- Familien betyr alt

SON (Dagbladet): Her er én av grunnene til at Espen Shampo Knutsen (27) ikke vil spille A-VM i ishockey: Samboer Hanne Undli og sønnen Emil. - Hanne går ikke fra meg om jeg blir med til VM, men familielivet forplikter. Jeg ønsker å være så mye som mulig sammen med dem jeg er glad i, sier Shampo til Dagbladet.

Norges beste ishockeyspiller nyter juleferien sammen med foreldre, samboer og barn i idylliske Son i Akershus. Disse få fridagene setter 27-åringen stor pris på.

- Jeg har ikke jogget én meter i jula, ler Shampo, og spøker med at han kanskje har gått opp en kilo i vekt.

Når landslaget spiller A-VM i St. Petersburg, tar Espen Knutsen fri for å være sammen med familien.

- Det er vel ikke hundre prosent bestemt at jeg blir hjemme, men det skal veldig mye til før jeg endrer synspunkt. VM spilles når sesongen er over, og da er det godt med ferie.

VM midt på vinteren

Shampo synes det er for mange mesterskap og mener VM ville fått høyere status om det ble arrangert hvert fjerde år.

- VM skulle gått i februar - midt i sesongen. Da hadde også sjansene økt betydelig for at jeg ble med, sier Shampo.

- Landslagssjef Leif Boork sier du kan gå rett inn på laget etter at SM-sluttspillet er over?

- Jeg må trene sammen med de andre i forkant. Jeg kan ikke bli med når det passer og tro at alt skal gå enkelt.

Vil ha SM-gull

Akkurat nå er Espen Shampo Knutsen mest fokusert på å gjøre det bra i Djurgården. Etter 25 kamper topper laget tabellen, og Shampo er Elitseriens beste poengplukker med 13 mål og 17 assist.

Men selv om Oslo-gutten har vært Norges beste ishockeyspiller de siste ti sesongene, mangler han SM-gull - i motsetning til Atle Olsen og Trond Magnussen, som begge har vunnet med Färjestad.

- Jeg er veldig motivert for å vinne SM-gull. Det er målet vi jobber mot fra juni til sesongslutt. Vi har sjansen, men når sluttspillet kommer, er det formtopp og marginer som avgjør.

Etter årets sesong, har Shampo tre år igjen av kontrakten med Stockholm-klubben. Han regner med å holde på enda én eller to sesonger utover det.

- Jeg spiller så lenge jeg holder et høyt nivå, og utelukker ikke at jeg avslutter i Vålerenga, sier Shampo.

Aldri mer NHL

Det som er helt sikkert, er at NHL-døra er stengt for godt.

- Vel, jeg skal kanskje ikke være bombastisk. Kommer det et bra tilbud, vil jeg nok vurdere det. Men minnene fra året i USA er ikke spesielt gode.

- Det var greit så lenge jeg spilte på A-laget i Anaheim. Men tida på farmerlaget var gørr kjedelig. Det var ni timer i en skranglete buss, kamp og så ni timer hjem igjen.

- Jeg bodde fire måneder på hotell i Cincinnati, og på grunn av kriminalitet fikk jeg streng beskjed fra klubbledelsen om ikke å gå ut etter klokka ni på kvelden.

- Treningshallen var verre enn den gamle bobla på Furuset, og vi måtte dusje hjemme. Hanne fikk meg til å bite tenna sammen og stå på. Jeg kom igjennom oppholdet på et vis, og gikk nok en god skole. For jeg fikk se sportens negative sider.

Elsker farsrollen


- Jeg fikk en tankevekker og forsto hvor bra jeg hadde det i Djurgården. Gudskjelov at jeg ikke hadde barn den gangen.

Shampo har vært far i snart ti måneder og nyter hvert minutt.

- Emil gir meg både ro og avstand til ishockeyen. Farsrollen er mye mer annerledes enn jeg forestilte meg. Jeg hadde aldri trodd det var mulig å bli så glad i noen som i Emil. Jeg er sikker på å bli en bedre spiller av å skifte bleier og gjøre de dagligdagse tingene hjemme, sier han.

IDYLL: Espen Shampo Knutseb vil ha mer tid med samboer Hanne Undli og sønnen Emil. Derfor stiller han neppe opp i VM.
FARSROLLEN: - Jeg hadde aldri trodd det var mulig å bli så glad i et annet mennesker, sier Shampo om sønnen Emil.