Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Familien er ikke fornøyd med skulpturprosjekt

Matti Nykänen skal hedres med en skulptur i hjembyen etter sin død. Familien liker ikke forslagene som har kommet inn fra seks forskjellige kunstnere.

FOLKEHELT: Matti Nykänen skal hedres med en skulptur i hjembygda. Foto: AFP / LEHTIKUVA / Martti Kainulainen / NTB Scanpix
FOLKEHELT: Matti Nykänen skal hedres med en skulptur i hjembygda. Foto: AFP / LEHTIKUVA / Martti Kainulainen / NTB Scanpix Vis mer

Den verdenskjente finske skihopperen Matti Nykänen gikk bort i februar, 55 år gammel. Han var en av de største idrettsprofilene fra Finland gjennom tidene.

I løpet av ni aktive sesonger rakk Nykänen å vinne 46 verdenscuprenn. Han hentet også hjem fem olympiske medaljer (fire gull), ni VM-medaljer (fem gull) og 13 finske mesterskap.

Nå skal det finske ikonet hedres med en skulptur i Nykänens hjemby Jyväskylä, men problemet er at familien til Nykänen ikke liker forslagene som har kommet fram.

Totalt seks kunstnere har fått i oppgave å komme med en skulptur til prosjektet, som vil koste kommunen rundt én million kroner.

Det er lokalavisa Keskisuomalainen, gjengitt av svenske Expressen, som skriver at familien har skrevet et brev til kommunen.

«Ingen av dem er akseptable», heter det i brevet.

DØD: Finlands hopplegende Matti Nykänen er død. Det opplyser slektninger av ham til avisa Seiska. 55-åringen vant en rekke OL- og VM-gull. Video: NRK, NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Ønsker avbildning

Nykänens mor ønsker imidlertid ikke at brevet fra de pårørende skal bli en stor sak. Hun forteller at sønnen hadde ønsket å få en skulpturell avbildning av seg selv - ikke en statue.

- Vi håpet på en avbildning, noe vi påpekte innen dette prosjektet ble satt i gang. En slik type skulptur var også Mattis ønske, sier hun til Keskisuomalainen.

Av de seks forslagene som ligger på bordet, er det bare ett som er en slik avbildning. Den har fått navnet «The King Eagle». Se alle de seks skulpturene i bildeserien under.

I februar faller avgjørelsen på hvilken skulptur Nykänen vil hedres med. Du har mulighet til å stemme over forslaget på hjemmesiden til kommunen, men det vil være fullmektige som får det siste ordet.

SEKS FORSLAG: Her er de seks forslagene til Matti Nykänen-skulpturer fra kunstnere. Foto: jyvaskyla.fi

Bråkete fortid

Matti Nykänens liv var også i stor grad preget av skandaler og personlige tragedier.

Han jobbet på et tidspunkt for en for en sextelefon, han har vært stripper, han har sittet inne for voldelige angrep på kona, og for å ha knivstukket en kamerat.

Da Dagbladet møtte Nykänen på Gran Canaria for et drøyt år siden, åpnet han opp om de vanskelige åra, og snakket blant annet om hvordan hans nye kone hadde reddet ham. Les hele saken her:

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media