Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Familien forbanna etter «absurd» teori om sår og mystisk svart topp

Ny bok med sjokkpåstander om Pistorius-drapet.

SINT FAMILIE: Oscar Pistorius er dømt for drap på kjæresten Reeva Steenkamp, som ble skutt i 2013. Nå reagerer familien til Pistorius på en rekke påstander i ei ny bok om tragedien. Foto: AFP PHOTO / WALDO SWIEGERS
SINT FAMILIE: Oscar Pistorius er dømt for drap på kjæresten Reeva Steenkamp, som ble skutt i 2013. Nå reagerer familien til Pistorius på en rekke påstander i ei ny bok om tragedien. Foto: AFP PHOTO / WALDO SWIEGERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ei ny bok kom nylig med en rekke nye, oppsiktsvekkende teorier basert på analyser av bevisene i saken mot friidrettsstjerna Oscar Pistorius (29). Sørafrikaneren er dømt for drap på kjæresten Reeva Steenskamp.

Nå reagerer Pistorius' familie på påstandene i boka.

- Det er helt absurd å hevde at statsadvokaten har oversett beviser om at Oscar brukte en cricketkølle til noe annet enn å slå inn døra, sier familien i en uttalelse gjengitt i Daily Mail.

Bakgrunnen er en rekke anklager i boka med tittelen «Oscar vs. The Truth». Forfatterne og privatetterforskerne Calvin og Thomas Mollett mener deres etterforskning endrer hendelsesforløpet den skjebnesvangre natta for tre år siden.

To sentrale sår Det påstås nemlig at to sår på ryggen til Steenkamp viser at Pistorius slo kjæresten med en cricketkølle før hun ble skutt og drept. Og at dette er i strid med Pistorius' egen forklaring der han hevder at han trodde en innbruddstyv var på baderommet, og at han derfor avfyrte de dødelige skuddene gjennom baderomsdøra.

Bokteorien møtes med kritikk fra familien til den drapsdømte atleten.

- Dette er bare noen oppmerksomhetssøkende privatpersoner som fantaserer og jakter sensasjoner. Alle med litt forståelse skjønner selvsagt at det disse bedrevitere skriver er tull, skriver familien nådeløst.

I desember i fjor kjente høyesterett i Sør-Afrika Pistorius skyldig i forsettlig drap og straffeutmålingen i saken er utsatt til perioden 13. til 17. juni. 29-åringen risikerer 15 års fengsel, men vil trolig forsøke å få en mildere straff. Han har sonet ett år bak murene i Pretoria.

Mystisk topp Pistorius har hele tida hevdet han trodde en innbruddstyv var på badet, før han avfyrte fire skudd. Tre skudd traff og drepte Steenkamp.

Men den siste uka har sørafrikanske og britiske medier gjengitt de spesielle teoriene fra den nye boka.

Ifølge privatetterforskerne har Pistorius blant annet kledd på kjæresten etter at hun var skutt og drept.

Det er publisert bilder fra åstedet som aldri før er vist offentligheten og Reeva Steenkamps svarte topp/skjorte er avbildet. Bakgrunnen er at de dødelige skuddene ikke matcher med klærne Steenkamp hadde på seg.

- Reeva kunne ikke ha hatt den svarte toppen på seg, og den må ha blitt satt på henne etterpå. Vi kan ikke si når eller hvorfor den ble satt på henne. Men vi kan med sikkerhet si at hun ikke hadde den på seg da hun døde, sier forfatter Thomas Mollett til The Sun.

Overvåkningsbilder fra luksusboligen til Pistorius viste at Reeva Steenkamp ankom åstedet ti timer før hun ble drept. Bildene viser at hun angivelig har på seg den samme svarte toppen.

- Det er absolutt ingen tegn til hull i toppen som er forårsaket av skuddene. Det er ingen tegn til skuddet som traff i hofta. Det er ingen tegn til skuddet som traff i brystet. Og det er veldig lite blod på klærne, som egentlig skulle vært dekket av blod dersom hun hadde toppen på seg da hun ble skutt, sier forfatteren.

- Et helvete Den nye boka inneholder flere bilder fra åstedet - og kommer også med kritikk av etterforskningen av drapet. Bilder viser angivelig to sår som skal være påført før Steenkamp ble drept. Andre bilder skal ifølge boka vise at Steenkamp også ble skutt med et luftvåpen, før hun ble truffet av tre dødelige skudd fra et 9mm håndvåpen.

- Ut fra alt kaoset, så kan vi bare konkludere med at de siste minuttene av livet hennes var et absolutt helvete. Politiet tok bilder og dokumenterte alt fra åstedet, men etterforskningen har ikke sett på hva som egentlig skjedde. Det er helt utrolig, sier forfatter Thomas Mollett.

Hele Norges coronakart