DØD: Finlands hopplegende Matti Nykänen er død. Det opplyser slektninger av ham til avisa Seiska. 55-åringen vant en rekke OL- og VM-gull. Video: NRK, NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Familien stopper statlig begravelse

Matti Nykänens begravelse holdes i familien.

Sampo Terho - finsk Europa-, kultur- og idrettsminister - opplyste på Twitter torsdag kveld at begravelsen til Matti Nykänen ikke blir statlig. Dette skjer etter en samtale med familien.

- Jeg har snakket med Matti Nykänens nære pårørende. Etter å ha vurdert det, har de bedt meg om å informere at de ønsker å holde begravelsen i familien, uten en statlig seremoni. Jeg håper de får styrke i sorgarbeidet. Mattis prestasjoner vil bli hedret på andre måter, skriver ministeren.

Den finske hopplegenden døde natt til mandag, 55 år gammel. Seinest fredag holdt han konsert på en restaurant i Helsinki-området. Men han skal ha følt seg dårlig gjennom hele helga.

Kona Pia Nykänen var sammen med ektemannen hjemme i Joutseno søndag. Han var tydelig redusert og hadde problemer med å utføre vanlige gjøremål. Dette forteller hun til det finske magasinet Seiska. Rundt midnatt fant hun ham død.

HOPPLEGENDE: Dette er Arne Scheies hyllest til Matti Nykänen. Video: Arne Scheie / NRK Vis mer

Hele hoppverden sørger etter Nykänens død. Han vant fire OL-gull og fem VM-gull - og var 80-tallets store stjerne. Mange i Finland mente det var naturlig med en begravelse på statens regning. Andre igjen reagerte på dette.

Åtte personer

- Det er latterlig. Den kyniske tolkningen er at man utnytter Nykänens navn for politisk vinning, sa historieprofessor Henrik Meinander til Yle.

Bare åtte personer har blitt begravet på statens regning i Finland siden 1990. Blant dem er tidligere statsminister Ahti Karjalainen og tidligere president Mauno Koivisto.

Sist en idrettsutøver ble statlig begravet, var Tapani Niku for 30 år siden. Han tok OL-bronse på 18-kilometeren under første vinter-OL i Chamonix i 1924.

Markering

I helga hoppes det verdenscup i Lahti. Det er på det rene at det der vil bli en markering etter Nykänens bortgang.

Dødsårsaken er ikke endelig bekreftet. Men han skal ha slitt med helseproblemer det siste året. Blant annet fikk han konstatert diabetes i fjor.