Familiedrama: - Helt absurd

Clas Brede Bråthen bytter rolle fra sportssjef til landslagssjef. Det er resultatet etter den bitre konflikten med Norges Skiforbund. I kulissene har det vært et familiedrama. Nå kan far og datter se framover.

FORNØYDE: Clas Brede Bråthen kan endelig smile igjen. Datteren Silje fulgte pappas pressekonferanse på Ullevaal stadion i dag. Foto: Tore Ulrik Bratland
FORNØYDE: Clas Brede Bråthen kan endelig smile igjen. Datteren Silje fulgte pappas pressekonferanse på Ullevaal stadion i dag. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVAAL (Dagbladet): - Mamma ringte meg i går og sa at pappa var på vei til Oslo. Da krysset jeg fingrene for at det nærmet seg en løsning, forteller Silje Bråthen (27) til Dagbladet.

Da partene i konflikten mellom faren hennes, Clas Brede Bråthen (52), og skiforbundet fortalte om forliket på en pressekonferanse i dag, befant hun seg ringside.

Årsak: Hun ville vise pappa støtte.

RINGESIDE: Silje Bråthen gleder seg over at faren fortsetter i hoppsporten. Foto: Tore Ulrik Bratland
RINGESIDE: Silje Bråthen gleder seg over at faren fortsetter i hoppsporten. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Scenen var Ullevaal stadion der skiforbundet har hovedsetet sitt. Ett døgn med hektisk møteaktivitet hadde gitt resultater.

De siste ti månedene har vært et helvete for familien Bråthen. Rett før jul fikk mamma Hege beskjed om at hun hadde brystkreft. Samtidig fikk pappa Clas Brede et varsel fra arbeidsgiveren skiforbundet. Arbeidsforholdet ble vurdert. Han ble sett på som et problem for organisasjonen.

De siste månedene har konflikten rast i mediene. Bråthen ble truet med sparken på grunn av «kommunikasjonsform og atferd». For de fire barna har det vært et mareritt.

Til slutt skrev datteren Silje et innlegg på Facebook der hun fortalte hvilket helvete familien gikk gjennom.

- Jeg var fortvilet, sint og lei meg. Jeg ville prøve å belyse hvilken belastning det var for oss hjemme også, sier hun.

- Og responsen?

- Helt sykt.

TAKKNEMLIG: Clas Brede Bråthen fortsetter som en toneangivende kraft i hoppsporten. Foto: Javad Parsa / NTB
TAKKNEMLIG: Clas Brede Bråthen fortsetter som en toneangivende kraft i hoppsporten. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

Annerledes var det i dag. Da ble det klart - og offisielt - at Bråthen har byttet stilling fra sportssjef til landslagssjef for hopperne. Feiden er over, selv om det naturligvis vil ta tid å komme over bitre følelser.

Men Bråthen skal fortsatt være et kraftsentrum i norsk hoppsport. Sånn sett er han vinneren av konflikten. For 48 timer siden visste han ikke engang om han hadde jobb til vinteren.

- Jeg er veldig fornøyd med løsningen. Nå kan jeg bruke mer tid i hoppbakkene. Alle som kjenner meg, vet at det er der jeg er på mitt beste, erklærer han.

Ledelsen i skiforbundet utfordret krefter de neppe så for seg da de ikke ville forlenge kontrakten med Bråthen etter neste sesong. Facebook-gruppa «Støtte for Clas Brede Bråthen» nærmer seg 54 000 medlemmer.

- Jeg er veldig glad og lettet på pappas vegne. Det har vært en helt absurd oppmerksomhet rundt saken, forteller datteren.

- At så mange har tenkt på pappa og hoppsporten, har gjort at vi har klart å stå i det. Det er fantastisk flott at så mange bryr seg.

ENIGE: Clas Brede Bråthen og generalsekretær Ingvild Bretten Berg (t.h.) har stort sett snakket gjennom advokater de siste ukene. I dag var de sammen på pressekonferanse. Til venstre, Bråthens advokat, Marit Håvemoen. Foto: Javad Parsa / NTB
ENIGE: Clas Brede Bråthen og generalsekretær Ingvild Bretten Berg (t.h.) har stort sett snakket gjennom advokater de siste ukene. I dag var de sammen på pressekonferanse. Til venstre, Bråthens advokat, Marit Håvemoen. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

Bråthen har vært på kanten av stupet.

«Kommunikasjonsform» og «atferd» er ordene som har gått igjen. Han svarte med å ville gå rettens vei for å få fast jobb etter 17 år i stillingen.

Men nå har partene fått snakket skikkelig ut. Stillingen som sportssjef lyses ut. Det er en administrativ stilling.

- Jobben som landslagssjef tilsier at jeg kan tilbringe mye mer tid i hoppbakkene sammen med hoppere, sponsorer og andre. Det var den jobben jeg i utgangspunktet søkte på i 2004, forteller Bråthen.

Fordi hoppsporten har vokst, har det blitt mer administrasjon de siste åra. Til slutt skar det seg mellom Bråthen, generalsekretær Ingvild Bretten Berg og skipresident Erik Røste.

De siste ukene har det vært et vanvittig «sirkus» i mediene.

- Jeg er veldig glad for at vi er blitt enige. Nå kan vi se framover og fokusere på det som er viktig. Dette er en god dag. Definitivt, sier Røste til Dagbladet.

- Det har vært vanskelig for de involverte, for de ansatte, for hele Ski-Norge.

For datteren Silje var det spesielt å stå overfor farens motpart på Ullevaal stadion.

- Det er litt rart. Men jeg er her for å støtte pappa, sier hun.

NY STILLING: Clas Brede Bråthen har fått jobben som landslagssjef i hopp. Video: NTB Vis mer

Den nye landslagssjefen varslet stort engasjement allerede i minuttene etter pressekonferansen.

Han presiserte:

- Det er ekstremt viktig å vise takknemlighet for dem som har støttet meg. Det har betydd mye for meg.

Om én måned starter verdenscupen i Russland. Nå er det Halvor Egner Granerud og co. det handler om.

En av tidenes mest profilerte arbeidskonflikter har kommet til en ende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer