Familien sa ja til Norge

KØBENHAVN (Dagbladet): - Jeg visste jeg var god nok, sier Stig Inge Bjørnebye . - Jeg er glad for at han er med igjen, sier kona Hege. Og når hele nasjonens venstreback for første gang forteller om hvorfor han sa nei til Norge høsten 1998, så skjønner du familielykken på stuegolvet. Og at far ikke drar til EM som turist.

- Da jeg sa nei til landslaget for halvannet år siden, ble det litt for personlig for oss å si noe mer enn at det var av familiære årsaker, sier Stig Inge Bjørnebye (30) til, Dagbladet.

- Den eneste jeg fortalte det til var Nils Johan Semb. Men helt konkret handlet det om at Hege fikk en depresjon etter en traumatisk fødsel.

- Etter lange samtaler, og da vi til slutt bestemte oss for å få et barn til, var det lett å prioritere det som er viktigere enn landslaget og all fotball - nemlig familien.

I dag er The Bjørnebyes en gjeng uten problemer og tunge tanker om fortida. For halvannet år siden ble Tobias bror til Julie (4), og siden den dagen har det meste gått på skinner.

- Når jeg ser hvor hardt han har jobbet og stått på i motgang, er jeg stolt på Stig Inges vegne, sier Hege.

Og:

- At han nå kan si ja til landslaget igjen, viser også at både vi og jeg har kommet gjennom den tunge tida vi hadde.

Svarte først i går

Når sa Stig Inge Bjørnebye ja til Norge? Ifølge ham sjøl først da han snakket med lagleder Bjørn Nilsen litt før klokka halv seks i går ettermiddag.

- Jeg har ikke blitt spurt eller noe som helst, sier han til Dagbladet. - Jeg har bare registrert at jeg er fulgt med argusøyne etter at jeg kom til Brøndby. Og da Harald Aabrekk var her nede og så meg, fikk jeg beskjed av en av Brøndbys klubbledere. Han kom inn i dusjen og sa at Aabrekk var fornøyd.

- Så du snakket ikke med Aabrekk?

- Nei, jeg så ham ikke en gang.

- Hvor mange ganger har du snakket med Nils Johan Semb etter jul?

- To ganger. Første gang rett før jeg dro til Brøndby, og så for en drøy uke siden, helt tilfeldig. For da jeg ringte Erling Engebråten i forbundet var Nils Johan på kontoret hans. Der og da fikk jeg inntrykk av at jeg var ønsket.

Ikke overrasket - bare glad

I går kveld var det bare et skjæri sjøen i Knabrostræde 20 i København. Rekkverket på hytta i Trysil må vente på maling til etter EM.

- Michael Schumacher bor rett ovenfor meg, men hytta mi likner mest på garasjen hans. Så det er ikke så farlig. Jeg tar det i juli, sier Stig Inge.

Beskjeden om EM-uttaket fikk Bjørnebye klokka 09.36 i går morges. Av en kamerat - Lasse - som ringte og sa gratulerer.

- Jeg ble ikke overrasket - bare veldig glad, sier Stig Inge. - Jeg visste nemlig at jeg var i bildet. Og etter det som har skjedd i Liverpool det siste året, er det å komme med til EM et kvalitetsstempel for meg.

- Hvis jeg ikke hadde valgt å svelge mye dritt, tatt meg sammen og jobbet enda hardere med meg sjøl, så hadde det vært slutt.

Stig Inge Bjørnebye fikk 17 Brøndby-kamper på litt over to måneder for slitet på Anfields skyggeside. Nå har den sesongen som begynte med en gedigen nedtur, endt med en ditto opptur.

- Ingen andre enn jeg sjøl trodde nok dette var mulig, sier han.

Og:

- Nå reiser jeg til EM for å utfordre André Bergdølmo på venstrebacken. Jeg som alle andre vil jo sjølsagt spille.

Forlanger samhold

Men - og dette er veldig viktig for Stig Inge Bjørnebye:

- Blir det André, som er en god venn, og ikke meg, vil jeg støtte ham ett hundre prosent både på treninger og i kamper. Jeg har to VM og alle Norges sluttspillkamper fra før, og jeg ønsker å gjøre det jeg er god til - det vil si bruke erfaringene mine - for laget. For uansett hvordan man snur og vender på det, er det jo sånn at halve troppen til enhver tid vil være utenfor banen.

- Når vi nå prøver oss for tredje gang i et sluttspill, må alle dra lasset sammen.

- Du er tatt ut som 22. mann og fått drakt nummer 22?

- Hva? - det må jeg snakke med Bjørn Nilsen om, sier Stig Inge og ler. - Akkurat det der liker jeg ikke helt. For jeg trodde det handlet om hvor mange landskamper du har spilt.

Og: - Jeg regner med at Kjetil Rekdal har fått nummer 10.

Det siste er like korrekt som det er uunngåelig. Rekdal skal ha drakt nummer 10 - ferdig med det. Og Stig Inge Bjørnebye skal på laget.

- Ja, sier han. Krystallklart.

Før han legger til:

- Alle 22 som reiser nedover, må gjøre det for å spille. Det må man da kunne forlange av dem. Og blir du ikke tatt ut, må du bidra på andre måter. Jeg vet at det krever en del, men vi må ikke bli for egoistiske. Vi må også unngå intriger.

Søndag avsluttet Stig Inge Bjørnebye sesongen i Danmark. I går ble han tatt ut på landslaget. Og i dag reiser han til England og i morgen møter han EM-troppen i Oslo. Der gikk den ferien.

- Bare fint, sier Hege.

KLARE FOR EM: Familien Bjørnebye med barna Tobias og Julie, pappa Stig Inge og kona Hege gleder seg alle til EM-sluttspillet.