Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skihopping

Familien reagerer

Ønsker at hjembyen til avdøde Matti Nykänen (55) skal sette opp en statue av skihopperen. Men Jyväskylä vil ha et minnesmerke.

LEGENDE: Matti Nykänen døde 4. februar 2019. Nå ønsker familien en statue av skihopperen. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
LEGENDE: Matti Nykänen døde 4. februar 2019. Nå ønsker familien en statue av skihopperen. Foto: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer

Hoppverden reagerte med sjokk og vantro da den finske skihopperen Matti Nykänen døde 4. februar 2019.

Mange mener at 55-åringen er historiens beste skihopper. Hjembyen Jyväskylä planlegger nå et minnesmerke for å hedre Nykänen, men dette får familien til å reagere.

De mener at en statue, som etterlikner skihopperen, er riktigere.

- En statue var Mattis eget ønske. Før sin død tenkte han at han skulle få en statue i Jyväskylä. Derfor er dette en viktig ting for oss, forteller Nykänens slektninger til avisa Ilta-Sanomat.

EN GIGANT: Matti Nykänen blir av mange regnet som tidenes skihopper. Her fra ski-VM i Holmenkollen i 1982. Han vant rennet i stor bakke. Foto: NTB scanpix
EN GIGANT: Matti Nykänen blir av mange regnet som tidenes skihopper. Her fra ski-VM i Holmenkollen i 1982. Han vant rennet i stor bakke. Foto: NTB scanpix Vis mer

Slektningene består av moren Vieno og tre søsken. Avisa skriver at de er «veldig skuffet» over at Jyväskylä akter å sette opp et minnesmerke og ikke en statue.

Minnesmerket vil ha en verdi på rundt 100.000 euro - i overkant av én million kroner. Seks billedhuggere har sendt inn forslag til hvordan det kan se ut. Du kan se utkastene her.

- Alle i familien er sterke tilhengere av en statue. Vi tror at en stor del av innbyggerne i Jyväskylä tenker på samme måte, erklærer slektningene.

- Forhåpentligvis vil beslutningstakerne i Jyväskylä fortsatt vurdere statuealternativet. Matti har gitt byen så mye ære og berømmelse at han absolutt fortjener en statue. Det vil være bedre enn en minneskulptur, sier de pårørende.

- Hvis det ikke blir en statue i Jyväskylä, håper vi at det vil bli satt opp en et annet sted i Finland.

DØD: Finlands hopplegende, Matti Nykänen, er død. Det opplyser slektninger av ham til avisa Seiska. 55-åringen vant en rekke OL- og VM-gull. Video: NRK, NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Nykänens betrodde venn, Antero Verto, er i full gang med å utrede muligheten for dette. Forbildet er statuen til blant andre Siiri Rantanen, den tidligere langrennsløperen, som i dag er 95 år.

- En statue (av Nykänen) vil definitivt være et turistmål, sier han.

Skihopperen hadde enorm suksess på 80-tallet. Han vant fire OL-gull (tre av dem i Calgary i 1988) og fem VM-gull, mens han i verdenscupen vant 46 enkeltrenn og tok fire sammenlagtseirer.

I sesongene 1982/83 og 1987/88 gikk han til topps i den tysk-østerrikske hoppuka.

DØDSING: Kim André Knutsen er verdensmester i «døds». Se hans halsbrekkende stunt her! Vis mer

Så seint som to uker før sin død ble Nykänen intervjuet av avisa Aamulehti. Da fortalte han om sine helseproblemer og at han hadde fått diabetes.

Det er ingen hemmelighet at hopplegenden sleit med rusproblemer i mange år.

- Jeg er mye mer tålmodig i dag. Nå har jeg svart på spørsmål i nesten en time. Tidligere hadde det aldri kommet på tale. Jeg hadde alltid maur i buksene, og jeg ville alltid gå et sted, erklærte Nykänen i intervjuet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!