ikke løypesjef Thomas Wassberg å innfri utøvernes forventninger til VM-løypene i Falun. Nå frikjennes han av rennlederen.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
JOBBET HARDT: Men til tross for voldsom innsats klarte ikke løypesjef Thomas Wassberg å innfri utøvernes forventninger til VM-løypene i Falun. Nå frikjennes han av rennlederen.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Falun-VM frikjenner Thomas Wassberg etter snøkaoset

Og dette kunne de gjort annerledes.

(Dagbladet): Den svenske langrennslegenden Thomas Wassberg var i hardt vær både på og utenfor løypene han hadde ansvaret for under ski-VM i Falun.

Etterhvert som mesterskapet skred fram ble løypene nesten helt umulige å gå på ski i, og den avsluttende femmila bel en parodi av et skirenn der løperne bokstavelig talt var akkurat dét - løpere med ski under føttene.

Den norske sprinttreneren Arild Monsen var en av dem som la bredsida til mot Wassberg.

- Ikke bare stå der og si at vi klager helt uten grunn, sa Monsen om den Wassbergs manglende saltingsforsøk, mens Wassberg selv ikke tok kritikken til seg.

Frikjenner Wassberg
Nå får han medhold i det av arrangøren selv.

- Det har aldri vært Thomas Wassbergs skyld, skriver konkurransesjefen for langrenn under Falun-VM, Tomas Jons, i en epost til Dagbladet.

- Alle beslutninger ble tatt av konkurransens jury. Thomas sin rolle var å iverksette juryens beslutninger på beste mulige måte, men dessverre er det sånn med mange journalister at de heller kaster seg over en kjent personlighet enn å snakke med en ukjent konkurransesjef, fortsetter Jons.

Kunne gjort noe annerledes
Etter at mesterskapet var slutt har Jons og teamet hans gått gjennom mesterskapet dag for dag. Ingen kunne forutse de vanskelige værforholdene, men det er likevel noen ting de både kunne og burde gjort annerledes, viser evalueringene.

Minusgrader om natta og plussgrader om dagen sleit ut snøkrystallene og drepte snøen totalt. Resultatet ble at snøkrystallene ble til kuler som ikke hang sammen, omtrent som sukker, og saltingen i forkant av damestafetten gjorde vondt verre.

- Det vi kunne gjort annerledes var å bytte ut den gamle og slitne snøen med nyere og friskere krystaller med mer fukt. Det gjorde vi etter sprintrennene i bakkene der, men vi så det som vanskelig å få tid til å bytte ut snøen på lengre partier av løype og inne på stadion mellom konkurransedagene, skriver Jons.

- Vi kunne også ha vannet snøen på de mest utsatte stedene for å få snøen så fuktig at saltet skulle kunne virke, men vi har ingen erfaring med å vanne og salte langrennsløyper. Det hadde ingen andre heller, så vi kunne ikke vite at det ble bra nok om vi gjorde det på denne måten. Om vi hadde valgt å ikke salte til stafettene, men heller ventet til tre- og femmila så hadde kanskje forholdene blitt noe bedre, men med det vi visste der og da var det veldig vanskelig å vite at dette ikke ville gjort forholdene enda verre.